Skip to main content
Turun yliopiston kirjasto

Volter Kilpi -kokoelma

Volter Kilpi -huone, Teutorin kirjasto, Lemminkäisenkatu 3 B

Suomalaisen kirjailijan ja Turun yliopiston kirjaston ensimmäisen ylikirjastonhoitajan (1921-1939) FM Volter Kilven (1874-1939) lahjoituskokoelma käsittää yli 1400 nidettä. Kokoelma sisältää pääosin kaunokirjallisuutta, taidekirjoja, elämäkertoja ja historiateoksia. Kokoelmassa on lähes kaikki Volter Kilven teosten alkuperäispainokset. Useissa kirjoissa on myös Volter Kilven exlibris. Turun yliopiston kirjasto on saanut kirjakokoelman lahjoituksena Volter Kilven perikunnalta ja Volter Kilven Seuralta.

Turun yliopiston kirjasto avasi 90-vuotisjuhlavuotenaan tutkijoiden käyttöön Volter Kilpi -huoneen, jossa Kilven kokoelman pääosaa säilytetään. Osa lahjoituskokoelmasta on sijoitettu kirjaston suljettuun arvokirjavarastoon, jossa säilytetään ennen 1800-lukua painettua aineistoa. Kilpi-huoneessa on nähtävillä myös Volter Kilvelle kuuluneita huonekaluja ja muuta esineistöä esim. taiteilija Hannes Siivosen vuonna 1933 maalaama muotokuva Volter Kilvestä.

Volter Kilven lahjoituskokoelmasta ei anneta kotilainoja. Tutkijoilla on perusteltujen tutkimushankkeiden toteuttamiseksi mahdollisuus tutustua Kilpi-huoneeseen ja lahjoituskokoelmaan kirjaston tiloissa kirjastonjohtajan tai hänen varahenkilönsä erikoisluvalla.