Siirry pääsisältöön
Turun yliopiston kirjasto

E-kirjaopas opettajille

Mistä löydät sopivia e-kirjoja?

Etsimäsi kirja ei löydy Volterista

Jos haluamasi kirja ei löydy kirjaston tietokannasta, tee siitä joko hankintaehdotus tai kurssikirjan hankintaehdotus.

Miten löydän tiedot e-kirjan yhtäaikaisten käyttäjien määrästä?

Ei huolta! Jos olet epävarma kirjan sopivuudesta kurssikirjaksi esimerkiksi yhtäaikaisten käyttäjien lukumäärän suhteen, kirjasto selvittää tämän kurssikirjan hankintaehdotuksessa antamiesi tietojen pohjalta. Jos hankintatoiveet eivät ole toteutettavissa, otamme sinuun yhteyttä ja selvitämme asiaa tarkemmin

Selaa kirjoja aiheittain

Jos etsit uutta aineistoa kurssillesi, useimmat e-kirjapalvelut tarjoavat mahdollisuuden aiheenmukaiseen selailuun. Tiedekuntakohtaisilla välilehdillä on listattu kullekin tieteenalalle sopivimmat e-kirjojen palveluntarjoajat ja kustantajat, 

Erityisesti kotimaisten kustantajien kirjoja löytyy Ellibsistä.

 

Selaa kirjoja Volter-tietokannassa

Kaikki kirjaston hankkimat e-kirjat luetteloidaan Volteriin samalla tavalla kuin painetutkin.

 • Jos sinulla on jo tietty kirja mielessä, voit hakea suoraan kirjan nimellä.
 • Voit myös hakea hakusanoilla ja rajata hakusi sähköisiin aineistoihin. Näin saat yleiskuvan siitä, mitä kirjaston kokoelmissa jo on.

Koska kirjastossa ei tällä hetkellä asiasanoiteta kaikkia sähköisiä aineistoja erikseen, hakusanoiksi kannattaa valita sanoja sillä kielellä, jolla haettu aineisto on kirjoitettu. Yleistä apua tiedonhakuun saat kirjaston Tiedonhaun perusteet -oppaasta.

Esikatselu

Kirjasto on hankkinut Turun yliopistolle erityiset käyttöoikeudet kahteen e-kirjapalveluun, joiden kirjat soveltuvat hyvin kurssikirjoiksi (usean samanaikaisen käyttäjän mahdollisuus ja/tai ladattavissa omalle koneelle). Näihin kirjoihin pääsee Turun yliopiston verkossa tutustumaan tarkemmin 5 minuutin ajan, vaikka kirjasto ei olisi vielä hankkinut niitä:

 

Muissakin palveluissa usein preview-toiminto

Monilla isoilla kustantajilla on omat e-kirja-alustansa, esimerkiksi Cambridge Core, Oxford Scholarship Online, Taylor&Francis Online, SpringerLink ja Elsevier ScienceDirect. Näissä e-kirjapalveluissa näkyvät usein sekä kirjaston ostamat että ostamattomatkin teokset, joita useimmiten pääsee selaamaan esikatselutoiminnolla (Preview).

 • Kaikkia kirjoja ei pystytä hankkimaan sähköisinä, 
 • Kaikkia sähköisiä kirjoja ei myydä kirjastokäyttöön, vaan monet englanninkieliset kurssikirjat (e-textbooks) ovat tarjolla vain kuluttaja-asiakkaille, ei kirjastoille.
 • Joskus kustantaja (esim. Springer) myy vain isoja kirjapaketteja, joihin kurssikirja sisältyy – paketin hinta voi olla erittäin korkea.
 • Sähköinen kirja ei ole automaattisesti useamman yhtäaikaisen lukijan käytettävissä.

Sinun ei tarvitse itse selvittää etukäteen, onko kirja sähköisenä kurssikirjaksi sopiva esimerkiksi yhtäaikaisten käyttäjien määrän suhteen. Kirjasto selvittää tämän kurssikirjan hankintaehdotuksessa annettujen tietojen pohjalta. Jos hankintaehdotus ei ole toteutettavissa, otamme sinuun yhteyttä ja selvitämme asiaa tarkemmin.

Miten e-kirjaa käytetään kurssikirjana?

