Siirry pääsisältöön
Turun yliopiston kirjasto

Kirjaston tekoälyopas

Tekoälyn käyttö yliopiston kirjaston näkökulmasta.

Keenious-logo   Keenious on tekoälypohjainen työkalu, jonka avulla voi etsiä joko artikkelin tai kirjoitetun tekstin perusteella samankaltaisia tai aiheeseen liittyviä artikkeleita. Tekoäly analysoi ladatun artikkelin, linkin artikkeliin, valitun kohdan artikkelista tai kirjoitetun tekstin. Niiden pohjalta se suosittelee samankaltaista tai asiaan liittyvää sisältöä. Keenious toimii joko verkkoselaimessa tai Word-tekstinkäsittelyohjelmassa.

   Keenious pystyy toistaiseksi analysoimaan vain englanninkielisiä tekstejä, mutta siihen voi ladata myös muunkielisiä tekstejä, jolloin teksti käännetään automaattisesti englanniksi ja sovelluksen analyysi perustuu käännökseen. Keenious siis toimii kohtuullisesti myös suomenkielisten tekstien kohdalla. Huomioi kuitenkin, että englanninkielisten tekstien suhteen ei ole pituusrajoituksia kun taas muunkielisten tekstien sanamäärä voi olla korkeintaan 20 000 merkkiä. 

   Keenious toimii kaikilla tieteenaloilla.

   Keeniouksen data tulee OpenAlexista, joka sisältää erittäin suuren määrän (satoja miljoonia) sekä avoimien että ei-avoimien lehtiartikkeleiden metadataa (mutta ei kokotekstejä). Kirja-artikkelien luvataan tulevan mukaan myöhemmin. OpenAlex sisältää lähinnä englanninkielistä materiaalia. 

 • Keenious on tehokas tutkimusartikkelien hakuväline. Se ei perustu hakusanoihin (kuten esimerkiksi Google Scholar), vaan tekoälyn suorittamaan tekstianalyysiin.
 • Word-laajennus lisää Keeniouksen saumatta tutkimusprosessiin – esimerkiksi artikkelia kirjoittaessa voi pysähtyä hetkeksi etsimään johonkin tekstikohtaan liittyviä artikkeleita. 
 • Keenious voi myös edistää tieteidenvälisyyttä – voit etsiä minkälaista työtä tietyn aiheen parissa on tehty muilla tieteenaloilla (mahdollisuus käyttää aihefilttereitä).
 • Hakutulokset saa kätevästi lisättyä tekeillä olevaan dokumenttiin tai tuotua viitteidenhallintaohjelmiin.
 • Keeniousta voi käyttää opinnäytteen eri vaiheissa. Perusideaa voi jalostaa Keeniouksen linkkien avulla ja kirjoitusprosessien edetessä voi etsiä yhä uusia aiheeseen liittyviä linkkejä.
 • Tekoälyn avulla voi löytää materiaalia, jota ei itse välttämättä tule ajatelleeksi – uusia näkökulmia ja lähestymistapoja. Kirjoitetun tekstin perusteella voi myös löytää tekoälyn ehdottamia uusia aiheita, jonka avulla voi hakea uudella tavalla.
 • Keeniouksen avulla löydettyjen artikkeleiden tiedot saa myös lisättyä dokumenttiin kätevästi ja nopeasti. Ne voi tuoda myös viitteidenhallintaohjelmiin.
 • Keeniousta voi käyttää myös kirjallisuuskatsausten korjaamiseen ja täydentämiseen. Jos aihe on uusi, Keenious voi auttaa nostamalle esiin jonkin tietyn aihepiirin keskeiset trendit ja tutkijat.

Mitä tapahtuu tekstille, jota syötän Keenioukseen? Kunnioittaako Keenious tekijänoikeuksiani?

Keenious toimii käyttäjän siihen syöttämän tekstin pohjalta. Keenious ei kuitenkaan säilytä tekstiä, vaan se säilyy välimuistissa n. 30 minuuttia. Sensitiivistä tietoa (kuten potilaskertomuksia) ei Keenioukseen kuitenkaan pidä syöttää.

