Siirry pääsisältöön
Turun yliopiston kirjasto

UTUCRIS

Julkaisuluettelon täydentäminen

Tutkijat voivat viedä järjestelmään myös omia ennen vuotta 2010 ilmestyneitä sekä muita kuin Turun yliopiston julkaisuja, jotta ne näkyvät yliopiston www-sivuilla ja Tutkimusportaalissa. Tällöin julkaisujen tilaksi valitaan tallennusvaiheessa "Vanha (ennen 2010) tai ei TY julkaisu".

Kirjasto ei tarkista näiden julkaisujen tietoja. Tutkija on vastuussa tietojen oikeellisuudesta ja rinnakkaistallentamisen luvallisuudesta.

Tarkista ensin, ovatko julkaisut jo järjestelmässä odottamassa kirjaston validointia (=eivät näy julkisesti), ja aseta ne julkisesti näkyville. Ohjeet löydät alta.

Puuttuvia julkaisutietoja voi importoida tutkimustietojärjestelmään Web of Science-, Scopus- ja PubMed-tietokannoista sekä ORCIDista. Julkaisutietoja voi myös lisätä manuaalisesti.

Mikäli tarvitset apua vanhojen julkaisujesi tuontiin tai tallentamiseen liittyen, ota yhteyttä kirjaston julkaisutiedonhallinnan palveluihin (researchportal@utu.fi).

Järjestelmässä olevien julkaisujen tarkistus ja asettaminen julkisesti näkyviin

Kirjaudu UTUCRIS-tutkimustietojärjestelmään klikkaamalla oikeasta yläreunasta "LOGIN".

Valitse vasemmalta "Julkaisut".

Julkaisulistassa näkyy julkaisujen tila:

  • Keskeneräinen = Luonnostilassa, ei kirjaston käsittelyssä.
  • Valmis kirjaston validoitavaksi = Julkaisu on tallennettu odottamaan kirjaston tarkistamista. Kirjasto tarkistaa ja hyväksyy vain Turun yliopistoon tehdyt julkaisut vuodesta 2010 alkaen.
  • Hyväksytty = Valmis, kirjaston tarkistama julkaisu. Näkyy julkisesti tutkimusportaalissa ja profiilissasi yliopiston www-sivuilla.
  • Vanha (ennen 2010) tai ei TY julkaisu = Julkaistu ennen vuotta 2010 tai se on tehty muussa organisaatiossa kuin Turun yliopistossa. Ei huomioida OKM:n julkaisutiedonkeruussa, mutta näkyy julkisesti tutkimusportaalissa ja yliopiston sivujen profiilissa.

Jos sinulla on paljon julkaisuja, voit suodattaa esiin kirjaston tarkistamista odottavat julkaisut:

  • Klikkaa vasemmalla olevaa Suodatin-kuvaketta.
  • Valitse alasvetovalikoihin seuraavat vaihtoehdot: Julkaisu - Status - equals - Valmis kirjaston validoitavaksi.

  • Klikkaa "Käytä".

Pääset katsomaan julkaisujen tarkempia tietoja klikkaamalla "Muokkaa".

Tarkista tiedot. Suositeltavaa on täydentää tiedot niin, että julkaisun pystyy etsimään käsiinsä annettujen tietojen perusteella (esim. lehtiartikkeleista tavanomaiset viitetiedot). Klikkaa "Tallenna valmis".

Avautuvassa ikkunassa vaihda julkaisun tilaksi "Vanha (ennen 2010) tai ei TY julkaisu". Klikkaa "Done". Tällöin julkaisu tulee näkyviin Tutkimusportaaliin ja profiilisivuillesi.

TutkijanCV:stä voit tarkistaa, onko sinulla vuotta 2010 edeltäviä julkaisuja odottamassa kirjaston validointia.

Valitse raportti "Omat julkaisuni ennen vuotta 2010 - My publications from before 2010".

Valitse ensin kieli ja sen jälkeen julkaisun tilaksi "Validoitavana"

Klikkaa "View Report".

Mikäli haluat julkaisut julkisesti näkyville ilman korjauksia, ilmoita siitä kirjastolle (researchportal@utu.fi). Kirjasto muuttaa julkaisujen tilan, jolloin ne tulevat julkisesti näkyville.

