Skip to Main Content
Turun yliopisto

Sähköinen tenttipalvelu: opiskelijan ohje

Yleisesti sähköisten tenttien varaamisesta

Tentin vastuuopettaja on määrittänyt, milloin tentti on mahdollista suorittaa.

Voit varata tenttiajan aikaisintaan 30 päivää ennen tentin suorittamista eli noin kuukauden päähän. Tarkista kulkuohjeet tilakohtaisista ohjeista ennen tenttiä.

HUOM! Elokuun 2021 alusta lähtien löydät varattavissa olevat tentit suoraan  Examin Tentit -hakutoiminnolla.

Muista perua tenttiaika, jos et käytä varausta! Sähköisiä tenttitiloja ja koneita on rajallinen määrä ja käyttämätön varaus vie aina yhden koneen. Sähköisen tenttimisen joustavuus ja tenttitilojen hyödyntäminen edellyttää, että perut varauksen heti, kun tiedät, että et käytä varausta. Examissa käyttämätön varaus saattaa estää uusinnan varaamisen, ole näissä tilanteissa yhteydessä tentin vastuuopettajaan.

Agorassa ja Teutorissa on tenttipaikka, johon on esteetön pääsy ja säädettävä pöytätaso. Katso alta ohje esteettömän tenttipaikan varaamiseen.

Mikäli sinulla on oikeus erityistenttitilan käyttöön sähköisessä tentissä ole yhteydessä esteettömyyssuunnittelijaan  Tilan käyttöön oikeuttaviva erityisjärjestelyjä voivat olla esimerkiksi mahdollisuus muista tenttijöistä erilliseen tilaan, mahdollisuus jonkin oman apuvälineen tai avustajan käyttöön tenttitilanteessa.

Voit tehdä Turun yliopiston Exam-tentin myös muiden Exam-järjestelmää käyttävien korkeakoulujen tenttiloissa. Tenttitilaa muiden korkeakoulujen opiskelijoiden käyttöön tarjoavat korkeakoulut löydät Examin varausnäkymästä. Varaus tehdään Turun yliopiston Exam -järjestelmässä. Katso tarkemmat varausohjeet alta: "Tenttiajan varaaminen toisesta korkeakoulusta".

Tentin varaaminen ja muuttaminen Exam-järjestelmässä

Elokuun 2021 alusta lähtien löydät varattavissa olevat yleiset sähköiset tentit suoraan Examista Tentit –hakutoiminnolla tai tentaattorin antaman tentin ilmoittautumislinkin kautta. Ilmoittautumislinkistä pääset suoraan ilmoittautumaan ja varaamaan ajan tenttiin.

1. Tentin haku Examissa:

 • Kirjaudu Examiin https://exam.utu.fi ja valitsee vasemmalta ”Tentit”. Jotta pystyt käyttämään palvelua, sinun tulee hyväksyä ensimmäisellä kirjautumiskerralla käyttöehdot

Kuvankaappaus Examin Tentit-haku toiminnosta.

 • Kirjoita hakukenttään esim. opintojakso koodi tai tentaattorin nimi, niin Exam näyttää varattavissa olevat tentit:

Kuvankaappaus Examin tentitn hakutoiminnon hakukentästä.

 • Saat listan opintojaksoille varattavissa olevista tenteistä. Pääset näkemään tentin tiedot klikkaamalla tentin nimeä. Varmista tentin tiedoista, että kyse on oikeasta tentistä.
 • Jos tentaattori on antanut tentin suoran ilmoittautumislinkin esim. Moodessa tai opinto-oppaassa, pääset siitä suoraan tähän kohtaan ja ilmoittautumaan tenttiin ”Ilmoittaudu” painikkeella.

 

2. Tenttiajan varaaminen Examissa:

 • Kun olet tarkistanut tentit tedoista oikean tentin, klikkaa Ilmoittaudu-painiketta ilmoittautuaksesi kyseiseen tenttiin:

 Kuvankaappaus jossa klikkaa Ilmoittaudu-painiketta ilmoittautuaksesi kyseiseen tenttiin.

 

 

 • Tämän jälkeen pääset varamaan ajan tentin tekemiseen:

Kuvankaappaus tentin tiedot varausnäkymässä ja Varaa tenttiaika -valinta.

 
 • Ohjeet tenttiin -kohdasta näet tentissä vaadittavat suoritukset ja materiaalit. Jos ohjeet tenttiin -linkkiä ei näy ilmoittautumisnäkymän yhteydessä, opettaja ei ole kirjannut tenttivaatimuksia tähän kohtaan.

