Skip to main content

Sanomalehdet

Digitoituja vanhoja suomalaisia sanomalehtiä

Kansalliskirjaston Digi-palvelu

Vuosina 1771-1929 Suomessa ilmestyneet sanomalehdet ovat vapaasti verkossa kaikkien käytettävissä kokoteksteinä.

Voit selata lehtiä numero kerrallaan tai etsiä artikkeleja aihealueiden mukaan. Voit myös etsiä artikkeleita sanahaulla, ja rajata hakua aikavälin, nimekkeiden sekä julkaisupaikkojen perusteella. Kirjautumalla sisään palveluun voit koota omia leikkeitä eri lehdistä.

 

Kulttuuriaineistojen työasemat: digitoituja sanomalehtiä

Sanomalehtiä on digitoitu myös vuodesta 1929 eteenpäin, mutta tekijänoikeussyistä ne ovat käytettävissä vain vapaakappalekirjastoissa ns. kulttuuriaineistojen työasemilta (Verkkoarkisto-päätteet). Viimeisin digitoitu vuosi vaihtelee lehden mukaan. Lista tällä hetkellä käytettävissä olevista lehdistä ja vuosista on Kansalliskirjaston verkkosivuilla. Kansalliskirjasto on digitoinut myös aikakauslehtiä, joita voi käyttää samoilta kulttuuriaineistojen työasemilta.

Turun yliopiston kirjastossa kulttuuriaineistojen työasemat ovat Feeniks-kirjaston 2. kerroksessa ja Teutorin kirjaston kellarikerroksen parvella. Työaseman voit varata käyttöösi etukäteen Outlook-kalenterin avulla (mikäli sinulla on utu-tunnus) tai ottamalla yhteyttä kirjaston henkilökuntaan esimerkiksi sähköpostitse.

http://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/search

Volter-haku (painetut ja elektroniset lehdet)


Rajaus: vain e-lehdet

Uudet e-sanomalehdet

Vanhat e-sanomalehdet

PressReader -lehtipalvelu

PressReaderin Library PressDisplay -palvelu sisältää kotimaisia ja ulkomaisia uusia elektronisia sanomalehtiä. Kotimaisia lehtiä pääsee lukemaan valitsemalla valikosta "Finland". Palvelun avulla pääsee lukemaan myös lukuisia ulkomaisia lehtiä

Elektronisen aineiston käyttöoikeudet ja etäkäyttö

Elektroninen aineisto on käytettävissä Turun yliopiston verkossa tai etäkäyttönä. Etäkäyttö on mahdollista yliopiston opiskelijoille ja henkilökunnalle utu-tunnuksilla. Kirjautumista vaativat aineistot pyytävät tunnuksia automaattisesti.

Kuva digitoidusta vanhasta sanomalehdestä

Web-linkkejä