Kirjapainossa tunnetaan käsite painoarkki. Painoarkki taitetaan niin, että saadaan 16 sivua tekstiä.
Arkkiveisut puolestaan ovat pieniä vihkoja, joissa on yleensä painoarkin, sen puolikkaan tai neljänneksen verran tekstiä (siis 16, 8 tai 4 sivua), ja ne sisältävät kansan suosimia veisuja. Tästä syntyi nimi arkkiveisu. Ruotsiksi arkkiveisu on skillingtryck, joka viittaa siihen, että arkkiveisuja myytiin edulliseen hintaan, yhdellä killingillä. (Killinki oli 1/48 taalarista.) Niitä myytiin markkinoilla, kirkonmäellä, kinkereillä ja käräjillä.
Arkkiveisut jaetaan maallisiin ja hengellisiin. Kirjastossa on hyvä kokoelma näitä molempia ryhmiä. Vanhimmat arkkiveisut ovat 1600-luvulta. 1930-luvulla arkkiveisujen painaminen loppui.
Maalliset arkkiveisut käsittelevät usein onnettomuuksia, luonnonmullistuksia, väkivallantekoja ja muita järkyttäviä ilmiöitä. Esimerkkejä:
Arkkiveisuja on digitoitu jonkin verran.
Ne löytyvät Finna-tietokannasta ja Pirkanmaan kirjastojen Piki-tietokannasta. Hae "arkkiveisut" ja rajaa "Verkossa saatavilla".
esimerkiksi:
1. Marjamäen murhasta, joka tapahtui Messukylän pitäjässä, marraskuun lopulla 1880.
2. Kymmenen nuoren lapsen surkiasta kuolemasta, jotka sudet ovat surmanneet viimekuluneina aikoina Länsi-Suomen rannoilla Turun läänissä,
kirjoittanut G. W. G-n.