Mistä Keenious poimii suosittelemansa artikkelit?

Keeniouksen data tulee OpenAlexista, joka sisältää erittäin suuren määrän (satoja miljoonia) sekä avoimien että ei-avoimien lehtiartikkeleiden metadataa (mutta ei kokotekstejä). Kirja-artikkelien luvataan tulevan mukaan myöhemmin. OpenAlex sisältää lähinnä englanninkielistä materiaalia. 

Miten Keenious-nappulan saa näkyviin Wordissa?

Omalle koneelle Keenious -nappulan voi ladata Officen apuohjelmista.

Kuva Officen apuohjelmat-valikosta

 

 

Keeniouksen käyttö

Mene Keenioukseen osoitteessa https://keenious.com/

Lataa tai pudota pdf Keenioukseen (Upload/Drag and drop pdf) (huom. pdf ei saa olla kuva tekstistä vaan teksti sellaisenaan). Tekoäly alkaa analysoida tekstiä ja antaa pian hakutulokset selaimen oikeaan laitaan. Vaihtoehtoisesti voit lisätä linkin pdf:n (URL, joka päättyy muotoon .pdf) tai lisätä vapaakenttään tekstiä (Text). Huomaa, että ladattaessa pdf:n voi valita myös vain osan tekstistä analysoitavaksi (ks. lisää Keeniouksen ohjeesta

Keeniouksen lähdetekstin valikko

Kuva esimerkkitekstistä Keeniouksen verkkosivulla

Halukutulokset tulevat selaimen oikeaan laitaan relevanssijärjestyksessä. Mikäli artikkeli tai muu tutkimustulos on saatavilla avoimesti, hakutuloksen vieressä on pdf-symboli. Hakutulos sisältää myös linkin avoimeen artikkeliin. 

Kuva hakutuloksesta 

Mikäli hakutuloksen artikkeli ei ole avoin, se saattaa olla luettavissa Volterin kautta. Ennen Keeniouksen käyttöä kannattaa kirjautua Volteriin, ja jos artikkeli ei ole avoimesti saatavilla, sen voi saada luettavaksi painamalla nappia Access Full-Text.

 

Kuva Keenious-nappulan sijainnista Wordin työkalupalkissa

Omalla koneella Keeniouksen Word-lisäosan voi ladata Wordin apuohjelmien kautta.

Keeniouksen käyttäminen Wordissa on suositeltavaa, sillä siten voi käyttää analyysin pohjana omaa tekstiä. Voit myös säätää oikean sivupalkin kokoa toisin kuin selainversiossa. 

Perusperiaate on se, että kun avaa dokumentin/kirjoittaa tekstiä, Keenious analysoi sen ja ehdottaa samaan tapaan aiheeseen liittyvä materiaalia kuin selainversiossakin. Edistynyt haku, kuten filtteröinti ja aihehaku toimivat samalla tavalla Wordissa kuin selainversiossakin. 

Word-lisäosan etuna on, että tekijä voi artikkelin kirjoittamisen eri vaiheissa etsiä siihen liittyvää materiaalia. Hän voi myös valita tietyn tekstikohdan ja hakea siihen liittyvää materiaalia.

Avaa dokumentti/kirjoita tekstiä, klikkaa
Keenious-nappulaa, klikkaa ”Explore using text”. Jos olet avannut Wordiin pdf:n, klikkaa "Explore using pdf". Tämän jälkeen voit jatkaa samaan tapaan kuin selainversiossa. 

Esimerkkikuva Keeniouksen tekstianalyysistä Wordissa

Keeniouksessa on mahdollista suodattaa tuloksia monin eri tavoin. Huomaa, että koko tekstin lisäksi voit valita vain osan tekstiä, jonka perusteella haku tehdään. Lataa ensin pdf, linkki tai teksti Keenioukseen ja anna sen analysoida se. Paina sitten nappulaa  Kuva Filters-nappulastaja saat seuraavat suodattimet käyttöösi.

