Skip to main content

Uutuusseuranta tieteessä

RSS

Kuva: Pixabay

Useimmat säännöllisesti päivittyvät uutis- ja muut verkkosivustot tukevat RSS-syötteitä (Rich Site Summary; Really Simple Syndication).

Huom! Kaikki sivustot ja alustat eivät tarjoa RSS-mahdollisuutta, mutta niistäkin voi luoda uutissyötteitä sellaisten apuohjelmien kuin WatchThatPage tai TrackEngine avulla. 

Lisäksi on olemassa palveluita, joihin tilaamansa syötteet voi kerätä yhteen paikkaan. Tällaisia ovat muun muassa Feedly ja NetVibes. Outlookin sivuilla puolestaan on ohje RSS-syötteiden tilaamiseksi omaan kansioonsa sen sijaan, että ne ilmestyisivät sähköpostin sekaan. 

Hakuhälyt uutuusseurannassa

Yksi tapa saada tallennetun haun tulokset tai tärkeän lehden uusin sisällysluettelo sähköpostiin tai RSS-lukijaan on hakuhälytykset eli alertit. Hakualerteja voi luoda useimmissa tietokannoissa. Tiedontarve ratkaisee sen, mikä vaihtoehto on milloinkin paras: joskus riittää haun tallentaminen ja manuaalinen ajaminen haluttuna ajankohtana, toisinaan on parempi tilata päivitetty haku tietyin väliajoin tai aina uusien viitteiden tullessa. Monissa tietokannoissa hakujen tallentaminen ja alerttien tekeminen on mahdollista vain palveluun rekisteröityneille asiakkaille. Lisäksi on palveluita kuten PubCrawler, jotka etsivät määrätyillä hakusanoilla useammista tietokannoista kerrallaan ja lähettävät ilmoituksen uutuuksista säännöllisesti. 

Sähköpostiin tulevista viitteistä pääsee suoraan tietokantaan tarkastelemaan kiinnostavia artikkeleita, samoin kuin RSS-syötteiden otsikoista.  Sähköpostiin tilatuissa syötteissä on usein mukana artikkelista lyhyt tiivistelmä ja asiasanat, joiden perusteella voi jo nopeasti päätellä olisiko artikkeli syytä lukea kokonaan.

Viittaushälytin

Joissakin tietokannoissa on mahdollista luoda viittaushälytin. Tällöin saat ilmoituksen aina, kun haluamaasi artikkeliin viitataan sellaisessa julkaisussa, joka myös noteerataan kyseisessä tietokannassa. 

Google Scholar on helpoin ja kattavin alusta viittaushälytyksen luomiseen.

  1. Etsi haluamasi artikkeli Google Scholarista.
  2. Valitse hakutulossivulta kohta "Viitattu X kertaa" / "Cited by X". 
  3. Skrollaa sivun alalaitaan, jossa linkki "Luo hälytys" / "Create alert".
  4. Ilmoita sähköpostiosoite, johon haluat päivitykset, sekä kerralla näytettävä määrä. Katso myös Scopuksen ohje viittaushälyn luomiseksi. 

Hakuhäly Ebscon tietokannoissa

Saat RSS-syötteen käyttöösi ilman kirjautumista.

Jos haluat alertin tulokset sähköpostiisi, luo ensin tunnukset Ebsco host -palvelussa (Sign in - Create a new account) ja kirjaudu sisään.

  1. Tee haku aiheestasi
  2. Valitse Search history
  3. Klikkaa oranssia pientä ruutua (RSS-symbolia) ajastettavaksi haluamasi haun etupuolella
  4. Jos valitset RSS-syötteen: voit kopioida osoitteen kohdasta RSS Feed ja tallentaa sen nettiselaimesi RSS-lukijaan, RefWorks-viitteidenhallintaohjelmaan tai johonkin muuhun käyttämääsi RSS-lukijaan
  5. Jos valitset sähköpostin, saat hakutulokset sähköpostiisi. Täydennä tiedot ja valitse mm. kuinka usein ajastettu haku tehdään.