Informaatikko Maija Nurmi auttaa isoissa ja pienissä tiedonhakukysymyksissä. Informaatikko on tavattavissa Calonian kirjaston asiakaspalvelussa seuraavasti:
Mistä saan Edilex-tunnukset?
Edilexiä käytetään UTU-tunnuksilla. Erillisiä tunnuksia ei tarvitse. Mene Edilexiin joko Volterin kautta (kirjaudu ensin UTU-tunnuksilla, etsi sitten Edilex) tai tämän oppaan kautta (sinua pyydetään tarvittaessa kirjautumaan UTU-tunnuksellasi). Edilexin käyttöliittymän yläkulmassa näkyy tällöinkin harhaanjohtavasti "Pyydä tunnus" ja "Kirjaudu sisään" -kohdat, mutta tämä on siis tarpeetonta.
Missä gradut ovat?
Painetut gradut on siirretty Calonian kirjastosta Feeniks-kirjastoon. Tarkista saatavuustieto Volterista ja tee varastotilaus.
Sähköiset gradut löytyvät Volterin kautta.
Gradun kokoteksti ei aukea. Miten saan sen luettavaksi?
Pro gradu -työt, joiden kohdalla lukee Volterissa "Käytettävissä vain UTUPub-työasemilla" eivät ole vapaasti luettavissa verkossa. Niistä on verkossa pelkät viitetiedot (mm. tekijän ja työn nimi, tiivistelmä), mutta varsinainen työ on luettavissa vain Turun yliopiston kirjastossa sijaitsevilta UTUPub-työasemilta. Sellainen löytyy esim. Calonian kirjaston perähuoneesta. Töitä voi tulostaa (pyydä apua asiakaspalvelusta), mutta niistä ei voi tehdä digitaalista kopiota esim. sähköpostitse lähettämistä varten.
Mistä löytyy hovioikeustapauksia?
Hovioikeustapauksia ei julkaista kattavasti verkossa, mutta kattavimmin niitä löytää Edilexistä. Osassa tapauksia ei ole tapauksen kokotekstiä vaan pelkät viitetiedot, mutta voit pyytää ko. tapauksen luettavaksi näiden viitetietojen avulla kyseisen hovioikeuden kirjaamosta.
Hae myös Edilexin uutisista. Siellä on usein uutisoitu tapauksista, joista ei välttämättä löydy mitään tietoa muualta.
Voit myös pyytää hovioikeuden kirjaamoa hakemaan tapauksia tietystä aiheesta, tarkenna tällöin tiedontarvettasi mahdollisimman paljon. Tapausten toimittamisesta saatetaan periä pieni maksu.
Missä Calonian hovioikeustapauskokoelma on?
Caloniassa olevasta hovioikeustapauskokoelmasta on luovuttu jo useampi vuosi sitten. Kiinnostavimmista tapauksista on viety lyhyet viitetiedot Edilexiin (merkintä: Juhani-tietokanta). Viitetietojen perusteella voit pyytää tapauksen kokotekstiä ko. hovioikeuden kirjaamosta.
Ellibs-palvelussa oleva e-kirja ei aukea, mitäs nyt?
Useita Ellibsissä olevia kirjoja ei voi lukea selaimessa, vaan ne pitää ladata omalle laitteelle. Katso ohjeet eri laitetyypeille Ellibsin sivuilta. Esimerkiksi kirjan lataaminen tietokoneelle edellyttää Adobe-tilin luomista, lukuohjelman lataamista ja sen aktivoimista. Ilman näitä toimenpiteitä et saa avattua kirjaa.
Ellibsissä voi olla rajoituksia kirjojen samanaikaisten käyttäjien määrälle. Onkin mahdollista, että kaikki kirjan kappaleet ovat jo lainassa. Voit tällöin tehdä varauksen kirjaan.
Mistä löytää OTO-kokoelmaan kuuluvan kirjan?
Kirjat, joiden saatavuustiedoissa lukee Volterissa "Oikeustieteellinen tiedekunta ; OTO" ovat oikeustieteellisen tiedekunnan kirjoja ja vain tiedekunnan henkilökunnan käytettävissä.
Olen avoimen yliopiston opiskelija, vaikuttaako se käytettävissä oleviin aineistoihin?
Pääsääntönä ei vaikuta, vaan pääset käyttämään niitä UTU-tunnuksella samalla tavoin kuin tutkinto-opiskelijat. Tähän on kuitenkin olemassa kaksi poikkeusta:
Elektroninen aineisto on käytettävissä Turun yliopiston verkossa tai etäkäyttönä. Etäkäyttö on mahdollista yliopiston opiskelijoille ja henkilökunnalle utu-tunnuksilla. Kirjautumista vaativat aineistot pyytävät tunnuksia automaattisesti, kun niihin mennään Volterin tai kirjaston oppaiden kautta.
Tietoaineistojen sisältöjen kuvailuun käytetään asiasanoja. Asiasanat ovat kontrolloituja hakusanoja, joita käytetään yhtenevästi sisällönkuvailijasta riippumatta. Asiasanoja on koottu erilaisiin yleisiin ja alakohtaisiin asiasanastoihin.
Asiasanastot auttavat tiedonhakijaa, kun itse keksityillä hakusanoilla ei saa relevantteja hakutuloksia. Asiasanastoista voi tarkistaa, onko etsitylle aiheelle olemassa muita termejä, joita ei itse ole tullut ajatelleeksi. Laajimman hakutuloksen saa yhdistämällä omia hakusanoja ja asiasanoja.
Oikeustieteen kirjojen sisältö on kuvailtu Volter-tietokannassa Eduskunnan kirjaston asiasanaston ja Yleisen suomalaisen ontologian (YSO) termeillä. Kuhunkin kirjaan yhdistetyt asiasanat löytyvät kirjan tiedoista, Aiheet-kohdasta. Volterissa asiasanat toimivat linkkeinä; klikkaamalla linkkiä Volter hakee muut aineistot, joihin on tallennettu sama asiasana.
Muissa tietokannoissa saattaa olla käytössä omat, tietokantakohtaiset asiasanastot. Esimerkiksi EUR-Lexissä käytetään sen omaa asiasanastoa EuroVocia.
Jos haluamaasi aineistoa ei löydy Turun yliopiston kirjastosta, tarkista saatavuus myös muista kirjastoista. Esimerkiksi Åbo Akademissa on paljon oikeustieteen kirjoja.
Turun alueen ulkopuolella sijaitsevia aineistoja voi tilata toisesta kirjastosta kaukopalvelumme kautta. Huomaa, että kaukopalvelu on maksullista. Voit myös tehdä hankintaehdotuksen.