 • "Viesti tentaattorille"-kohtaan voit kirjoittaa mahdolliset aiemmat suoritukset ja mahdolliset tenttiin liittyvät aiemmin sovitut asiat

 • Jos tentissä on valinnaisia sisältöjä (esim. kirjoja) sinulle näkyy valinnaisten aihealueiden kohdalla näkyy valinta ”Haluan suorittaa aihealueen”, josta voit valita ne aihealueet, jotka tentit. Jos kaikki aihealueet ovat valinnaisia, tulee valita ainakin yksi, jotta voit varata ajan tentin tekemiseen. Valinnat näytetään sinulle Examin varaustiedossa ja tentissä sinulle näkyvät vain valitsemiesi aihealueiden ja pakollisten aihealeuiden kysymykset. Jos haluat muuttaa valintoja ennen tenttiä, peruuta varaus ja tee uusi varaus uusilla valinnoilla.
 • Jos Otsikkoa "2. Tentin aihealueet" ei näytetä tentissä ei ole valinnaisuuksia.

  Kuvankaappaus tenttivarauksessa valinnaisten aihealueiden näkyvästä valinnasta ”Haluan suorittaa aihealueen”.

 

Valitse ensin listasta tenttitila. Sen jälkeen näet kalenterista ajat, jolloin kyseinen tentti on mahdollista suorittaa valitussa tenttitilassa.

Katso ohje esteettömän paikan varaamiseen tästä.

Kuvankaappaus tenttitilan valikosta.
Kalenterista näet myös kuinka kauan kyseisen tentin tekemiseen voi käyttää aikaa. Voit selata kalenterin viikkonäkymää, ja vaihtaa kalenterinäkymää tenttitilojen välillä. Kalenterista näet myös kuinka monta konetta on kyseisessä tenttitilassa vapaana. Valitse kalenterista sopiva tenttiajankohta:
Kuvankaappaus näkymästä vapaana oleviin aikoihin valisemassasi tilassa, valitse tenttiaika aika kalenterista.
 • Tarkista varauksen tiedot kalenterin alta kohdasta 3.
 • Lopuksi vahvista varaus. Näet varauksesi tiedot etusivulta (tenttiaika, tenttitila ja kone).  Voit tarkistaa ilmoittautumisesta tilan ohjeet ja tentin sisällön (ohjeet tenttiin).
 • Saat sähköpostiin varausvahvistuksen, josta voit siirtää tenttivarauksen Outlook kalenteriisi klikkaamalla auki sähköpostiviestin liitteen ”varaus.ics” ja vahvistamalla kalenteriin siirto.

3. Näet ilmoittautumiset Examin työpöydältä:

Kuvankaappaus Ilmoittautumistiedoissa Examin työpöydällä.

Tarkista varauksen tiedot, aika, koneen numero ja ohjeet.

"Viesti tentaattorille"-kohtaan voit kirjoittaa mahdolliset aiemmat suoritukset ja mahdolliset tenttiin liittyvät aiemmin sovitut asiat.


Tenttivarauksen muuttaminen ja peruminen:

Tarvittaessa voit muuttaa ja poistaa varauksesi kirjautumalla järjestelmään uudestaan ennen tenttiaikaa.  Jos et pääse tekemään tenttiä varaamasi aikana, muuta tai poista varaus valitsemalla varaustietojen valikosta:

Kuvankaappaus valitse näkymästä vaihda tenttiaika, poista varaus tai peruuta ilmoittautuminen.

 • Vaihda tenttiaika: voit muuttaa varaamasi tenttiajan toiseen ajankohtaan samassa tai eri tenttitilassa.
 • Poista varaus: poistat tenttiajan ja koneen varauksen, mutta ilmoittautumisen pohjatiedot jäävät työpöydällesi ja pääset myöhemmin suoraan tekemään uuden ajan ja koneen varauksen.
 • Peruuta ilmoittautuminen: Poista ensin aika- ja konevaraus "Poista varaus" valinnalla. Sen jälkeen voit poistaa kaikki ilmoittautumistiedot ja koneenvaraustiedot.

Teethän peruutukset ajoissa, jotta tenttiaika vapautuu muille tenttijöille!

Kun sinulle on luotu Exam -järjestelmään henkilökohtainen tentti tai kypsyysnäyte, saat siitä tiedon sähköpostiin. Viestistä näet tentin tiedot, suoritusajankohdan ja linkin josta pääset varaaman suoritusajan.

 

Kuvankaappaus sähköposti-ilmoituksesta henkilökohtaisesta tentistä.

Kirjaudu viestin linkistä Exam-palveluun https://exam.utu.fi utu-tunnuksellasi. Henkilökohtaisen tentin/kypsyysnäytteen tiedot näkyvät Exam-työpöydälläsi.

