Skip to main content
Turun yliopiston kirjasto

UTUCRIS

Rinnakkaistallentaminen lisää viittauksia ja käyttöä

Tiesitkö, että rinnakkaistallentaminen lisää julkaisun saamia viittauksia ja on ilmainen tapa julkaista avoimesti? Turun yliopiston julkaisupolitiikan mukaan Turun yliopistossa tuotettujen tieteellisten julkaisujen tulee olla avoimesti saatavilla mikäli kustantajan ehdot tämän mahdollistavat.

Vaikka julkaisutietosi olisivat jo tutkimusjärjestelmässä, sinun kannattaa silti toimittaa julkaisusi viimeinen hyväksytty ja vertaisarvioitu käsikirjoitus kirjastolle rinnakkaistallennettavaksi.

Julkaisutietojen ilmoituslomake

Rinnakkaistallentaminen – mitä ja miksi?

Vihreän tien avoin julkaiseminen (tunnetaan myös rinnakkaistallentamisena) tarkoittaa prosessia, jossa tieteellisessä aikakauslehdessä julkaistu artikkeli tai muu julkaisu tallennetaan avoimeen julkaisuarkistoon. Avoimessa julkaisuarkistossa olevat rinnakkaistallenteet ovat avoimesti saatavilla joko heti tai ennalta määrätyn embargoajan jälkeen.

Kustantaja päättää, minkä version julkaisusta kirjoittaja voi rinnakkaistallentaa, koska kustantajalla on useimmiten tekijänoikeus julkaisun viimeiseen, lehdessä ilmestyneeseen versioon. Rinnakkaistallennettu versio on yleensä tekijän viimeinen versio vertaisarvioidusta, hyväksytystä julkaisusta, jota kustantaja ei ole vielä taittanut. Kirjasto tarkistaa tekijänoikeudet, julkaisuluvat ja mahdolliset embargoajat. Tietojen tarkistuksen jälkeen julkaisu on saatavilla tutkimusportaalissa ja löytyy hakukoneiden, esimerkiksi Googlen, tuloksista.

 (Avaa suurempi versio)