Siirry pääsisältöön
Turun yliopiston kirjasto

Kulttuuriaineistot

Kirjat

Varaston kirjahyllyssä on vanhoja kirjoja.  Pöydällä on paksu kirja. Kirjapino.

  • Kirjoja saadaan vapaakappaleina kuuteen kirjastoon mm. Kansalliskirjastoon ja Turun yliopiston kirjastoon.
  • Suomessa julkaistut kirjat romaaneista tietokirjoihin.
  • Kulttuuriaineistokirjoja Turun yliopiston kirjastossa n. 870 000 kappaletta
  • Vuonna 2023 saatiin n. 11 000  kappaletta
  • Vuonna 2023 uusia n. 180 metriä

Ota yhteyttä

Kirjaston henkilökunta vastaa mielellään aineistokyselyihin.

Mitä kirjoja on?

Kulttuuriaineistolain nojalla kirjoja on saatu vuodesta 1919. Jokainen vapaakappalekirjasto saa yhden kappaleen jokaista Suomessa painettua kirjaa. Mikäli kirjapaino on luovuttanut Kansalliskirjaston vapaakappaletoimistoon niteitä vähemmän kuin vaaditut kuusi kappaletta, Turun yliopiston kirjasto on Kansalliskirjaston jälkeen toiseksi tärkein vastaanottaja. Jos kirja painetaan Suomen ulkopuolella, kustantajan velvollisuus on huolehtia aineiston luovutuksesta.

 

Aiempi kulttuuriaineistolaki edellytti, että kirjasta piti luovuttaa vapaakappaleena kaikki painokset, samaa oppikirjaa tai menestysromaania saattaa siis olla kokoelmassa kymmeniä kappaleita. Vuodesta 2008 lähtien muuttumattomat lisäpainokset eivät enää kuulu luovutettaviin aineistoihin, eli romaanejakin on kokoelmassa yleensä vain yksi kappale mikäli siitä ei paineta ilmiasultaan poikkeavaa kappaletta (esim. pokkariversio).  Tietokirjojen sisältö taas voi muuttua tarkistusten ja lisäysten myötä, jolloin muuttuneet painokset kuuluvat luovutusvelvollisuuden piiriin.

Kirjojen löytäminen

Volter-tietokanta: Kirjojen tiedot ovat Volter-tietokannassa ja sinne kirjautumalla saat tilattua kirjat käyttöösi:  Volter

Kortisto: Osa vanhoista kirjoista ei ole Volter-tietokannassa vaan ainoastaan kortistossa. Tiedustele aineistoa osoitteesta kirjasto@utu.fi

Kirjojen käyttö

Varaus:: Kirjat ovat varastossa. Tee varaus Volter-tietokannassa, ja kirjat ovat käytettävissäsi seuraavana arkipäivänä klo 14 lähtien. Vain kortistossa olevia kirjoja voi tiedustella osoitteesta kirjasto@utu.fi

Kirjaston tiloissa käytettävät: Kaikkia kulttuuriaineistoihin kuuluvia kirjoja saa tutkittavaksi, mutta osaa voi käyttää pelkästään kirjaston tiloissa. Kirjaston tiloissa käytettäviä ovat kaunokirjat, sarjakuvat, sanakirjat, matkaoppaat, oppikirjat, alle 48-sivuiset kirjat sekä ennen vuotta 1901 julkaistut kovakantiset kirjat ja ennen 1960-lukua julkaistut pehmeäkantiset kirjat.

Kotilainat: Muita kulttuuriaineistolain piiriin kuuluvia kirjoja saa pääsääntöisesti kotilainaan. Laina-aika on neljä viikkoa ja kirja uusiutuu automaattisesti vuoden ajan, ellei siihen tule varauksia.

Tallentaminen: Kirjoja voi tallentaa valokuvaamalla tai skannaamalla.

Ulkofennica

Fennica-kokoelmaan kuuluu myös ns. ulkofennica, eli muualla kuin Suomessa julkaistu Suomea koskeva tai suomalaisen tekijän teos. Näitä ei saada vapaakappaleina, joten kirjasto hankkii niitä harkinnan mukaan itse.

Turun kaksi kulttuuriaineistoja säilyttävää kirjastoa pyrkivät hankkimaan eri teoksia, Åbo Akademin kirjasto esim. ruotsinkielisten romaanikirjailijoidemme käännöksiä, Turun yliopiston kirjasto suomenkielisten.

E-julkaisut

Kansalliskirjaston Varia

Kansalliskirjaston digitoimat kirjat

Kansalliskirjasto on digitoinut jonkin verran vanhoja kirjoja 1800- ja 1900-luvuilta. Kirjat ovat Doriassa.