1. Siirry varaamaan tenttipaikka ja -aika varauskalenterista:

Kuvankaappaus varaa tenttiaika näkymästä Examissa.
2. Valitse tenttitila:

Katso ohje esteettömän paikan varaamiseen tästä.

Kuvankaappaus valitse tenttitila valikosta.

Sen jälkeen näet ajat, jolloin kyseinen tentti on mahdollista suorittaa tässä tenttitilassa.

Varauskalenterissa voit selata tenttitilan viikkovarausnäkymää. Voit myös vaihtaa varauskalenterinäkymää tenttitilojen välillä, jos tentti on tehtävissä useassa tilassa. 
 •  Valitse kalenterista sopiva tenttiajankohta. Voit varata ajan tentin tekemiselle korkeintaan kuukauden (30 vrk) ennen tentin suorittamista.
 • Katso ennen tenttiä myös kulkuohjeet tenttiin tilakohtaisista ohjeista. 

 

Kuvankaappaus näkymästä vapaana oleviin aikoihin valisemassasi tilassa, valitse tenttiaika aika kalenterista.

 

Tarkista varauksen tiedot ja vahvista varaus: näet varaukset. Exam työpöytäsi Ilmoittautumiset-sivulta (varaamasi aika, tenttitila ja kone). Saat myös sähköpostiin varausvahvistuksen.

Kuvankaappaus varauksen tarkistusnäkymästä.

Voit tarvittaessa muuttaa tai poistaa varauksesi kirjautumalla järjestelmään uudestaan ennen tenttiaikaa. Jos et pääse tekemään tenttiä/kypsyysnäytettä varaamasi aikana, muuta tai poista varaus. Valitse toimintovalikosta ilmoittautumisen tietojen muuttaminen:

Kuvankaappaus näkymästä vaihda tenttiaika, poista varaus tai peruuta ilmoittautuminen.

Peruthan ajoissa, jotta aika vapautuu muille!

Jos et mene varamanasi aikana tenttiin, kypsyysnäytteen/tentin vastuuopettaja saa viestin käyttämättömästä varauksesta ja hänen tulee avata sinulle tentti uudelleen varattavaksi.

Tarvittaessa voit muuttaa ja poistaa varauksesi kirjautumalla järjestelmään uudestaan ennen tenttiaikaa.  Jos et pääse tekemään tenttiä varaamasi aikana, muuta tai poista varaus valitsemalla varaustietojen valikosta:

Kuvankaappaus valiintanäkymästä vaihda tenttiaika, poista varaus tai peruuta ilmoittautuminen.

 

 • Vaihda tenttiaika: voit muuttaa varaamasi tenttiajan toiseen ajankohtaan samassa tai eri tenttitilassa.
 • Poista varaus: poistat tenttiajan ja koneen varauksen, mutta ilmoittautumisen pohjatiedot jäävät työpöydällesi ja pääset myöhemmin suoraan tekemään uuden ajan ja koneen varauksen.
 • Peruuta ilmoittautuminen: Poista ensin aika- ja konevaraus "Poista varaus" valinnalla. Sen jälkeen voit poistaa kaikki ilmoittautumistiedot ja koneenvaraustiedot.
Teethän peruutukset ajoissa, jotta tenttiaika vapautuu muille tenttijöille!

Mikäli tarvitset sähköiseen tenttitilaan esteettömän kulun, valitse ilmoittautumisen kohdassa 2. ”valitse tenttitila” alla oleva ”esteettömyysvaatimukset”. Tällöin alle aukeaa rasitettavaksi ruutu esteetön kulku ja säädettävä pöytä. Esteettömän kulun tila löytyy tällä hetkellä Agoran ja Teutorin tenttitilasta, joten valitse tenttitila kohtaan Agora tai Teutori.

Kuvankaappaus valitse tenttitila valikosta.

Tenttitilan valitsemisen jälkeen alle aukeaa varauskalenteri, josta voit valita sopiva tenttiajankohdan ja jatkaa varausta tavalliseen tapaan.

Erityistenttitila sijaitsee Publicumin 4. kerroksessa huoneessa Pub418. Tilassa on tallentava kameravalvonta. Tilassa voi olla vain yksi tenttijä kerrallaan. Erityistenttitila on käytettävissä joka päivä klo 8-23, jos opiskelija ei tarvitse tentin tekemiseen erityistenttitilan lisäksi muita järjestelyjä.

