Jokaisen tutkijan tiedonhakutaitoihin kuuluu paitsi pysyä ajan tasalla akateemisen alansa viimeisimmästä kehityksestä ja suuntauksista myös säilyttää aikajananäkökulma. Tämä edellyttää reaaliaikaisten päivitysten selaamista sosiaalisen median foorumeilla, joilla ajankohtaiset tapahtumat etenevät nopeasti, sekä syventymistä tieteellisiin artikkeleihin tai kirjoihin, jotka edustavat tutkimuksen pysyvämpää näkökulmaa.
Tätä varten tutkijat voivat hyödyntää erilaisia tietokantoja, palveluja ja työkaluja, joiden avulla he voivat tutustua uutispäivityksiin, uusimpiin julkaisuihin ja ilmoituksiin, jotka koskevat heidän siteerauksiaan. Yleensä nämä resurssit ovat helposti saatavilla ja maksuttomia yliopistoihin sidoksissa oleville tutkijoille. Lisäksi muiden kuin arvosteltujen lähteiden, kuten tieteen popularisointijulkaisujen ja blogien, tutkiminen voi tarjota arvokkaita näkemyksiä.
Päivittäinen ajan tasalla pysyminen
Viikottainen ajan tasalla pysyminen
Voit valita nykyiset tiedotustyökalut haluamiesi jakelutapojen, kuten sähköpostihälytysten, RSS-syötteiden, uutiskirjeiden, blogikirjoitusten ja uutissyötteiden perusteella.
Jotkin työkalut hyödyntävät ns. push-tekniikkaa, joka lähettää päivityksiä säännöllisin väliajoin postilaatikkoosi, työpöydällesi tai viitehallintaasi. Tämän lähestymistavan etuna on se, että käyttäjät voivat ottaa sen käyttöön ja unohtaa sen, sillä teknologia hoitaa loput. Huonona puolena on kuitenkin se, että päivitykset saattavat saapua sopimattomaan aikaan, mikä saattaa häiritä muita tehtäviä. Esimerkkejä push-teknologian työkaluista ovat hakuilmoitukset ja RSS-syötteet.
Toiset työkalut käyttävät ns. pull-teknologiaa, jolloin käyttäjien on käytettävä päivityksiä omalla aikataulullaan. Tämän etuna on, että käyttäjät voivat käyttää teknologiaa haluamallaan tavalla. Huonona puolena on se, että käyttäjien on muistettava tarkistaa päivitykset. Esimerkki pull-teknologiasta on Browzine, jolla seurataan lehtien päivityksiä.