Siirry pääsisältöön
Turun yliopiston kirjasto

Volter Kilpi -kokoelma

Volter Kilpi -huone, Arcanumin kirjasto, Arcanuminkuja 1

Suomalaisen kirjailijan ja Turun yliopiston kirjaston ensimmäisen ylikirjastonhoitajan (1921-1939) FM Volter Kilven (1874-1939) lahjoituskokoelmaan kuuluu yli 1400 nidettä. Kokoelma sisältää pääosin kaunokirjallisuutta, taidekirjoja, elämäkertoja ja historiateoksia. Kokoelmassa on lähes kaikki Volter Kilven teosten alkuperäispainokset. Useissa kirjoissa on myös Volter Kilven kirjanomistajamerkki eli exlibris.

Turun yliopiston kirjasto avasi 90-vuotisjuhlavuotenaan vuonna 2011 tutkijoiden käyttöön Volter Kilpi -huoneen, missä Volter Kilpi -kokoelman pääosaa säilytetään. Osa lahjoituskokoelmasta on sijoitettu Feeniks-kirjaston suljettuun arvokirjavarastoon, missä säilytetään ennen 1800-lukua painettua aineistoa. Volter Kilpi -huoneessa on nähtävillä myös Volter Kilvelle kuuluneita huonekaluja ja muuta esineistöä, esimerkiksi taiteilija Hannes Siivosen vuonna 1933 maalaama muotokuva Volter Kilvestä.Turun yliopiston kirjasto on saanut kirjakokoelman ja esineistön lahjoituksena Volter Kilven jälkipolvilta ja Volter Kilven Seuralta. 

Volter Kilven lahjoituskokoelmasta ei anneta kotilainoja. Tutkijoilla on perusteltujen tutkimushankkeiden toteuttamiseksi mahdollisuus tutustua Kilpi-huoneeseen ja lahjoituskokoelmaan kirjaston tiloissa kirjastonjohtajan tai hänen varahenkilönsä erikoisluvalla.