Erityistenttitila on tarkoitettu ainoastaan opiskelijoille, joilla on suositus erityisjärjestelyistä tenttitilanteessa ja suosituksessa on mainittu erityistenttitilan käyttöoikeus. Erityisjärjestelysuosituksen ennen 30.4.2019 saaneilla, joilla ei suosituksessa ole mainittuna erityistenttitilan käyttöoikeutta, tilan käyttöön oikeuttavia järjestelyjä ovat esimerkiksi mahdollisuus tehdä tentti muista tenttijöistä erillisessä tilassa, mahdollisuus jonkin oman apuvälineen tai avustajan käyttöön tenttitilanteessa. Tentin vastuuopettajalla tulee olla myös tieto, että  opiskelija voi tehdä tentin erityistenttitilassa.

Mikäli opiskelijalla on oikeus suorittaa tentti erityistenttitilassa opiskelijan tulee ilmoittaa tentaattorille erityisjärjestelyjen tarpeista ja tentin tekemisestä erityistenttitilassa viimeistään kaksi viikkoa ennen tenttiä. Poikkeuksena tästä oikeustieteellisen tiedekunnan opiskelijat ottavat yhteyttä tentaattorin sijasta opintohallintoon: oik-tentti@utu.fi   Ks. tarkemmat ohjeet intasta.

Tenttitila on lukittu, sisään pääsee Turun yliopiston kulku- ja tulostuslätkällä tai opiskelijakortilla, johon on aktivoitu kulkulupa. Jos opiskelija tarvitsee apua tenttitilaan siirtymiseen tai sieltä poistumiseen, hän voi pyytää sitä virastomestarilta Educariumin sisääntulokerroksen palvelupisteestä. Apua on saatavissa klo arkipäivisin 8-16. A siasta tulee sopia viimeistään viikkoa ennen tenttiä lähettämällä sähköpostia ari.anteroinen@utu.fi ja pasinu@utu.fi

Lisätietoja erityistenttitilan käytöstä: esteettömyyssuunnittelija esteet@utu.fi

Pidennetty tenttiaika ei edellytä erityistenttitilan käyttöä, vaan tenttiaika tulee varata jostakin tavallisesta sähköisen tentin tilasta. Jos opiskelija tarvitsee esteettömän kulun tenttitilaan ja esteettömän tenttipaikan, hän varaa paikan Agoran tai Teutorin sähköisen tentin tilasta, joissa on esteetön tentin tekemisen paikka. Esteettömän paikan pääsee varaamaan tenttitilan varausnäkymässä kohdassa 2. ”Valitse tenttitila” > ”Esteettömyysvaatimukset”. Tarkemmat varausohjeet löytyvät opiskelijan ohjeesta kohdasta "Esteettömän tenttipaikan varaaminen".

Voit tehdä Turun yliopiston Exam-tentin myös muiden Exam-järjestelmää käyttävien korkeakoulujen tenttiloissa. Tenttitilaa muiden korkeakoulujen opiskelijoiden käyttöön tarjoavat korkeakoulut löydät tältä sivulta ja Examin varausnäkymästä. Varaus tehdään aina Turun yliopiston Exam -järjestelmässä utu-tunnuksella. Tenttitilaa muiden korkeakoulujen opiskelijoiden käyttöön tarjoavat korkeakoulut löydät Examin varausnäkymästä.  HUOM! Älä varaa tenttiä toisen korkeakoulun tenttitilasta Turun yliopiston IT-huoltopäivinä (joka kukauden 3. tiistai).

Lue ennen tenttiajan varaamista sen korkeakoulun ohjeet, jonne olet varamassa tenttiaikaa ja varmista tenttitilaan kulku. Varmista myös ennen tenttiajan varaamista tentin vastuuopettajalta tarvitsetko tentissä jotain ohjelmistoja. Jos teet tentin muun korkeakoulun koneella ja tarvitset ohjelmistoja, tarkista vierailukohteena olevan korkeakoulun ohjeista, että koneilla on käytössä tentissä tarvitsemasi ohjelmistot esim. Exel.

Poikkeustilan takia tenttivierailumahdollisuuksissa on rajoituksia. Jos korkeakoululla ei ole tilaa varattavissa, vierailu ei ole käytössä. Lista korkeakouluista ja linkit Exam ohjeisiin.

1. Tentin haku Examissa:

 • Kirjaudu Examiin https://exam.utu.fi ja valitsee vasemmalta ”Tentit”. Jotta pystyt käyttämään palvelua, sinun tulee hyväksyä ensimmäisellä kirjautumiskerralla käyttöehdot

Kuvankappaus Examin Tentit -haku vainnasta.

