Artikkeli voi olla tieteellinen, vaikka se ei olisi vertaisarvioitu eikä sillä olisi tiettyä rakennetta. Opit oman alasi tärkeimmät tunnusmerkit ja niiden arvioinnin opintojesi aikana, mutta muista tarkkailla ainakin näitä seikkoja:
Jos artikkelin yhteydessä mainitaan, että se on preprint, harkitse sen käyttöä lähteenä. Preprint tarkoittaa artikkelin käsikirjoitusversiota, jota ei ole vielä vertaisarvioitu. Preprint-artikkelin sisältämiä tutkimustuloksia ei siis ole arvioitu tieteellisesti, eikä niiden oikeellisuutta ole vielä todennettu.
Vertaisarviointia pidetään artikkelien kohdalla yleensä tärkeimpänä tieteellisyyden kriteerinä. Kun artikkeli on vertaisarvioitu, peer reviewed tai refereed, sen voi sanoa olevan myös tieteellinen.
Vertaisarviointia eli referointia voi sanoa tieteen laadunvalvontamekanismiksi. Kustantaja tai julkaisija etsii julkaistavaksi tarjotuille teksteille ulkopuoliset asiantuntija-arvioijat (referee), jotka tuntevat aiheen ja arvioivat artikkelin tutkimusasetelmaa, argumentointia, sen lähteitä jne
Vertaisarvioituja artikkeleita ovat yleensä:
Joissain kansainvälisissä tietokannoissa voit hakea erikseen vertaisarvioiduissa lehdissä julkaistuja artikkeleita niin, että rajaat haun tulokset Peer reviewed tai Refereed -toiminnolla.
Myös Turun yliopiston kirjaston Volter-tietokannassa voit valita erikseen Vertaisarvioidut kausijulkaisut, jolloin saat tuloksiin kansainvälisissä vertaisarvioiduissa lehdissä ilmestyneet artikkelit. Huomaa kuitenkin, että aivan kaikki tulokset eivät ole vertaisarvioituja artikkeleita, vaikka lehti niitä enimmäkseen sisältääkin.
On hyvä muistaa, että vertaisarviointia ei tehdä lehden kaikkiin artikkeleihin ja kirjoituksiin, vaan tieteelliset aikakauslehdet voivat sisältää monenlaisia artikkeleita.
Vertaisarvioimattomia kirjoituksia ovat
Huomaa ero:
Joillekin vertaisarvioiduille tiedejulkaisuille on otettu Suomessa käyttöön tunnus (ks. alla), joka myönnetään tietyillä ehdoilla tieteellistä julkaisutoimintaa säännöllisesti harjoittaville toimijoille. Tunnuksen myöntää Tieteellisten seurain valtuuskunta, jonka www-sivuilta löydät myös listan tunnusta käyttävistä kirjankustantajista ja julkaisusarjoista. Tällaista tunnusta ei kuitenkaan ole läheskään kaikilla kotimaisilla tieteellisillä artikkeleilla.
Kun erillistä tunnusta ei ole, vertaisarviointi on selvitettävä muilla tavoilla. Siinä voivat olla avuksi mm.: