Keenious on tekoälypohjainen työkalu, jonka avulla voi etsiä joko artikkelin tai kirjoitetun tekstin perusteella samankaltaisia tai aiheeseen liittyviä artikkeleita. Tekoäly analysoi ladatun artikkelin, linkin artikkeliin, valitun kohdan artikkelista tai kirjoitetun tekstin. Niiden pohjalta se suosittelee samankaltaista tai asiaan liittyvää sisältöä. Keenious toimii joko verkkoselaimessa tai Word-tekstinkäsittelyohjelmassa.
Keenious pystyy toistaiseksi analysoimaan vain englanninkielisiä tekstejä, mutta siihen voi ladata myös muunkielisiä tekstejä, jolloin teksti käännetään automaattisesti englanniksi ja sovelluksen analyysi perustuu käännökseen. Keenious siis toimii kohtuullisesti myös suomenkielisten tekstien kohdalla. Huomioi kuitenkin, että englanninkielisten tekstien suhteen ei ole pituusrajoituksia kun taas muunkielisten tekstien sanamäärä voi olla korkeintaan 20 000 merkkiä.
Keenious toimii kaikilla tieteenaloilla.
Keeniouksen data tulee OpenAlexista, joka sisältää erittäin suuren määrän (satoja miljoonia) sekä avoimien että ei-avoimien lehtiartikkeleiden metadataa (mutta ei kokotekstejä). Kirja-artikkelien luvataan tulevan mukaan myöhemmin. OpenAlex sisältää lähinnä englanninkielistä materiaalia.
Keenious toimii käyttäjän siihen syöttämän tekstin pohjalta. Keenious ei kuitenkaan säilytä tekstiä, vaan se säilyy välimuistissa n. 30 minuuttia. Sensitiivistä tietoa (kuten potilaskertomuksia) ei Keenioukseen kuitenkaan pidä syöttää.
Keeniouksen data tulee OpenAlexista, joka sisältää erittäin suuren määrän (satoja miljoonia) sekä avoimien että ei-avoimien lehtiartikkeleiden metadataa (mutta ei kokotekstejä). Kirja-artikkelien luvataan tulevan mukaan myöhemmin. OpenAlex sisältää lähinnä englanninkielistä materiaalia.
Omalle koneelle Keenious -nappulan voi ladata Officen apuohjelmista.
Mene Keenioukseen osoitteessa https://keenious.com/auth/sign-up?institution=UTU. Valitse "Sign up with Microsoft" ja syötä UTU-tunnuksesi. Keenious on käytössä 31.8.2025 asti. Lataa tai pudota pdf Keenioukseen (Upload/Drag and drop pdf) (huom. pdf ei saa olla kuva tekstistä vaan teksti sellaisenaan). Tekoäly alkaa analysoida tekstiä ja antaa pian hakutulokset selaimen oikeaan laitaan. Vaihtoehtoisesti voit lisätä linkin pdf:n (URL, joka päättyy muotoon .pdf) tai lisätä vapaakenttään tekstiä (Text). Huomaa, että ladattaessa pdf:n voi valita myös vain osan tekstistä analysoitavaksi (ks. lisää Keeniouksen ohjeesta) |
||
Halukutulokset tulevat selaimen oikeaan laitaan relevanssijärjestyksessä. Mikäli artikkeli tai muu tutkimustulos on saatavilla avoimesti, hakutuloksen vieressä on pdf-symboli. Hakutulos sisältää myös linkin avoimeen artikkeliin. |
||
|
Omalla koneella Keeniouksen Word-lisäosan voi ladata Wordin apuohjelmien kautta.
Keeniouksen käyttäminen Wordissa on suositeltavaa, sillä siten voi käyttää analyysin pohjana omaa tekstiä. Voit myös säätää oikean sivupalkin kokoa toisin kuin selainversiossa.