 • Kirjoita hakukenttään esim. opintojakso koodi tai tentaattorin nimi, niin Exam näyttää varattavissa olevat tentit:

Kuvankaappaus Examin tentin hakukentästä.

 • Saat listan opintojaksoille varattavissa olevista tenteistä. Pääset näkemään tentin tiedot klikkaamalla tentin nimeä. Varmista tentin tiedoista, että kyse on oikeasta tentistä.
 • Jos tentaattori on antanut tentin suoran ilmoittautumislinkin esim. Moodessa tai opinto-oppaassa, pääset siitä suoraan tähän kohtaan ja ilmoittautumaan tenttiin ”Ilmoittaudu” painikkeella.

 

2. Tenttiajan varaaminen Examissa:

 • Kun olet tarkistanut tentit tedoista oikean tentin, klikkaa Ilmoittaudu-painiketta ilmoittautuaksesi kyseiseen tenttiin:

Kuvankaappaus Ilmoittaudu-painiketta ilmoittautuaksesi kyseiseen tenttiin.

 • Tämän jälkeen pääset varamaan ajan tentin tekemiseen:

Kuvankaappaus tentin tiedot varausnäkymässä ja Varaa tenttiaika -valinta.

 • Ohjeet tenttiin -kohdasta näet tentissä vaadittavat suoritukset ja materiaalit. Jos ohjeet tenttiin -linkkiä ei näy ilmoittautumisnäkymän yhteydessä, opettaja ei ole kirjannut tenttivaatimuksia tähän kohtaan.

 • "Viesti tentaattorille"-kohtaan voit kirjoittaa mahdolliset aiemmat suoritukset ja mahdolliset tenttiin liittyvät aiemmin sovitut asiat

 • Jos tentissä on valinnaisia sisältöjä (esim. kirjoja) sinulle näkyy valinnaisten aihealueiden kohdalla näkyy valinta ”Haluan suorittaa aihealueen”, josta voit valita ne aihealueet, jotka tentit. Jos kaikki aihealueet ovat valinnaisia, tulee valita ainakin yksi, jotta voit varata ajan tentin tekemiseen. Valinnat näytetään sinulle Examin varaustiedossa ja tentissä sinulle näkyvät vain valitsemiesi aihealueiden ja pakollisten aihealeuiden kysymykset. Jos haluat muuttaa valintoja ennen tenttiä, peruuta varaus ja tee uusi varaus uusilla valinnoilla.
 • Jos Otsikkoa "2. Tentin aihealueet" ei näytetä tentissä ei ole valinnaisuuksia.

  Kuvankaappaus tenttivarauksessa valinnaisten aihealueiden näkyvästä valinnasta ”Haluan suorittaa aihealueen”.

 • ”Varaa tenttiaika”-nappia painamalla pääset valitsemaan tenttitilan: valitse ”Tenttivaraus ulkopuolisesta oppilaitoksesta”

Kuvankaappaus valitse tila kohdassa "Tenttivaraus ulkopuolisesta oppilaitoksesta".

ja valitse korkeakoulu, jonka tilassa teet tentin:

Kuvankaappaus valitse organisaatio alasvetivalikosta.

ja edelleen tenttitila:

  Kuvankaappaus valitse tenttitila valikosta.

Tämän jälkeen näet kalenterista ajat, jolloin kyseinen tentti on mahdollista suorittaa valitussa tenttitilassa.

Kuvankaappaus näkymä vapaana oleviin aikoihin valisemassasi tilassa, valitse tenttiaika aika kalenterista.

 

 • Tarkista varauksen tiedot kalenterin alta kohasta 3.

 • Lopuksi vahvista varaus. Näet varauksesi tiedot etusivulta (tenttiaika, tenttitila ja kone).  Voit tarkistaa ilmoittautumisesta tilan ohjeet ja tentin sisällön (ohjeet tenttiin).

 • Saat sähköpostiin varausvahvistuksen.

3. Näet ilmoittautumiset Examin työpöydältä:

Huom! Lue tarkkaan tenttitilan ohjeet. Tässä kerrotaan tilaan kulkuun ja valvontaan liittyviä asioista.

Tenttitilaan mennessäsi noudatat kyseisen korkeakoulun valvontaperiaatteita ja tilan ohjeita. Tarkista miten pääset tilaan sisälle. Tutustu etukäteen korkeakoulun ohjeisiin.

 • Tenttitilassa kirjaudu tenttikoneelle korkeakoulun ohjeiden mukaisesti.
 • Kirjaudu EXAMiin HAKA-kirjautumisen kautta Turun yliopston tunnuksilla.
 • Voit muuttaa tai perua tenttivarauksesi Turun yliopiston Examista.