Siirry pääsisältöön
Turun yliopiston kirjasto

Tutkimusrahoittajat ja avoin tiede

Suomen Akatemia ja avoin tiede

Suomen Akatemian edellyttää rahoittamiltaan hankkeilta tutkimustuotosten avaamista. Rahoituspäätöksia tekevät elimet ottavat huomioon julkaisusuunnitelman avoimuutta tukevan toteutustavan ja tutkimusaineistojen avaamista esittelevän osion. Myös tutkimusmenetelmät on avattava mahdollisuuksien mukaan. Akatemialla ei ole toistaiseksi ohjeistusta tutkimusmenetelmien avoimuuden toteutuksesta, mutta menetelmien avoimuus voidaan huomioida päätöksenteossa ja arvioinnissa hakemuksen laatua parantavana seikkana.

 

Tutkimustuotoksissa, joita on rahoitettu Akatemian rahoituksella tai joissa on hyödynnetty sen rahoittamia tutkimusinfrastruktuureja, on mainittava

  • että tutkimus on toteutettu Akatemian rahoituksella
  • rahoituspäätöksen numero. Sähköisen julkaisun tai aineiston yhteydessä tieto on lisättävä metatietoihin.
  • Strategisen tutkimuksen rahoituksella toteutetuissa tutkimuksissa on mainittava lisäksi, että tutkimus on toteutettu Akatemian yhteydessä toimivan strategisen tutkimuksen neuvoston rahoituksella.
  • Konsortiorahoituksen tapauksessa tieteellisessä julkaisussa on mainittava konsortion johtajan, osahankkeen sekä julkaisun tuottamiseen osallistuneiden osahankkeiden päätösnumerot.

Ks. Suomen Akatemian sivulta Tutkimustuotosten metatiedot ja Akatemian linjaukset avoimesta tieteestä.

Suomen Akatemia: Julkaisut

Vertaisarvioitujen artikkeleiden

  • on oltava välittömästi avoimesti saatavilla
  • avaaminen tulee tehdä Plan S:n periaatteiden ja kansallisen Tutkimusjulkaisuiden avoimen saatavuuden linjauksen mukaisesti. Tätä vaaditaan hankkeissa, joiden haku on avattu 1.1.2021 jälkeen
    • Kaikkien Suomalaisten yliopistojen ja valtion tutkimuslaitosten julkaisuarkistot täyttävät kyseiset linjaukset.
    • Ennen 1.1.2021 avattujen hakujen edellyttämä avoimuus poikkeaa jonkin verran Akatemian 1.1.2021 rahoitusehdoissaan käyttöön ottaman avoimen saatavuuden määritelmästä sekä avoimuuden toteutuksen rahoitustavasta. Tutustu rahoituspäätöksesi rahoitusehtoihin lisäohjeiden saamiseksi.
  • avaamiseen on lähtökohtaisesti käytettävä Creative Commons Attribution CC BY 4.0 lisenssiä. , mutta myös lisenssit CC BY-SA 4.0, CC0 ja CC BY-ND ovat sallittuja.
  • julkaiseminen voidaan tehdä:
    • julkaisemalla artikkeli Plan S:n mukaisesti toimivassa välittömään avoimuuteen perustavassa tiedejulkaisussa. Tällaisten julkaisujen löytäminen käy helpoiten Journal Checker Tool -työkalun avulla. Video Journal Checker Tool'sta.
    • rinnakkaistallentamalla julkaisu (Version of Record) tai julkaisua edeltävä Author’s accepted manusript -versio välitöntä avoimuutta tukevassa, PlanS:n mukaisesti toimivassa julkaisuarkistossa, esim. Turun yliopiston UTUCRIS:ssä. Jos kustantaja ei suostu välittömään rinnakkaistallentamiseen, artikkelin voi avata julkaisuviiveen (embago) jälkeen: julkaisuviive humanistisille ja yhteiskuntatieteille enintään 12 kk, muille tieteille enintään 6 kk.
    • julkaisemalla artikkeli organisaation tai FinELib-konsortion ja kustantajan välisen välittömän avoimuuden mahdollistavan sopimuksen puitteissa (transformatiivinen sopimus, Read & Publish -sopimus). Kyseisten sopimusten on oltava voimassa aikavälillä 1.1.2021–31.12.2024.
  • avoimuuden toteutustavasta riippumatta ne on arkistoitava pitkäaikaisen säilytyksen ja ilmaisen avoimen saatavuuden takaavaan julkaisuarkistoon. Arkisto voi olla joko tutkimusorganisaation ylläpitämä tai tieteenalakohtainen kansainvälinen arkisto.
  • avaamista ei saa tehdä hybridimallilla, jossa muuten maksullisessa lehdessä artikeli erikseen ostetaan avoimeksi.

Myös konferenssiartikkelit ja monografiat kehotetaan julkaisemaan avoimesti.

Katso tarkemmin Akatemian sivulta Tieteellisten julkaisujen avoin saatavuus ja oppaasta Avoin julkaiseminen.

Suomen Akatemia: Tutkimusdatan avoimuus

Vastuullisen tutkijan on huolehdittava, että Akatemian rahoittaman hankkeen tutkimusdata avataan:

  • mahdollisimman pian tulosten julkaisemisen jälkeen
  • FAIR-periaatteiden mukaisesti
  • organisaation tai tieteenalan kannalta tärkeässä arkistossa tai tallennuspalvelussa
  • aineiston avaamisessa huolehditaan sen lisensoinnista.

Perustelluista syistä aineistolla voi olla erilaisia avoimuuden asteita vaihdellen täysin avoimesta salassa pidettävään. Julkaisijan on varmistettava, ettei avaaminen ole viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain, tietosuojalain tai tekijänoikeuslain vastaista.
Jos aineistoa ei voi avata, sen metatiedot on tallennettava kansalliseen tai kansainväliseen hakupalveluun.

 

Katso tarkemmin Suomen Akatemia: Tutkimusaineistojen hallinnointi ja avoimuus

Tutkimusdatan hallintaan on ohjeita oppaassa: Tutkimusaineistojen elinkaarisuunnittelu.

Kaipaatko kommentointiapua aineistonhallintaan liittyvissä asioissa Akatemian haussa? Ota yhteyttä: openutu@utu.fi ja yliopiston tutkimuksen tuen eri alojen asiantuntijat ovat apunasi.