Turun yliopistossa tehdään korkealaatuista, monitieteellistä tutkimusta. Yliopisto edistää tutkimuksen avoimuutta ja vaikuttavuutta. UTUCRIS-tutkimustietojärjestelmää käytetään tutkimuksesta kerättävien tietojen hallintaan, tutkijoiden profiilitietojen (esim. asiantuntijuusalueet, tutkimus, opetus) ylläpitoon sekä tutkimus- ja professionaalisten ansioiden kirjaukseen.
Tutkijan, asiantuntijuuden ja julkaisujen näkyvyys lisää Turun yliopiston tutkijoiden sekä yliopistossa tehtävän tutkimuksen tunnettuutta. Tutkimustietojärjestelmään julkisesti näkyville kirjatut tiedot ja henkilökunnan profiilit ovat selattavissa yliopiston verkkosivuilla sekä Turun yliopiston tutkimusportaalissa.
Tutkimustietokanta ja avoin julkaisuarkisto
Tutkijoiden ja yksiköiden perustiedot tuodaan tutkimustietojärjestelmään automaattisesti muista yliopiston sisäisistä tietojärjestelmistä. Kirjaston henkilökunta tuo yliopiston tutkijoiden julkaisutietoja Web of Science- ja Scopus-tietokannoista kerran kuussa ja Melinda- ja Medic-tietokannoista kolme kertaa vuodessa. Tutkijat lisäävät itse tiedot niistä julkaisuistaan, joita ei indeksoida näihin tietokantoihin.
Tutkimustietojärjestelmä toimii myös Turun yliopiston julkaisuarkistona. Artikkelien ja muiden julkaisujen kokotekstit rinnakkaistallennetaan järjestelmään niiden kustantajien sääntöjen mukaisesti. Kirjaston henkilökunta tarkistaa tekijänoikeuksiin ja julkaisemiseen liittyvät ehdot kustantajilta ennen julkaisujen saattamista julkisiksi.
Rahoittajien vaatimaa tutkimusraportointia
Opetus- ja kulttuuriministeriön yliopistojen rahoitusmallissa 14 prosenttia rahoituksesta määräytyy julkaisujen laadun ja määrän perusteella. Vertaisarvioidut julkaisut, joilla on Julkaisufoorumin tasoluokka 0-3, saavat kertoimet 0,1-4. Muille julkaisuille kerroin on 0,1. Avoimesti saatavilla olevat vertaisarvioidut julkaisut saavat lisäkertoimen 1,2.
Turun yliopisto raportoi omat julkaisumääränsä tutkimustietojärjestelmän tietojen pohjalta. Sen vuoksi on tärkeää seurata omien tietojensa kattavuutta ja paikkansapitävyyttä ja lisätä puuttuvat julkaisut järjestelmään. Tutkimustietojärjestelmään kerätyt tiedot ovat myös muiden rahoittajien (esim. Suomen Akatemian) käytettävissä.
Tutkimustietojärjestelmän taustajärjestelmänä toimii Converis.