Skip to main content
Turun yliopiston kirjasto

Sanomalehdet

Digitoituja vanhoja suomalaisia sanomalehtiä

Kansalliskirjaston Digi-palvelu

Suomessa vuosina 1771-1939 ilmestyneet sanomalehdet ovat vapaasti verkossa kaikkien käytettävissä kokoteksteinä.

 

Digitoidut sanomalehdet kulttuuriaineistojen työasemilla

Sanomalehtiä on digitoitu myös vuodesta 1939 eteenpäin. Tekijänoikeussyistä ne ovat käytettävissä vain vapaakappalekirjastoissa ns. kulttuuriaineistojen työasemilta, tutkijoille myös omilta laitteilta (ks. Tutkain 2020).

Viimeisin digitoitu vuosi vaihtelee lehden mukaan ja tarkemmat tiedot saat Digi-palvelusta kunkin lehden kohdalta.

Kulttuuriaineistojen työasemalla myös digitoituja aikakauslehtiä. 

Turun yliopiston kirjastossa kulttuuriaineistojen työasemat ovat Feeniks-kirjastossa ja Teutorin kirjastossa. Lisätietoa työasemista ja niiden käytöstä kulttuuriaineistot-oppaassa

 

Tutkain 2020

Tutkain-hanke helpottaa Kansalliskirjaston kokoelmiin sisältyvien, kotimaisten digitoitujen sanoma- ja aikakauslehtien tutkimuskäyttöä. Utu-tunnuksilla on mahdollista käyttää miltä tahansa koneelta vuosina 1940-2018 julkaistuja vuosikertoja, jotka muuten ovat olleet luettavissa vain kulttuuriaineistojen työasemilla.

Tarkemmat tiedot aineiston käytöstä kansalliskirjaston verkkosivuilta.

digi.kansalliskirjasto.fi –palvelun yleiset käyttöehdot.

 

Uudet e-sanomalehdet

PressReader -lehtipalvelu

PressReaderin Library PressDisplay -palvelu sisältää kotimaisia ja ulkomaisia uusia elektronisia sanomalehtiä. Kotimaisia lehtiä pääsee lukemaan valitsemalla valikosta "Finland". Palvelun avulla pääsee lukemaan myös lukuisia ulkomaisia lehtiä.

Elektronisen aineiston käyttöoikeudet ja etäkäyttö

Elektroninen aineisto on käytettävissä Turun yliopiston verkossa tai etäkäyttönä. Etäkäyttö on mahdollista yliopiston opiskelijoille ja henkilökunnalle utu-tunnuksilla. Kirjautumista vaativat aineistot pyytävät tunnuksia automaattisesti.