Avoin julkaiseminen eli open access (OA) tarkoittaa vapaata, pysyvää ja maksutonta pääsyä tieteellisiin verkkojulkaisuihin. Avoimen julkaisemisen tavat vaihtelevat suhteessa lukijoiden ja kirjoittajien kustannuksiin, tekijänoikeuksien säilyttämiseen ja vertaisarviointiin. Avoimen julkaisemisen tapoja havainnollistaa oheinen Venn-diagrammi:

Kuva: Jamie-farquharson, CC BY 4.0 , via Wikimedia Commons
- Green open access eli rinnakkaistallentaminen (parallel publishing, self-archiving) kustantajan luvalla avoimessa julkaisuarkistossa.
- Maksuton tapa avata julkaisu kaikkien saataville, vaikka julkaisu olisi alunperin ilmestynyt tilausmaksun takana.
- Rinnakkaistallenteet voivat olla kustantajan versioita tai kirjoittajan viimeisiä vertaisarvioituja käsikirjoitusversioita (AAM eli author accepted manuscript). Rinnakkaisjulkaistut artikkelit voivat poiketa lopullisista esimerkiksi sivunumeroinniltaan ja ulkonäöltään.
- Kustantajan ehdoista riippuen artikkelin voi rinnakkaistallentaa heti tai embargoajan jälkeen. Embargo eli viive voi olla 6-12 kk tai jopa useita vuosia.
- Julkaisuarkisto voi olla oman yliopiston julkaisuarkisto, kuten Turun yliopiston tutkimustietojärjestelmä, tai tieteenalan yleinen repositorio, kuten Europe PMC tai arXiv. ResearchGate tai vastaava verkostoitumispalvelu ei ole Green OA:n mukaista rinnakkaistallentamista. Rinnakkaistallennusohjeet Turun yliopiston tutkimustietojärjestelmään löytyvät erikseen tästä oppaasta.
- Henkilökohtaisille verkkosivuille tallennetut rinnakkaistallenteet eivät täytä rahoittajien vaatimuksia avoimelle julkaisemiselle, eivätkä takaa rinnakkaistallenteiden pysyvää säilyttämistä.
- Rinnakkaistallentaminen yliopiston tutkimustietojärjestelmään takaa julkaisun pysyvän säilyttämisen riippumatta siitä, mitä kustantajalle tai lehdelle tulevaisuudessa tapahtuu.
- Gold open access eli julkaiseminen open access -periaatteella toimivassa lehdessä.
- Julkaiseminen useimmiten edellyttää julkaisumaksua (APC eli article processing charge), mutta se voi olla myös maksutonta. Gold OA -lehdet eivät peri tilausmaksuja.
- Kultaisen OA:n lehdissä kaikki artikkelit ovat välittömästi ja pysyvästi täysin avoimesti kaikkien saatavilla.
- Artikkeli on kustantajan versio tai ns. version of record (VoR).
- Julkaisuihin on liitetty avoimen julkaisemisen lisenssi (esim. CC), jolla voidaan tarkemmin määritellä jatkokäyttöoikeuksia.
- Alalajina Bronze OA eli artikkelit ovat vapaasti saatavilla kustantajan palvelussa, mutta niissä ei ole avoimen julkaisemisen lisenssiä.
- Diamond OA eli julkaiseminen ilman tilaus- tai kirjoittajamaksuja.
- Timantti-OA-julkaisualustalla on usein yhteisöllinen, ei-kaupallinen tausta. Julkaiseminen ja julkaisualustan tai lehden ylläpito rahoitetaan kehysorganisaation toimesta ilman lukijoille tai kirjoittajille tulevia maksuja. Rahoitusta voidaan kerätä myös tuki- ja jäsenmaksuin.
- Viime vuosina mallia on pyritty edistämään mm. UNESCOn toimesta.
- Julkaisukäytännöt vastaavat muuten gold OA julkaisemista.
- Delayed OA eli viivästetty OA, joka tarkoittaa artikkelien avautumista kustantajan palvelussa tai kustantajan luvalla avoimesti saataville embargo-ajan eli julkaisuviiveen jälkeen.
- Avoimen julkaisemisen viive vaihtelee yleisimmästä 6-12 kk jopa useaan vuoteen.
- Hybrid open access eli artikkelin ostaminen avoimeksi muuten tilausmaksullisesta lehdestä.
- Avoin julkaiseminen hybridilehdessä edellyttää julkaisumaksun maksamista.
- Avoimeksi ostetut artikkelit ovat avoimesti kaikkien saatavilla, mutta muut lehden artikkelit ovat ainoastaan lehden tilaajien käytettävissä.
- Hybridi-OA-julkaisemista ei suositella, koska siinä samojen lehtien sisällöistä maksetaan kahteen kertaan. Osa tutkimusrahoittajista kieltää julkaisemasta hybridilehdissä. Toiset sallivat hybridi-lehdissä julkaisemisen ns. transformatiivisten sopimusten kautta. Transformatiiviset sopimukset ovat tiedelehtien tilausmalli, jossa julkaisemisen kustannukset sisältyvät yliopiston lisenssimaksuun eikä kirjoittajalta ei peritä julkaisumaksuja.