Mikäli haluat muokata julkaisujen tietoja ennen niiden tuomista julkisesti näkyville, voit tehdä sen UTUCRIS-tutkimustietojärjestelmässä.

V. 2010 vanhempien ja muihin organisaatioihin tehtyjen julkaisujen lisääminen järjestelmään

Ohjeen kuvat avautuvat suuremmiksi klikkaamalla.

1. Kirjaudu tutkimustietojärjestelmään ja klikkaa oikealla ylhäällä "Lisää uusi" ja "Julkaisu".

2. Valitse “Tuonti mistä” ja “Tuo ulkoisista lähteistä".

3. Valitse voimassa oleva affiliaatiokortti, jolle haluat kiinnittää julkaisusi.

4. Valitse tietokanta (Web of Science, Scopus tai PubMed), josta haluat tuoda julkaisusi, tai valitse toisen välilehden ORCID-haku.

4.1 Tietokantahaku: Authors-hakukentässä näkyy oletuksena sukunimi ja etunimen ensimmäinen kirjain. Jätä nimi tähän kirjoitusasuun. Aseta tuotaville julkaisuille haluamasi aikaväli.

4.2 ORCID-haku: syötä ORCID-tunnuksesi hakukenttään.

5. Klikkaa ”Search”. Jos julkaisuja on paljon, haussa voi kestää tovi.  

6. Valitse avautuvasta listasta julkaisut, jotka haluat tuoda. Jos julkaisun kohdalla lukee ”Mahdollinen kaksoiskappale” tai ”On jo oma julkaisusi”, on julkaisu todennäköisesti jo järjestelmässä, eikä sitä tarvitse tuoda. 

7. Huomioi, että jos julkaisuja on yli kymmenen, ne jakautuvat usealle välilehdelle.

8. Valitse haluamasi julkaisut ja klikkaa "Vahvista".

9. Saat listan valitsemistasi julkaisuista. Klikkaa vielä "Vahvista".

10. Jos haluat tallentaa julkaisut toistaiseksi luonnostilassa, klikkaa ”Done”. Voit palata myöhemmin muokkaamaan niitä. Jos aiot muokata niitä heti, klikkaa ”Vahvista omat julkaisut”, jolloin pääset tarkastelemaan tuotuja julkaisuja yksi kerrallaan.

11. Valitse julkaisulistan yllä olevasta pudotusvalikosta lajittelutavaksi ”Updated on”. Tarkista, pitääkö tietoja korjata. Ainakin julkaisutyyppi kannattaa tarkistaa.

11.1 Jos tuomiesi julkaisujen tiedot voidaan siirtää avoimesti näkyville suoraan ilman korjauksia, lähetä siitä pyyntö kirjaston researchportal@utu.fi -palveluosoitteeseen. Kirjasto siirtää tällöin julkaisut ”Vanha (ennen 2010) tai ei TY julkaisu” -tilaan, jonka jälkeen ne tulevat välittömästi näkyviin profiilisivullesi. Huomaa, että kirjasto ei tarkista tällöin julkaisujen tietoja tai kustantajien lupaa rinnakkaistallentamiselle.

12. Jos haluat korjata tai täydentää julkaisujen tietoja, klikkaa "Muokkaa". Voit esimerkiksi vaihtaa julkaisutyypin ja lisätä kirjoittajien etunimet. Jos lisäät rinnakkaistallenteen, tarkistathan itse, että kustantaja sallii rinnakkaistallentamisen.

13. Tallenna julkaisu klikkaamalla alhaalta "Tallenna valmis". Valitse avautuvasta ikkunasta "Vanha (ennen 2010) tai ei TY julkaisu". Julkaisu tulee välittömästi näkyville profiilisivuillesi ilman kirjaston tekemää tarkistusta.​

Ohjeen kuvat avautuvat suuremmiksi klikkaamalla.

1. Mene tutkimustietojärjestelmään, osoitteeseen http://research.utu.fi. Kirjaudu järjestelmään "KIRJAUDU"-kohdasta.

2. Klikkaa ylhäältä oikealta "Lisää uusi". Valitse avautuvasta ikkunasta "Julkaisu".

Aloita julkaisun lisäys "Lisää uusi" painikkeesta.