 Kuva filttereistä Keeniouksessa

 • Ajallinen suodatin. Voit valita minä vuosina haettavat artikkelit ovat ilmestyneet. Jos esimerkiksi haluat etsiä tuoreita artikkelta, voita valita parin viime vuoden aikana ilmestyneitä. Ks. lisää Keeniouksen ohjeesta.
 • Sitaatiosuodatin. Jos haluat löytää alan käytetyimmät ja arvostetuimmat artikkelit ja niiden tekijät, valitse Citation count ja lisää siihen lukemia, tieteenalasta riippuen esimerkiksi viisi tai viisikymmentä kertaa siteeratut artikkelit. Ks. lisää Keeniouksen ohjeesta.
 • Voit rajoittaa hakua myös hakusanalla jos esimerkiksi haluat löytää tietynkieliset artikkelit tai jos etsit artikkeleita jostakin erityisestä aiheesta. Kun kirjoitat hakusanan ja painat enteriä, haku ottaa sen huomioon suodattimena. Kun lisäät miinusmerkin (-) hakusanan eteen, Keenious sulkee pois hakutulokset, joissa sana on mainittu. Ks. lisää Keeniouksen ohjeesta.
 • Huomaa myös, että voit valita vain osan tekstistä analysoitavaksi (ks. lisää Keeniouksen ohjeesta

Keenious ei tuota tuloksia vain hakusanojen perusteella, vaan tekoälyn suorittaman tekstianalyysin kautta. Tämä näkyy erityisen hyvin aihehaussa. Hakutuloksiin tulee ehdotuksia aiheita, jotka ovat relevantteja ko. tekstille. Ne voivat olla myös sellaisia, joita ei itse tekstissä mainita. Tämä on hyvin hyödyllistä jos olet esimerkiksi vasta tutustumassa uuteen tieteenalaan. Löydät aihe-ehdotukset hakutuloksista artikkelien viereisestä Topics-osiosta. Tekstin kannalta tärkeimmät aiheet on merkitty "primary"-merkinnällä.

Jos haluat oppia lisää jostakin tietystä aiheesta, klikkaa aihetta. Keenious antaa lyhyen esityksen aiheesta.

Kuva Keenioksen lyhyestä aihe-esittelystä

Filtteröinti aiheella 

Hakutuloksia voi myös jalostaa lisäämällä tai poistamalla aiheen. Klikkaa aiheen vieressä alassuin olevaa kolmiota oikeassa yläkulmassa (kuva yllä). Voit valita sen lisättäväksi hakukriteereihin ("Add to include list") tai poistettavaksi hausta ("Add to exclude list"). Voit tehdä samoin useammalle aiheelle. 

Kun nämä on lisätty tai poistettu hausta, hakutuloksista tulee täsmällisempiä. Voit tehdä samoin myös osalle tekstiä - maalaa haluttu osa ja anna Keeniouksen tehdä haku.Jos haluat poistaa aiheen hausta, klikkaa rastia sen edessä. 

Kuva hakutulosten rikastamisesta aihehaun mukaan
 

Kun löydät Keeniouksella hyödyllisen artikkelin, voit lisätä tiedot siitä suoraan tekstinkäsittelyohjelmaan, viedä sen viitteidenhallintaohjelmaan tai lisätä sen kirjanmerkkeihin.

Siteeraus 

Klikkaa "-merkkiä artikkelin oikeassa ylänurkassa. Voit valita lähdeviitteen tyylin monista eri vaihtoehdoista. Voit kopioida lähdeviitteen työpöydälle, josta voit siirtää sen esimerkiksi artikkelin bibliografiaan. Toinen vaihtoehto on ladata se .txt-muodossa koneellesi ja siirtää se käyttämääsi viitteidenhallintaohjelmaan (esim. Zotero). 

Kuva lähdeviitteestä Keeniouksessa

Keenious toimii toistaiseksi ilman erillista kirjautumista, mutta ilman ohjelmaan rekisteröitymistä ei saa kaikkia ominaisuuksia käyttöön.