Siirry pääsisältöön
Turun yliopiston kirjasto

Tiedonhaun opas

Volter ja kirjaston oppaat

Kaikki Turun yliopiston kirjaston painetut ja verkkoaineistot löytyvät Volterista. Käyttämällä kirjaston oppaiden tai Volterin linkkejä saat avattua kaikki kirjaston ostamat aineistot, myös etäkäytössä. Kaiken aineiston saat käyttöösi kun kirjaudut Volteriin UTU-tunnuksillasi.

Tiedonlähteet ja tietoaineistot

1. Millaista aineistoa tarvitset työtäsi varten? Tarvitsetko kirjoja, artikkeleita, raportteja, tilastoja, tutkimusaineistoa, esitteitä, vuosikertomuksia, lehtiä, oppikirjoja, sanomalehtiä vai lainsäädäntöä? Tarjolla on valtava määrä erilaisia aineistoja, joita esitellään kirjaston oppaissa. Tieteenalakohtaiset aineisto-oppaat auttavat sinua tiedonlähteiden valinnassa.

2. Mistä tiedonhaku olisi hyvä aloittaa? Tiedonlähteiden valintaan vaikuttavat tiedonhaun aihe ja laajuus. Usein tietoa kannattaa etsiä useammasta eri lähteestä, yksi lähde tai tietokanta eivät yleensä riitä. Kirjasto on hankkinut suuren osan keskeisistä elektronisista kirjoista ja lehdistä yliopistolaisten käytettäväksi. Yliopiston verkon ulkopuolella tällainen aineisto vaatii tunnistautumisen, joten käytä aina kirjaston linkkejä päästäksesi tunnistautumisen kautta käyttämään aineistoja. Lähde liikkeelle oman kirjaston kokoelmista ja Volter-kirjastotietokannasta. Englanninkielisillä hakusanoilla löydät Volterista myös paljon e-kirjoja ja -artikkeleita.

3. Mitä ilmaisaineistoa verkosta löytyy? Paljon tieteellistä tietoa on vapaasti saatavilla julkaisuarkistoissa, open access -portaaleissa ja erilaisten kansainvälisten toimijoiden kautta. Näitäkin esitellään tässä oppaassa ja kirjaston aineisto-oppaissa.

4. Miksi käyttää painettuja kirjoja ja lehtiä? Verkkojulkaisemisesta huolimatta edelleen ilmestyy kirjoja ja lehtiä, jotka saat luettavaksesi vain painettuina. Lisäksi suurinta osaa kaikesta vanhimmasta painetusta aineistosta ei ole digitoitu. Esimerkiksi vanhemmat opinnäytteet ovat pääosin vain painettuja. Painettuja aineistoja löydät Turun yliopistossa eri tieteenalakirjastojen kokoelmista, ja tietoja niistä voit etsiä Volter-tietokannasta.

Elektronisen aineiston käyttöoikeudet ja etäkäyttö

Elektroninen aineisto on käytettävissä Turun yliopiston verkossa tai etäkäyttönä. Etäkäyttö on mahdollista yliopiston opiskelijoille ja henkilökunnalle utu-tunnuksilla. Kirjautumista vaativat aineistot pyytävät tunnuksia automaattisesti, kun niihin mennään Volterin tai kirjaston oppaiden kautta.