H-indeksin eli Hirsch-indeksin on kehittänyt professori Jorge E Hirsch vuonna 2005. Indeksi mittaa tutkijan julkaisutehokkuutta ja tuotettujen julkaisujen merkittävyyttä. Mitä suurempi h-indeksi on, sitä enemmän tutkijalla on viittauksia saaneita julkaisuja.
H-indeksi on positiivinen kokonaisluku, joka lasketaan seuraavasti:
Tutkijan h-indeksi on h, jos h kappaletta tutkijan julkaisuista (Np) on jokainen saanut vähintään h viittausta ja loput julkaisut (Np-h) ovat saaneet vähemmän kuin h viittausta.
Huomioitavaa h-indeksista:
Lue Kansallisesta julkaisumetriikkaoppaasta lisää h-indeksistä ja h-indeksin vastuullisesta käytöstä.
Vaihe 1: Hae julkaisut
Käytetään Web of Science Core Collection -tietokantaa
1. Kirjoita tekijän sukunimi ja etunimen alkukirjain Author-kenttään (esim. Pekka Vallittu -> vallittu p* . Tietokanta ei myöskään aina tunnista ääkkösiä, joten varmuuden vuoksi kannattaa hakea esim. Järvinen muodossa jarvinen OR jaervinen OR järvinen).
1.1. Researchers-välilehdellä voit etsiä ohjelmallisesti tuotettuja tekijätietoja (Author record). Vihreällä kuvakkeella merkityt ovat vahvistettuja tutkijaprofiileita.
Voit myös hakea ORCID- tai WoSin ResearcherID-tunnisteella valitsemalla pudotusvalikosta Author Identifiers.
2. Tee julkaisuhaun tulosjoukkoon tarvittaessa rajauksia. Esim. jos raporttiin halutaan mukaan vain vertaisarvioidut artikkelit ja konferenssijulkaisut (ei esim. pääkirjoituksia), voi ne valita document type-kohdasta. Jos taas tuloksia halutaan rajata affiliaation eli organisaation mukaan, voidaan valita rajaus Affiliations ja sieltä esim. University of Turku (univ Turku). Vuosivalikosta voi rajata mukaan vain tiettyinä vuosina julkaistut artikkelit.
3. Jos vielä rajausten jälkeenkin tuloslistalla on sellaisia artikkeleita, jotka eivät ole halutun tekijän kirjoittamia, voit valita halutut artikkelit yksitellen tuloslistalta ja siirtää ne kohtaan Marked List. Huom. jos artikkeleita on useammalla eri sivulla, täytyy halutut artikkelit käydä valitsemassa yksitellen ja siirtää Marked Listille sivu kerrallaan.
Vaihe 2: Luo viittausraportti artikkeleista
Tapa 1: Viittausraportin luominen Author-tekijäprofiilista
Jos olet hakenut henkilöä Researchers-välilehdellä, ja tutkijaprofiilin (Author record) julkaisulistalla ovat oikeat artikkelit, näet h-indeksin profiilisivun oikeassa reunassa. Vie citation Report -linkki näyttää laajemman viittausraportin, jossa voit myös vielä rajata artikkeleita pois. tuloksista.
Tapa 2: Vittausraportin luominen Marked List -alueella.
Jos valitsit artikkelit ja siirsit ne kohtaan Marked List, avaa Marked List -näkymä klikkaamalla linkiä sivun vasemmassa yläreunassa. Avautuvalta sivulta valitse Documents. Täällä voit vielä tarvittaessa poistaa vääriä artikkeleita valitsemalla ja ne painamalla Remove-painiketta. Kun listalla ovat oikeat artikkelit, paina oikeasta reunasta Citation Report. Tietokanta laskee automaattisesti mm. h-indeksin valitsemiesi artikkelien perusteella.
Tapa 3: Vittausraportin luominen tuloslistalta
Jos kaikki tuloslistan artikkelit ovat halutun kirjoittajan kirjoittamia, voi viittausraportin myös luoda suoraan tuloslistan artikkeleista klikkaamalla sivun oikeassa reunassa sijaitsevaa ”Citation Report”-linkkiä.
Vaihe 3: Viittausraportin tulokset
Viittausraportti kertoo mm. valitun tutkijan artikkelien saamien viittausten määrät ja tutkijan h-indeksin.
Viittausraportin lopussa on lista mukaan otetuista artikkeleista. Voit vielä rajata artikkeleita pois tuloslistalta. Poistettuja artikkeleita ei enää huomioida h-indeksissä, joka poistojen jälkeen lasketaan uudelleen.
Viittausraportin voi tallentaa Excel-muodossa Export Full Report -toiminnolla. Nimeä tiedosto ja valitse Format-kohdasta Excel File. Paina Export.
1. Valitse Authors-välilehti
2. Kirjoita henkilön sukunimi ja etunimen alkukirjain erillisiin kenttiin.
3. Valitse oikea henkilö tekijälistasta klikkaamalla henkilön nimeä.
Vinkki! Joskus samalla tekijällä voi olla Scopuksen tekijälistalla useampi erillinen tietue. Jos huomaat näin olevan omalla kohdallasi, voit pyytää Scopusta yhdistämään tekijätiedot. Valitse yhdistettävät tekijät ruksimalla, klikkaa "Request to merge authors" ja seuraa lisäohjeita.
4. Henkilön h-indeksi näkyy tekijätiedossa. Scopuksessa tutkijoiden h-indekseihin sisältyvät viittaustiedot ulottuvat vuoteen 1970.
Paina "Citation overview", jos haluat esim. poistaa itseviittaukset tai asettaa vuosirajauksen.
Google Scholar Profiles on Googlen ylläpitämä käyttäjäprofiilipalvelu, johon jokainen tutkija voi luoda oman tilin (gmail-tili) ja liittää sinne omat Google Scholarin kautta löytyvät julkaisunsa. Profiilissa näkyy julkaisujen saamat viittaukset ja automaattisesti laskettu h-indeksi. Profiili voi olla joko yksityinen tai julkinen.
Hae käyttäjäprofiileita Google Scholarin kautta tai kirjaudu omaan Google Scholar Profile –tiliisi.
1. Kirjoita tutkijan nimi Google Scholarin hakuun.
2. Jos tutkija on luonut itselleen julkisen Google Scholar -käyttäjäprofiilin, näkyy se hakutuloksissa ensimmäisenä.
3. Tutkijan profiilissa näkyvä h-indeksi on laskettu Google Scholarin viittausten perusteella.