Miten löydät Turun yliopiston kirjaston tarjoamat e-aineistot? (06:37), sama video kuin yllä.
Tieteellisen tiedon haku verkosta on erilaista kuin tiedonhaku kirjaston aineistoista tai tieteenalasi maksullisista tietokannoista. Kirjaston tietokannoissa aineisto on valmiiksi kuvailtu tiedonhaun helpottamiseksi ja se on käynyt läpi jonkinlaisen hyväksyntäprosessin luotettavuuden varmistamiseksi, usein asiantuntijoiden toimesta. Verkossa taas kuka tahansa voi julkaista materiaalia, mikä vaatii tiedonhakijalta valppautta ja lähdekriittisyyttä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että verkkotiedonlähteet ja hakukoneet eivät toimisi myös tehokkaina tieteellisen tiedonhaun välineinä!
Sen lisäksi, ettei Google Scholar sisällä kaikkea kaupallista aineistoa, kirjaston hankkimat tietokannat ovat hyödyllisiä varsinkin vaativia tiedonhakuja tehdessä.
Tietokantojen etuja verrattuna Google Scholariin:
Kirjaston tietokannoista voit löytää tutkimusaineistoksi sopivaa aineistoa, kuten tilastoja, sanomalehtiä, uutispalveluita, historiallisia sanomalehtiä ja digitoituja museokokoelmia.
Google Scholar on kaupallinen tieteelliseen tietoon erikoistunut avoin hakukone, jota usein kutsutaan tieteelliseksi Googleksi. Käyttäessäsi Scholaria on kuitenkin hyvä muistaa, että sen tulokset muokkautuvat mm. käyttäjän aiempien hakujen, linkitysten, kaupallisten intressien ja latautumisnopeuden mukaan.
Mikä avuksi, jos kirjaa tai artikkelia ei löydy Volterista, kirjaston oppaista eikä edes Googlesta?
Suuri osa artikkeleista löytyy suoraan tietokannoista kokotekstinä luettavaksi. Osa artikkeleista on myös voitu julkaista avoimesti verkossa, jolloin niiden kokotekstitkin löytyvät esim. Googlen / Google Scholarin haulla.
Jos artikkelia ei suoraan löydy luettavaksi, voit etsiä artikkelin julkaissutta lehteä tai kirjaa kirjastotietokannoista:
Kiinnitä huomiota niin painettujen kuin e-lehtien vuosikertatietoihin! Eri palveluista voi olla saatavilla eri vuosikertoja.
Libkey Nomad on Third Iron -yrityksen tuottama selaimen laajennusosa, joka auttaa kirjaston hankkiman aineiston löytämisessä. Mikäli menet kustantajan tai välittäjän sivulle suoraan etkä kirjaston linkkien kautta, et normaalisti pääse aineistoon käsiksi. Libkey Nomad osaa kuitenkin ilmoittaa, jos löytämäsi artikkeli on saatavilla Turun yliopiston kirjaston kautta ja tarjoaa sinulle suoran linkin artikkelin lataamiseksi.
Enemmän tietoa Libkey Nomadista sekä selainlaajennuksen käyttöohjeet löydät BrowZine-oppaasta.