Yliopistokontekstissa on luontevaa suhtautua tekoälyyn ja sen hyödyntämiseen uteliaan kriittisesti. Voit käyttää tekoälyä apuna opinnoissasi eri tavoin.
Tiedonhaun apuna
Tekoälyn avulla voit hakea monipuolisemmin ja rajatummin – voit rajata hakua esimerkiksi tiettyyn aiheeseen, ajanjaksoon, lähdetyyppiin, kieleen jne. Voit saada tekoälyltä apua myös hakulauseen muodostamiseen johonkin tiettyyn tietokantaan tai sopivien hakusanojen ideoimiseen. Muista, että on tekoälysovellusten käyttäjän vastuulla tarkistaa sovellusten avulla tuotettujen sisältöjen luotettavuus. Oman oppimisesi kannalta on oleellista, miten tarkistamisen jälkeen hyödynnät ja rikastat hakemaasi tietoa.
Tutkimusjulkaisujen analysointiin
Tekoälyn avulla voi tunnistaa keskeisiä aiheita, suuntauksia ja näkökulmia ja löytää nopeammin oman aiheen kannalta oleellisen tiedon äärelle. Tekoälysovellukset voivat tuottaa myös keksittyjä lähteitä. Sen vuoksi kannattaa hakea tieteellistä tietoa suoraan kirjaston hankkimista tietokannoista. Ota huomioon, että tekoälysovellukset eivät ole neutraaleja vaan toimivat koulutusaineistonsa pohjalta.
Ideoiden ja suositusten löytämiseen
Tekoäly voi ehdottaa jo löytämiesi ja hyväksi havaitsemiesi julkaisujen perusteella muita vastaavia artikkeleita, kirjoja tai tutkimuksia. Näin löydät mahdollisesti uusia ideoita ja näkökulmia aiheeseesi.
Kirjoittamisen apuvälineenä
Tekoälyn avulla voit tuottaa sujuvampaa tekstiä: se voi tarkistaa kielen oikeellisuutta, ehdottaa parempia ilmaisuja ja auttaa suunnittelemaan tekstille selkeän rakenteen. Jos olet hyödyntänyt tekoälysovelluksia kirjoittamisen apuvälineenä, muistathan raportoida työssäsi, miten olet niitä käyttänyt.
Muista vastuullisuus!
Kun olet käyttänyt tekoälyä tehtävässä tai opinnäytetyössä, kerro miten olet käyttänyt sitä apuna. Huomioi aina käyttäessäsi tekoälysovelluksia, miten ne käsittelevät syöttämääsi dataa, esimerkiksi tekoälysovelluksiin syöttämäsi teksti saattaa tallentua niiden tietokantoihin. Käyttäjällä on velvollisuus huolehtia siitä, ettei hänen syöttämänsä sisältö tekoälysovellukseen riko esimerkiksi tekijänoikeuksia.
Turun yliopisto julkaisi ensimmäisen linjauksensa tekoälyn käytöstä opetuksessa ja opiskelussa 23.3.2023
Linjauksen periaatteena on:
Turun yliopiston linjaus tekoälyn käytöstä opetuksessa ja opiskelussa kokonaisuudessaan intranetissa.
Oppimisen eettiset ohjeet (intranet-linkki)
Turun yliopisto on julkaissut myös linjauksen tekoälyn hyödyntämisestä Turun yliopiston tutkimuksessa.