E-kirjat toimivat yliopiston verkossa pääsääntöisesti ilman tunnistautumista tai etäkäytössä utu.fi-tunnuksilla kirjautumalla.

E-kirjoja voit lukea online-tilassa koneen selaimessa. Useimpia e-kirjoja voi lisäksi ladata omalle laitteelle tietyksi laina-ajaksi ja lukea myöhemmin offline-tilassa. Laina-aika vaihtelee 1 päivästä 14 päivään ja päättyy automaattisesti. Suurin osa kirjoista toimii sekä Androidilla että iPadilla.

Joissakin e-kirjapalveluissa kirjoja voi ladata koneelle vain etukäteen asennetun ohjelman avulla. Katso tästä tarkemmin välilehdeltä Vaadittavat lukuohjelmat.

E-kirjojen lukeminen online-tilassa ei yleensä vaadi erillisen lukuohjelman lataamista koneelle. Poikkeuksena tähän on erityisesti kotimaisia kirjoja sisältävä Ellibs. Usein Ellibsin kirjoja ei ole lainkaan mahdollista lukea online-tilassa. Ellibsin kirjojen lukeminen vaatii käyttäjätilin luomista, jonka jälkeen kirjan voi lukea online-tilassa tai ladata konelleen joko 1 tai 7 päiväksi.

Kirjan lataaminen omalle koneelle vaatii Adobe Digital Editions -lukuohjelman ja Adobe ID:n seuraavien e-kirjojen käytössä: Ellibs, Ebook Central ja Dawson Era. Maksuttomat tunnukset voi luoda Adoben sivuilla. Thieme E-book Library edellyttää iPublishCentral Reader -ohjelman asentamista. Kaikkia kirjoja ei voi ladata omalle koneelle.

Kopiointi- ja tulostusmahdollisuus vaihtelee kirjoittain. Kirjan esittelytekstin yhteydessä on maininta kunkin e-kirjan kopiointisuojauksen tasosta.

Myös online-lukijan kannattaa yleensä luoda omat (maksuttomat) tunnukset palveluntarjoajan alustalle. Kun tunnukset on tehty, useat palveluntarjoajien alustat mahdollistavat

 • sivu- ja/tai kirjakohtaisten muistiinpanojen tekemisen
 • digitaalisen kirjanmerkin jättämisen oikeaan kohtaan
 • kirjojen suoralinkkien tallentamisen omaan kirjahyllyyn tms.

Selvitä ensin kyseisen kirjan palveluntarjoaja.  Näet sen, kun haet kirjan esille Volter-tietokannassa ja klikkaat sen nimeä. Avautuu uusi sivu, ja kohdassa Kokotekstin saatavuus lukee "elektroninen kirja" tai "elektroninen aineisto", ja sen jälkeen palveluntarjoajan nimi – esimerkissä olevan kirjan tapauksessa Springer. Tarkista sitten oppaasta  E-aineistojen käyttöehdot kyseisen palveluntarjoajan kohdalta, onko kirjan linkittäminen esim. Moodlessa sallittu.

Jos linkitys on sallittu, voit tehdä sen seuraavasti:

1. Hae e-kirja esille Volterista. Klikkaa kirjan nimeä. Avautuvan sivun oikeassa reunassa on kuvake PYSYVÄ LINKKI. Klikkaa sitä ja kopioi linkki avautuvasta avautuvasta laatikosta:

 

2. Liitä kopioitu linkki haluamaasi oppimateriaaliin.

On tärkeää, että käytät tätä linkkiä, etkä esim. selaimen osoiterivissä olevaa kirjan osoitetta, sillä näin saatu Volterin linkki mahdollistaa etäkäytön. Samalla varmistat sen, että linkität vain aineistoon joka on hankittu käyttöömme.

Kaikki kurssivaatimukset kirjaston tietoon

 • Kirjasto hankkii suurimman osan sähköisistä kirjoista suurina paketteina. Pakettien sisältöön voi kuitenkin hankinnan jälkeenkin tulla muutoksia, joihin kirjasto ei voi vaikuttaa. Tämän vuoksi olisi erittäin tärkeää, että kirjasto saisi tietää kaiken kurssilla vaadittavan lukemiston: uusien hankittavien kurssikirjojen lisäksi myös ne kirjat tai artikkelit, jotka perustuvat kirjaston jo kokoelmissa olevaan materiaaliin. Näin voimme hankkia k.o. aineiston pysyvään käyttöön. Lähetä tiedot oman tieteenalasi kurssikirjavastaavalle.

