Skip to Main Content
Turun yliopisto

Paasikivi-näyttely: Virallisen elämän ulkopuolelta: Paasikivi henkilönä

...

Turun yliopistolle lahjoitetun kirjakokoelman mukana on tullut useita kansioita erilaisia pienpainatteita kuten matkaesitteitä. Tällä sivulla näkyy esimerkkejä Paasikiven yksityiselämän eri puolista.

Matkaesite

Paasikiven omistuksessa ollut Saksan matkaesite.

 

 

 

 

 

1920- ja 30-luvuilla Paasikivi kävi säännöllisesti kesälomillaan Keski-Euroopan kylpylöissä virkistymässä. Eri maiden matkaesitteitä on kansioissa kymmenkunta.

Pienokaisten kuvia

Paasikiven pojan Juhanin lastenkirja Pienokaisten kuvia.

 

Paasikivellä oli neljä lasta ensimmäisen puolisonsa Anna o.s. Forsmanin kanssa. Tämän vuonna 1907 ilmestyneen lastenkirjan on omistanut hänen poikansa Juhani (1901-1942), joka kaatui everstiluutnanttina jatkosodassa.      

Juustonäyttely

Juustonäyttelyesite vuodelta 1925.

 

 

Paasikivi oli myös tilanomistaja. Vuosina 1917-1950 hän omisti Keravalla Jukolaksi nimeämänsä suuren maatilan, jonka navetassa oli parhaimmillaan 25 hyvärotuista  lehmää. 

Kivipiirrokset

Matti Björklundin kivipiirros alkuperäisessä salkussaan. Vasemmalla näkyy Paasikiven kollegoiden salkkuun tekemä omistuskirjoitus.

 

Jättäessään tehtävänsä Kansallis-Osake-Pankin pääjohtajana  vuonna 1934 J. K. Paasikivi sai kiitokseksi yhteistyökumppanilta salkullisen taiteilija Matti Björklundin (myöh. Visanti) Kalevala-aiheisia kivipiirroksia.

Asea

Asean asennusohjeet.

 

Perheen nuorempi poika Varma opiskeli teknillisessä korkeakoulussa valmistuakseen sähköinsinööriksi, mutta isänsä määräyksestä keskeytti tekniikan opiskelun ja aloitti lääketieteen opinnot.  Tämä julkaisu on mahdollisesti kuuluneet Varma Paasikivelle, joka mm. järjesti Keravalla paikkakunnan ensimmäisen radiokoneen esittelyn vuonna 1924.

Sikari

Sikarirasiasta leikattu kuva. Alla sikarimerkin nimi: "Diplomates".

 

Paasikivi piti hyvistä sikareista. Kuva on ehkä  säästetty muistutukseksi hyvästä sikarilaadusta tai sitä on käytetty kirjanmerkkinä.       

Partiolainen

Partiolainen-lehden etusivu vuodelta 1917.

 

 

Paasikivi kutsuttiin partiolaisten kunniajäsenksi vuonna 1953 ja hänen vaimonsa Alli Paasikivi vuonna 1956.