Siirry pääsisältöön
Turun yliopiston kirjasto

Tutkimusrahoittajat ja avoin tiede

Vertaisarvioitujen artikkeleiden avoin saatavuus

Hakemuksen tutkimussuunnitelmassa kohdassa "4.3. Avoin tiede” hakijaa pyydetään jättämään julkaisusuunnitelma, joka ottaa huomioon Akatemian edellytykset julkaisujen avoimen saatavuuden toteuttamisesta. Avoimuuden edellytys koskee erityisesti vertaisarvioituja artikkeleita, mutta myös muita julkaisutyyppejä kannustetaan julkaisemaan avoimesti.

Katso tarkemmin Suomen Akatemian sivulta Tieteellisten julkaisujen avoin saatavuus ja oppaasta Avoin julkaiseminen.

Aineistojen hallinta

Hakemuksen tutkimussuunnitelmassa kohdassa ”4.3. Avoin tiede” hakijaa pyydetään kuvaamaan lyhyesti aineiston hallinnan ja avaamisen avainasiat. Hakijan tulee kertoa:

  • minne aineisto tallennetaan ja miten se varmuuskopioidaan hankkeen aikana.
    • Huomioi Turun yliopiston IT:n vinkit sekä yliopiston tietoturvalauseke.
    • HUOM! Älä käytä henkilötietojen tai sensitiivisen aineiston tallennukseen kaupallisia pilvipalveluita. Aineiston tallentaminen pelkästään muistitikuille tai tietokoneen kiintolevylle ei ole kestävä ratkaisu. Turun yliopiston IT:n omat tallennuspalvelut takaavat aineiston automaattisen varmuuskopioinnin.
    • Tarvittaessa ota yhteyttä: data@utu.fi
  • miten ratkaistaan aineistojen jakamiseen liittyvät mahdolliset lailliset ja eettiset kysymykset (esim. omistajuus, tekijänoikeudet, tietojen arkaluonteisuus)
    • miten tunnistat, ennakoit ja hallitset aineistonhallintaprosessiin liittyviä eettisiä ja tietosuojaan ja -turvaan liittyviä laillisia riskejä.
    • Kerro olevasi tietoinen aineistoosi liittyvistä IPR-asioista. Omistajuudesta, käyttöoikeudesta, avaamisesta ja jakamisesta sekä julkaisujen tekijyydestä on hyvä sopia tutkimusryhmän sisällä jo ennen tutkimuksen alkua. IPR-asioihin liittyvissä sopimuksissa saat apua osoitteesta legal@utu.fi. HUOM! Tee jo hyvin varhaisessa vaiheessa sopimukset KAIKKIEN aineiston käsittelyyn osallistuvien osapuolten kanssa
    • Kuvaa, miten jaat (sensitiivistä) aineistoa erityisesti jos sinulla on tutkimuspartnereita Turun yliopiston tai Suomen ulkopuolella
    • Tee selkeä ero tutkimuksen aikana jaettavan aineiston ja projektin jälkeisen aineiston julkaisemisen välillä.
    • Kirjoita tässä kohtaa pelkästään aineiston jakamisesta. Tutkimuksen muut eettiset aspektit esittelet kohdassa 4.1.
  • minne aineisto tai sen julkaistavissa oleva osa laitetaan saataville hankkeen päätyttyä. Aineisto voidaan julkaista joko datajulkaisuissa tai data-arkistoissa. Soveltuvia data-arkistoja ovat esim.:
  • Jos aineisto tai sen osa ei sovellu avattavaksi tai jatkokäyttöön, tai tällaista aineistoa ei tuoteta, tämä on perusteltava.

Aineistonhallintasuunnitelma jätetään myönteisen rahoituspäätöksen jälkeen. Katso aineistonhallintasuunnitelman kirjoittamiseen ohjeita tämän oppaan kohdasta Myönteisen rahoituspäätöksen jälkeen, oppaasta Suomen Akatemian aineistonhallintasuunnitelma ja Suomen Akatemian sivulta: Aineistonhallintasuunnitelma.

Budjetointi

Vertaisarvioitujen artikkeleiden avaamisen kulut sisältyvät Suomen Akatemian mukaan suorituspaikkojen yleiskustannuksiin. Kuitenkin Turun yliopistossa julkaisukulut on hyvä huomioida omarahoitusosuudessa tai muuten laitoksen tms. budjetissa, koska yliopistolla ei ole keskitettyä julkaisumaksurahastoa. Tutkimushankkeen kuluihin voi sisällyttää julkaisutoiminnasta koituvia perusteltuja taitto- ja editointikuluja.


Tutkimusaineistojen säilyttämisen ja avaamisen peruskustannukset kuuluvat isäntäorganisaation yleiskustannuksiin. Poikkeuksellisesti ja perustelluista syistä tutkimuskuluihin voidaan sisällyttää aineiston avaamisen kuluja. Näin esimerkiksi silloin, kun käsitellään suuria datamääriä. Mieti, mitä resursseja tarvitaan, jotta aineisto voidaan avata ja säilyttää FAIR-periaatteiden mukaan: huomioi esimerkiksi työaika, laitteet, tarvitaanko täydentäviä tietoteknisiä ratkaisuja ja tuleeko näistä lisäkustannuksia. Erittele aineistonhallintakustannukset budjetissa rahoittajan vaatimusten mukaisesti.

Vertaisarvioitujen artikeleiden ja tutkimusdatan avaamisen kustannuksista, katso Akatemian sivulta: julkaisujen ja tutkimusaineistojen avoin saatavuus.