Siirry pääsisältöön
Turun yliopiston kirjasto

Hoitotiede

Avoin tiedonhaun klinikka

Yleiskuvaus/tavoitteet

Kukin osallistuja saa neuvoja oman aiheensa tiedonhakuihin. Klinikan jälkeen osallistuja tietää, mistä tietokannoista hänen aiheestaan löytyy kirjallisuutta ja miten hakulausekkeita muodostetaan kuhunkin tietokantaan.

Sisältö Klinikalla kukin osallistuja työstää omia hakujaan ja saa henkilökohtaista neuvontaa kirjaston informaatikolta / informaatikoilta, jotka kiertävät neuvomassa.
Toteutustavat Henkilökohtaista neuvontaa IT-luokassa tai Zoomissa
Kesto 1,5 h
Ajankohta

Keväällä järjestetään Avoimia tiedonhaun klinikoita seuraavasti:

  • 10.9. klo 14.15-15.45 Zoom (linkki lähetetään ilmoittautuneille edellisenä päivänä)

  • 10.10. klo 12.15-13.45 Teutorin kirjasto (paikka varmistuu myöhemmin)

  • 19.11. klo 16.15-17.45 Teutorin kirjasto (paikka varmistuu myöhemmin)

  • 11.12. klo 14.15-15.45 Zoom (linkki lähetetään ilmoittautuneille edellisenä päivänä)

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen Konstassa.

HUOM! Tämä klinikka on vapaaehtoinen eikä osa pakollisia opintoja!

Kohderyhmä Lääketieteellisen tiedekunnan opiskelijat ja tutkijat

Lisätietoja

Informaatikko Leeni Lehtiö

HUOM.

Osallistujamaksimi on 10 osallistujaa.

Avoin tiedonhaun klinikka

Tule avoimeen tiedonhaun klinikkaan pohtimaan hakulausekkeitasi informaatikon johdolla. Kertaamme tarvittaessa myös hakulausekkeiden tekoa ja tietokantoja.

Avoimia tiedonhaun klinikoita järjestetään lääketieteellisen tiedekunnan opiskelijoille ja tutkijoille noin kerran kuukaudessa.

Tietokantavideot

Huom! Scopuksen ulkoasu on päivittynyt, mutta ominaisuudet ovat edelleen samat kuin videolla.

Vinkkilista terveystieteiden tiedonhakijalle

  1. Käännä aiheesi englanniksi. Mieti vaihtoehtoisia termejä ja synonyymisanoja. Käytä apuna sanakirjoja, asiasanastoja, hakuteoksia, oppikirjoja ja Wikipediaa. Jos sinulla on muutama hyvä viite, hyödynnä niissä käytettyjä termejä sekä artikkelien lähdeluetteloita. Selvitä, onko aiheesi yksiselitteinen, vai riippuuko maanosasta millaista terminologiaa käytetään. Mieti myös sanojen vaihtoehtoiset kirjoitusasut, mukaan lukien lyhenteet ja latinankieliset nimet ja termit.
     
  2. Hae aiheeseen liittyvät asiasanat PubMedia varten. Medicin asiasanastosta saat tarkistettua ”ilmaiseksi” myös englanninkieliset MeSH asiasanat. Hae hyvät viitteet esiin PubMedista ja tarkista, mitä asiasanoja löytämiisi artikkeleihin on liitetty? Tarkista myös muut löytämäsi sanat, olisiko joku niistä asiasanana PubMedissa.
     
  3. Koosta kokoamistasi sanoista ja asiasanoista hakulauseke. Testaa. Mikäli jokin hakusana tuo vääriä tuloksia, mieti sen korvaamista/poistamista. Jos Pubmedin hakutulokset poikkeavat odotetusta, tarkista hakuhistorian Details-ikkunasta, mitä haussasi tapahtuu. Voit kohdistaa asiasanastoon kuulumattomat hakusanat esimerkiksi tekstikenttiin [tw]. Lisää matkan varrella löytyneet hyvät sanat hakulausekkeeseesi testaa ja muuta rajauksia.
     
  4.  Tarvittaessa toista vaiheita 1-3, kunnes sinulla on toimiva haku, jolla saat aiheeseesi liittyviä tuloksia. Mikään haku ei tuota pelkästään omaa aihetta käsitteleviä tuloksia, vaan tulokset joutuu käymään läpi.
     
  5.  Koosta hakulauseke kuhunkin tarvitsemaasi tietokantaan. Eri tietokannoissa on eri asiasanastot tai niissä ei ole asiasanastoa ollenkaan. Myös katkaisumerkki, katkaisun käyttösäännöt ja fraasimerkkien käyttötavat vaihtelevat tietokannoittain. Ole huolellinen Boolen logiikan ja sulkeiden kanssa.
     
  6.  Kun olet tyytyväinen lausekkeisiin, tarkista, että ne täyttävät järjestelmällisen haun vaatimukset. (aikarajaukset, kielirajaukset, hakukenttärajaukset, käytetyt hakusanat)
     
  7.  Tarkista vielä kerran, että hakulausekkeesi on kirjoitettu, kuten tietokanta sen haluaa.
     
  8.  Paikanna hakulausekkeilla löytämäsi aineisto. Useimmissa tietokannoissa on Volter-logo, josta voit tarkistaa onko kirjastolla aineistoa elektronisena. Muista hieman vanhemman aineiston kohdalla mahdollistamat ilmaiset artikkelikopiot Varastokirjastosta. Enenevässä määrin artikkeleista löytyy myös avoimesti luettavissa oleva rinnakkaistallenne. Rinnakkaistallenteena on usein käsikirjoitus, joka on julkaistu kustantajan vaatiman embargo-ajan jälkeen.

Tarkistuslistoja kirjoittajille