3. Valitse julkaisutyyppi. Tarkenna julkaisutyyppiä avautuvan lomakkeen "Julkaisutyyppi"-alasvetovalikosta.

Julkaisutyypin valintaan löytää ohjeistusta Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisutietojen tutkijaohjeistuksesta.

4. Jos julkaisullasi on DOI-tunnus, syötä se DOI-kenttään. Syötä pelkkä 10.-alkuinen merkkisarja, ilman etuliitteitä kuten doi: tai https://doi.org/. Klikkaa "Hae tiedot DOI:lla".

Järjestelmä hakee julkaisusi perustiedot DOI:n perusteella.

Jos julkaisulla ei ole DOI-tunnistetta, anna julkaisun verkko-osoite seuraavaan kenttään.

5. Halutessasi voit liittää kokotekstitiedoston rinnakkaistallentamista varten. Huomaa kuitenkin, että kirjasto ei tarkista vanhojen ja muihin kuin Turun yliopistoon tehtyjen julkaisujen lupia rinnakkaistallentamiselle. Varmistathan siis itse, että kustantaja sallii rinnakkaistallentamisen.

Valtaosa lehdistä ja osa kirjojen kustantajista sallii käsikirjoituksen tallentamisen. Lopullista kustantajan taittamaa PDF:ää ei yleensä saa rinnakkaistallentaa, pois lukien Creative Commons -lisensoidut julkaisut. Preprint-versiota ei tule käyttää tässä.

6. Tarkista ja tarvittaessa täydennä julkaisun perustiedot. Tähdellä merkityt kohdat ovat pakollisia tietoja.

Tekijät Turun yliopistossa -kohdassa on valmiina oma organisaatiokytköksesi. Sen voi tarvittaessa muuttaa.

Muut Turun yliopiston tekijät lisätään plus (+) -painikkeesta avautuvalla hakukentällä.

Julkaisutyypistä riippuen lehti ja/tai kustantaja haetaan klikkaamalla plus (+) -painiketta. Avautuneeseen hakukenttään kirjoitetaan lehden/kustantajan nimi.

Hakutuloksia voi olla usealla eri välilehdellä. Välilehdillä pääsee liikkumaan oikean yläkulman nuolien avulla. Valitse hakutuloksista oikea vaihtoehto + -painikkeesta:

  • Lehteä hakiessa valitse vaihtoehto (jos on useita), jossa näkyy Jufo-ID ja ISSN.
  • Kustantajan nimen jälkeen oleva numero kertoo kustantajan Jufo-ID:n tai Jufo-tason. Sen jälkeen on kustantajaan liittyvät ISBN-tunnukset.

            

Vinkki oikean kustantajan valitsemiseen: vertaa kirjasta löytyvän ISBN-tunnuksen kahta tai kolmea ensimmäistä numerosarjaa järjestelmän tietoihin. Ne ovat kustantajan tunnus. ISBN-tunnuksen kaksi viimeistä osaa ovat kirjan yksilöintitietoja.

  • Mikäli lehteä tai kustantajaa ei ole vielä järjestelmässä, lähetä lisäyspyyntö osoitteeseen researchportal@utu.fi. Kirjasto lisää tiedot järjestelmään.

Yhteisjulkaisutiedot: Jos julkaisu on tehty yhteistyössä jonkin toisen tahon (esim. toisen yliopiston) kanssa, niin valitse asianomainen kohta. Kirja-artikkeleissa täytä kohta ko. artikkelin, ei koko teoksen mukaan.

Tieteenala valitaan julkaisun sisällön mukaan. Tieteenalan lisääminen aloitetaan plus (+) -painikkeesta. Kaikki vaihtoehdot näkee klikkaamalla AZ-kuvaketta.

Valitse soveltuvat tieteenalat plus-painikkeella. Tietoja on usealla eri välilehdellä. Välilehdillä pääsee liikkumaan oikean yläkulman nuolien avulla.

7. Tallenna tiedot valitsemalla "Tallenna valmis". Avautuvassa ikkunassa valitse "Vanha (ennen 2010) tai ei TY julkaisu".

Klikkaa "Done". Jos kaikkia pakollisia tietoja ei ole täytetty, järjestelmä ei tallenna tietoja vaan merkitsee puutteet punaisella.

Kirjasto ei tarkista julkaisun tietoja, vaan se tulee heti julkisesti näkyville tutkimustietojärjestelmään ja profiiliisi.