 

 • Ilmoita kirjastolle myös kurssivaatimuksista poistuvat kirjat: kurssikirjakokoelma pysyy ajantasaisena ja selkeänä.

Miten saat e-kirjan opiskelijoiden käyttöön?

Parhaimmillaan e-kirja parantaa kurssikirjojen saatavuutta ja saavutettavuutta:

 • ei tarvitse jonottaa
 • ei huolta eräpäivistä ja maksuista
 • ei tarvitse palauttaa
 • voi nopeuttaa opiskelua ja valmistumista

Parantaa tiedon löytyvyyttä kirjoista:

 • mahdollistaa kirjan sisäiset haut hakusanoilla
 • lukuohjelma mahdollistaa lukemisen offline, muistiinpanojen tekemisen, alleviivaukset, jne.

Mahdollistaa ajasta ja paikasta riippumattoman opiskelun:

 • ei enää isoja kirjapinoja
 • ei tarvita isoja työpöytiä, e-kirjat kulkevat mukana läppärissä/tabletissa

Opiskelijat toivovat lisää e-kirjoja  (esim. kirjaston LibQual-asiakaspalautteet).

Kun olet löytänyt sopivaa kurssikirjallisuutta, voit tehdä hankintaehdotuksen kirjastoon. Kurssikirjallisuutta varten on erillinen hankintaehdotuslomake.

Vaikka lomakkeessa on oma kohtansa "julkaisun muoto" (painettu/elektroninen), sinun ei tarvitse tietää onko kirja mahdollista ostaa sähköisenä tai myydäänkö sitä lainkaan organisaatioille – kirjasto selvittää asian puolestasi.

Jos suunnitteluvaiheessa löydät sopivaa kurssikirjamateriaalia Dawson Erasta tai Ebook Centralista, voit myös ehdottaa sen hankkimista klikkaamalla palveluntarjoajan alustalla kirjan tietojen kohdalla olevaa ”Suggest for purchase” (Dawson) tai ”Request loan” (Ebook Central), jolloin ehdotuksesi välittyy kirjastolle.

 • Myös e-kirjan hankintaan kannattaa varata aikaa:  kirjan voi saada käyttöön jo saman päivän aikana jos kirjastolla on sopimus kustantajan tai välittäjän kanssa. Lisensointineuvottelussa uuden kustantajan kanssa voi kuitenkin mennä aikaa.
 • E-kirjat pyritään hankkimaan rajoittamattomalla yhtäaikaisella käyttöoikeudella. Joskus e-kirjan yhtäaikaista pääsyä on kuitenkin rajoitettu esim. yhteen tai kolmeen yhtäaikaiseen käyttäjään. Kirjat, joissa on rajattu käyttäjämäärä voivat kuitenkin sopia silloin, kun kyseessä on esim. syventävien opintojen teos, tai valinnainen teos.
 • E-kirjojen käytössä on usein ehtoja, kuinka paljon saa tulostaa tai kopioida. Lisätietoja löydät oppaasta E-aineistojen käyttöehdot.

Tarkista oppimateriaali-linkkisi!

Vuoden 2020 alusta kaikki utu.finna.fi-alkuiset linkit ovat lakanneet toimimasta. Voit vaihtaa tarvitsemiesi sähköisten oppimateriaaliesi linkit kopioimalla oikean linkin PYSYVÄ LINKKI -kohdasta. Hae haluamasi kirja tai artikkeli, jatka hakutuloksista seuraavaan ikkunaan kohdasta Saatavilla verkossa, ja klikkaa sitten kuvaketta Pysyvä linkki. Kaikki oppimateriaaleihin vievät linkit kannattaa aina tarkistaa yliopiston verkon ulkopuolella, jotta voit olla varma niiden toimivuudesta!

Utu.finna.fi -alkuiset linkit eivät enää toimi siksi, että kirjaston tietokanta muuttui kokonaan - vain Volter-nimi säilyi. Valitettavasti vanhoja utu.finna.fi-alkuisia linkkejä ei voitu muuttaa ohjelmoidusti, vaan kaikki linkit on muutettava käsin. Kirjasto pahoittelee tästä aiheutuvaa ylimääräistä työtä.