Kaipaatko kommentointiapua aineistonhallintaan liittyvissä asioissa Akatemian haussa? Ota yhteyttä: openutu@utu.fi ja yliopiston tutkimuksen tuen eri alojen asiantuntijat ovat apunasi.
Tulossa olevia koulutuksia
Syksyllä 2020 tulossa aineistonhallinnan eri vaiheisiin liittyvistä asioista laajempi webinaarisarja koulutus-oppaaseen.
Keväällä 2021 järjestämme aineistonhallintatyöpajoja myönteisen rahoituspäätöksen saaneille tutkijoille.
Akatemian hakuun liittyvät koulutukset:
Datanhallinta - mitä kirjoittaa siitä hakemusvaiheessa? (esitys englanniksi, kesto n. 11 min)
Avoin julkaiseminen - perusteet (esitys englanniksi, kesto n. 4 min)
Avoin julkaiseminen - Suomen Akatemian edellytykset avoimelle julkaisemiselle (esitys englanniksi, kesto n. 6 min)
Avoin julkaiseminen - Miten tarkistetaan kustantajan linjaukset avoimesta julkaisemisesta (esitys englanniksi, kesto n. 3 min)
Avoin tiede: Avoin saatavuus ja aineistojen avaaminen Akatemian syyskuun haussa
AVOIN SAATAVUUS:
Akatemialle tehtävän hakemuksen tutkimussuunnitelman kohdassa "4.3. Avoin tiede" kirjoitetaan avointa saatavuutta tukeva julkaisusuunnitelma ja kuvataan lyhyesti aineiston hallinnan avainasiat.
AINEISTOJEN AVAAMINEN:
Akatemialle tehtävän hakemuksen tutkimussuunnitelman kohdassa ”4.3. Avoin tiede” kuvataan lyhyesti aineiston hallinnan avainasiat. Akatemia edellyttää rahoittamiltaan hankkeilta hankkeen tuottamien tutkimusaineistojen avaamista vähintään metadatan (kuvailutiedot) osalta. Aineistoilla voi kuitenkin perustelluista syistä olla erilaisia avoimuuden asteita vaihdellen kaikille täysin avoimesta salassa pidettävään.
Lisätietoa: https://www.aka.fi/fi/rahoitus/hae-rahoitusta/ohjehakemisto/aineistonhallinta/aineistonhallintasuunnitelma/
Hakijan tulee kertoa:
Tallennuspaikoista löydät lisätietoa Tutkimusdata-oppaasta tai IT:n intrasivuilta Avoimet tutkimusaineistot ja aineistojen julkaiseminen.
BUDJETOINNISTA:
Hakemuksen rahoitussuunnitelmassa hakijan tulee huomioida, että tutkimusaineistojen säilyttämisen ja avaamisen kulujen katsotaan kuuluvan tutkimushankkeen isäntäorganisaation yleiskustannuksiin, mutta niitä voidaan myös perustellusti hyväksyä Akatemian tutkimusrahoituksesta katettaviksi tutkimuskuluiksi.
Harkitse tarkkaan, mitä resursseja tarvitaan aineiston jakamiseen, säilyttämiseen ja kuratointiin. Perustele niiden tarpeellisuus. Tarvittavia resursseja ovat esimerkiksi säilytyskustannukset, laitteet, työaika sekä mahdolliset data-arkiston tallennuskustannukset. Huomio, että myös aineiston saataville asettamisen valmistelusta aiheutuu kustannuksia ja se vie aikaa. Kerro, miten kaikki yllä mainitut on otettu huomioon kustannuslaskelmassa.
TARVITSETKO APUA?
Jos tarvitset apua hakuvaiheessa aineistonhallintaan liittyen, ota yhteyttä viimeistään 21.9. palveluosoitteeseemme openutu@utu.fi
Varsinainen aineistonhallintasuunnitelma toimitetaan vasta myönteisen rahoituspäätöksen jälkeen kahdeksan viikon kuluessa päätöspäivästä. Rahoitusta voidaan maksaa vasta, kun aineistonhallintasuunnitelma on toimitettu.
TOIMI AJOISSA
Siinä vaiheessa kun saat ilmoituksen pääsystäsi jatkoon hakemusvaiheessa, voit alkaa jo hahmottelemaan hankkeen aineistonhallinnasta laajempaa suunnitelmaa. Aika rahoituspäätöksestä siihen, että sinun tulee jättää yliopiston tarkistama aineistonhallintasuunnitelma Suomen Akatemialle, ei ole pitkä huomioon ottaen prosessin ajoittumisen kesäkauteen 2021. Aineistonhallintasuunnitelmassa pitää kertoa tarkasti ja hyvää aineistonhallintatapaa noudattaen kaikista hankkeeseen liittyvistä IPR-oikeuksista, tallennusratkaisuista niin tutkimuksen aikana kuin sen päätyttyäkin sekä tietosuojaan liittyvistä asioista.
VARSINAISEN AINEISTONHALLINTASUUNNITELMAN KIRJOITTAMINEN
Kun olet saanut tiedon myönteisestä rahoituspäätöksestä, sinulla on kolme (3) viikkoa aikaa laatia aineistonhallintasuunnitelma. Aineistonhallintasuunnitelman laatimisessa suositellaan käytettävän DMPTuuli-verkkotyökalua, josta löytyy Suomen Akatemian ohjeet suunnitelman laatimiseksi.
Suunnitelman laatimisessa käytä apuna Turun yliopiston laatimaa kriteeristöä hyvästä aineistonhallintasuunnitelmasta (kriteeristö julkaistaan keväällä 2021).
Suunnitelman tulee olla enintään noin kahden (2) sivun pituinen.
Lähetä suunnitelmasi kommentoitavaksi yliopiston tutkimuksen palveluille osoitteeseen openutu@utu.fi kolmen (3) viikon kuluessa siitä, kun olet saanut tiedon myönteisestä rahoituspäätöksestä.
Kun suunnitelma on valmis, tutkija toimittaa suunnitelman controller-tiimille controller@utu.fi ja tallettaa sen SARA-järjestelmään. Laitosjohtaja hyväksyy suunnitelman verkkoasioinnissa ennen hakijan hyväksyntää.
APUA JA VINKKEJÄ
Webinaarisarja aineistonhallintaan liittyvissä asioissa: (tulossa Turun yliopiston tutkimuspalveluiden webinaarisarja syksyllä 2020)
Työpajoja: Järjestämme keväällä 2021 myönteisen rahoitusäätöksen saaneille työpajoja aineistonhallintasuunnitelman teosta
TY:n opas aineistonhallintasuunnitelman laatimisesta: https://utuguides.fi/tutkimusdata/aineistonhallinta
Vinkkejä hyvän aineistonhallintasuunnitelman tekoon:
https://www.scienceeurope.org/media/jezkhnoo/se_rdm_practical_guide_final.pdf
https://library.stanford.edu/research/data-management-services/data-management-plans --> Data Management Plan