Hyvällä tutkimusaineistonhallinnalla varmistetaan tutkimusaineiston säilyvyys, löytyvyys, saavutettavuus, ymmärrettävyys ja uudelleenkäytettävyys. Avoimesta tutkimustiedosta ja -datasta on hyötyä sekä tutkijalle, organisaatiolle, tieteelle, rahoittajalle että koko yhteiskunnalle.
Hyödyt tutkijalle ja tiedeyhteisölle
Hyödyt yhteiskunnalle
Hyödyt rahoittajille
Turun yliopiston avoimuuteen kannustavassa datapolitiikassa kuvataan tutkimusdatan keräämiseen, käyttöön ja hallintaan liittyvät periaatteet ja linjaukset:
Turun yliopiston avoimen tieteen linjaukset löytyvät yliopiston verkkosivulta.
Tutkimusaineistojen avoimuuden lisäksi myös tutkimusmenetelmien avoin jakaminen kuuluu avoimeen tieteeseen. Tutkimusmenetelmien ja tutkimuksen työnkulun dokumentointi, raportointi ja jakaminen lisää tutkimuksen toistettavuutta ja läpinäkyvyyttä sekä selventää tehtyjä menetelmällisiä valintoja.
Tutkimusaineistojen ja -menetelmien avoimen saatavuuden kansallinen linjaus.
Tutkimusaineistojen jatkokäytön kannalta tutkimusdatan tulisi noudattaa nk. FAIR-periaatteita, eli datan tulisi olla löydettävissä (Findable), saavutettavissa (Accessible), yhteentoimiva (Interoperable) ja uudelleenkäytettävissä (Re-usable). FAIR-periaatteet ovat viime aikoina nousseet usean tutkimusrahoittajan toimesta yhdeksi keskeiseksi avoimen tieteen osaksi.
Näin varmistat, että oma datasi noudattaa FAIR-periaatteita:
Kansallinen FAIRdata-kokonaisuus:
Lisätietoa FAIR-datasta OpenAIREn oppaassa How to make your data FAIR.
Katso myös suomalaisten datapalveluiden ohjeistus "Improve the quality and impact of your research through data management - A guide for making your data FAIR".