Perusperiaate on se, että kun avaa dokumentin/kirjoittaa tekstiä, Keenious analysoi sen ja ehdottaa samaan tapaan aiheeseen liittyvä materiaalia kuin selainversiossakin. Edistynyt haku, kuten filtteröinti ja aihehaku toimivat samalla tavalla Wordissa kuin selainversiossakin.
Word-lisäosan etuna on, että tekijä voi artikkelin kirjoittamisen eri vaiheissa etsiä siihen liittyvää materiaalia. Hän voi myös valita tietyn tekstikohdan ja hakea siihen liittyvää materiaalia.
Avaa dokumentti/kirjoita tekstiä, klikkaa Keenious-nappulaa, klikkaa ”Explore using text”. Jos olet avannut Wordiin pdf:n, klikkaa "Explore using pdf". Tämän jälkeen voit jatkaa samaan tapaan kuin selainversiossa.
Keeniouksessa on mahdollista suodattaa tuloksia monin eri tavoin. Huomaa, että koko tekstin lisäksi voit valita vain osan tekstiä, jonka perusteella haku tehdään. Lataa ensin pdf, linkki tai teksti Keenioukseen ja anna sen analysoida se. Paina sitten nappulaa ja saat seuraavat suodattimet käyttöösi.
Keenious ei tuota tuloksia vain hakusanojen perusteella, vaan tekoälyn suorittaman tekstianalyysin kautta. Tämä näkyy erityisen hyvin aihehaussa. Hakutuloksiin tulee ehdotuksia aiheita, jotka ovat relevantteja ko. tekstille. Ne voivat olla myös sellaisia, joita ei itse tekstissä mainita. Tämä on hyvin hyödyllistä jos olet esimerkiksi vasta tutustumassa uuteen tieteenalaan. Löydät aihe-ehdotukset hakutuloksista artikkelien viereisestä Topics-osiosta. Tekstin kannalta tärkeimmät aiheet on merkitty "primary"-merkinnällä.
Jos haluat oppia lisää jostakin tietystä aiheesta, klikkaa aihetta. Keenious antaa lyhyen esityksen aiheesta.
Filtteröinti aiheella
Hakutuloksia voi myös jalostaa lisäämällä tai poistamalla aiheen. Klikkaa aiheen vieressä alassuin olevaa kolmiota oikeassa yläkulmassa (kuva yllä). Voit valita sen lisättäväksi hakukriteereihin ("Add to include list") tai poistettavaksi hausta ("Add to exclude list"). Voit tehdä samoin useammalle aiheelle.
Kun nämä on lisätty tai poistettu hausta, hakutuloksista tulee täsmällisempiä. Voit tehdä samoin myös osalle tekstiä - maalaa haluttu osa ja anna Keeniouksen tehdä haku.Jos haluat poistaa aiheen hausta, klikkaa rastia sen edessä.
Kun löydät Keeniouksella hyödyllisen artikkelin, voit lisätä tiedot siitä suoraan tekstinkäsittelyohjelmaan, viedä sen viitteidenhallintaohjelmaan tai lisätä sen kirjanmerkkeihin.
Siteeraus
Klikkaa "-merkkiä artikkelin oikeassa ylänurkassa. Voit valita lähdeviitteen tyylin monista eri vaihtoehdoista. Voit kopioida lähdeviitteen työpöydälle, josta voit siirtää sen esimerkiksi artikkelin bibliografiaan. Toinen vaihtoehto on ladata se .txt-muodossa koneellesi ja siirtää se käyttämääsi viitteidenhallintaohjelmaan (esim. Zotero).
Keenious toimii ilman erillista kirjautumista, mutta ilman ohjelmaan rekisteröitymistä/kirjautumista ei saa kaikkia ominaisuuksia käyttöön.
Kirjaudu Keenioukseen osoitteessa https://keenious.com/auth/sign-up?institution=UTU. Valitse "Sign up with Microsoft" ja syötä UTU-tunnuksesi.
Keenius on käytössä 31.8.2025 asti.