Siirry pääsisältöön
Turun yliopiston kirjasto

Lääketieteelliset alat

Tietokantavideot

Vinkkilista terveystieteiden tiedonhakijalle

 1. Käännä aiheesi englanniksi. Mieti käsitteille vaihtoehtoisia termejä ja synonyymeja. Käytä apuna esimerkiksi sanakirjoja, asiasanastoja, hakuteoksia, oppikirjoja tai Wikipediaa. Jos sinulla on muutama hyvä viite, hyödynnä niissä käytettyjä termejä sekä artikkelien lähdeluetteloita. Selvitä onko aiheesi yksiselitteinen, vai riippuuko esimerkiksi maanosasta millaista terminologiaa siitä käytetään. Mieti myös sanojen vaihtoehtoiset kirjoitusasut (GB-eng/US-eng), mukaan lukien lyhenteet sekä latinankieliset nimet ja termit.
   
 2. Hae aiheeseen liittyvät asiasanat PubMedissa. Myös Medicin asiasanastosta saat tarkistettua ”ilmaiseksi” englanninkieliset MeSH-asiasanat. Hae hyvät viitteet esiin PubMedista ja tarkista, mitä asiasanoja löytämiisi artikkeleihin on liitetty. Tarkista myös muut löytämäsi sanat, jos jotakin niistä olisi käytetty asiasanana PubMedissa.
   
 3. Koosta kokoamistasi sanoista ja asiasanoista hakulauseke ja testaa hakua. Mikäli jokin hakusana tuo vääriä tuloksia, mieti sen korvaamista/poistamista. Jos Pubmedin hakutulokset poikkeavat odotetusta, tarkista hakuhistorian Search details -osiosta, mitä haussasi tapahtuu. Voit kohdistaa asiasanastoon kuulumattomat hakusanat tekstikenttiin käyttämällä Text Word [tw] -rajausta sanojen lopussa. Lisää matkan varrella löytyneet hyvät sanat hakulausekkeeseesi, testaa ja tarpeen mukaan muuta rajauksia.
   
 4.  Tarvittaessa toista vaiheet 1-3, kunnes sinulla on toimiva haku, jolla saat aiheeseesi liittyviä tuloksia. Minkään haun ei ole tarkoitus tuoda pelkästään omaa aihetta käsitteleviä tuloksia, vaan tulokset joutuu aina käymään läpi.
   
 5. Koosta hakulauseke kuhunkin tarvitsemaasi tietokantaan. Eri tietokannoissa on eri asiasanastot tai niissä ei ole asiasanastoa ollenkaan. Myös katkaisumerkki, katkaisun käyttösäännöt ja fraasimerkkien käyttötavat vaihtelevat tietokannoittain. Ole huolellinen Boolen logiikan ja sulkeiden kanssa.
   
 6. Kun olet tyytyväinen lausekkeisiin, tarkista että ne täyttävät systemaattisen haun vaatimukset (aikarajaukset, kielirajaukset, hakukenttärajaukset, käytetyt hakusanat).
   
 7. Tarkista vielä kerran, että hakulausekkeesi on kirjoitettu niin kuin tietokanta vaatii.
   
 8. Paikanna hakulausekkeilla löytämäsi aineisto. Useimmissa tietokannoissa on Volter-logo, josta voit tarkistaa onko aineisto kirjastossa elektronisena. Muista hieman vanhemman aineiston kohdalla kaukopalvelun kautta tilattavat ilmaiset artikkelikopiot Varastokirjastosta. Enenevässä määrin artikkeleista löytyy myös avoimesti luettavissa oleva rinnakkaistallenne. Rinnakkaistallenteena on usein käsikirjoitusversio, joka on julkaistu kustantajan vaatiman embargo-ajan jälkeen.

Tarkistuslistoja kirjoittajille

Patenttiopas

E-aineistojen verkkokoulutusmateriaaleja