Miten löydät kansainvälisiä tieteellisiä artikkeleita?
- Käytä kansainvälisiä tietokantoja, joissa suurin osa artikkeleista on vertaisarvioituja, kuten DOAJ, Web of Science, Scopus ja Medline. Oman alasi tärkeimmät kansainväliset tietokannat opit tuntemaan opintojesi aikana.
- Joissain kansainvälisissä tietokannoissa voit hakea erikseen vertaisarvioiduissa lehdissä julkaistuja artikkeleita niin, että rajaat haun tulokset Peer reviewed tai Refereed -toiminnolla.
- Myös Turun yliopiston kirjaston Volter-tietokannassa voit valita erikseen Vertaisarvioidut kausijulkaisut, jolloin saat tuloksiin kansainvälisissä vertaisarvioiduissa lehdissä ilmestyneet artikkelit. Huomaa kuitenkin, että aivan kaikki tulokset eivät ole vertaisarvioituja artikkeleita, vaikka lehti niitä enimmäkseen sisältääkin. Esimerkiksi pääkirjoitukset, kirja-arvostelut, kommentit ym. eivät ole vertaisarvioituja artikkeleita.
- Voit myös tarkistaa lehtien omat kotisivut ja muut julkaisutiedot. Ne eivät kuitenkaan ole aina luotettavia, joten kannattaa arvioida tietojen luotettavuus muista lähteistä.
Miten löydät kotimaisia tieteellisiä artikkeleita?
- Uusimmat kotimaisten tekijöiden tutkimusartikkelit voit hakea Tiedejatutkimus-sivulta, jonka haussa on rajausmahdollisuus A Vertaisarvioidut tieteelliset artikkelit.
- Kotimaisten tieteellisten lehtien tunnistamisessa auttaa JUFO portaali. JUFO eli Julkaisufoorumi on suomalaisen tiedeyhteisön toteuttama, tutkimuksen laadunarviointia tukeva julkaisukanavien tasoluokitus. Portaalin avulla voit hakea Julkaisufoorumin arvioimia tieteellisiä lehtiä, sarjoja, konferensseja ja kirjakustantajia. Muista, että vaikka lehti olisi tieteellinen, kaikki siinä julkaistavat artikkelit eivät sitä välttämättä ole.
- Voit myös tarkistaa lehtien omat kotisivut ja muut julkaisutiedot. Ne eivät kuitenkaan ole aina luotettavia, joten kannattaa arvioida tietojen luotettavuus muista lähteistä.
Google Scholar ja muut ns. akateemiset hakukoneet
- On myös olemassa joitain ns. akateemisia hakukoneita, jotka ovat keskittyneet tieteellisen tiedon hakuun. Muista kuitenkin, että jos käytät jotakin niistä , on lähteiden arvioinnissa oltava erityisen tarkka.
- Tällaisia hakukoneita ovat mm. Google Scholar, BASE, CORE, Semantic Scholar ja RefSeek.