Siirry pääsisältöön
Turun yliopiston kirjasto

Suomen Akatemian aineistonhallintasuunnitelma

2. Eettiset periaatteet ja lainsäädännön noudattaminen

Mitä juridisia seikkoja liittyy aineiston hallintaan (esim. EU:n yleinen tietosuoja-asetus ja muu aineiston käsittelyyn liittyvä lainsäädäntö)?

Millaisia sopimusvelvoitteita tai tutkimuseettisiä asioita liittyy tutkimuksessa kerättävään, tuotettavaan tai hyödynnettävään aineistoon? Entä miten turvataan tietosuoja tutkimuksessa, joissa käsitellään henkilötietoja tai sensitiivisiä aineistoja? Henkilötietoja tai sensitiivistä tietoa sisältävän aineiston käsittelyn osalta kuvataan, miten niiden tietoturvallinen käsittely ja tallentaminen varmistetaan.

Osoita aineistonhallintasuunnitelmassasi, että olet tietoinen tutkimusaineistoihisi liittyvistä haasteista, ja kuvaile, miten huomioit ne tutkimuksessasi.

  • Millaisia henkilötietoja keräät?
  • Miten suojaat ja käsittelet henkilötietoja tai sensitiivistä ja arkaluonteista aineistoa? 
  • Pseudonymisoitko tai anonymisoitko aineistoa? Miten se käytännössä tapahtuu?
  • Vaatiko tutkimus vaikutustenarvioinnin tai eettisen ennakkoarvioinnin? Miten niissä kuvatut toimenpiteet käytännössä hoidetaan?

Lisätietoa

 

 

Kuka omistaa aineiston, jota tutkimuksessa käytetään, tuotetaan tai jota siihen tuodaan? Mitä sovitaan tutkimusaineistojen omistus- ja käyttöoikeuksista? Esittele suunnitelmassasi, kuka päättää, miten aineistoja käytetään: kenellä on oikeus jakaa, käyttää, säilyttää ja avata aineistoa? Kun tutkimus toteutetaan yhdessä toisen organisaation kanssa, on sopimusten tekeminen erityisen tärkeää.

Jos käytät valmista aineistoa, kuvaile, mitä olet sopinut sen käytöstä. Sovi asioista mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja tee tarvittavat sopimukset kirjallisina. 

Suomen Akatemia suosittelee tutkimushankkeessa luotujen koodien ja ohjelmistojen jakamista. Niiden ja muiden tutkimuksessa tuotettavien aineistojen lisensoimiseen voi käyttää erityyppisiä lisenssejä kuten:

Lisätietoa: