Siirry pääsisältöön
Turun yliopiston kirjasto

Tutkimusaineistojen elinkaarisuunnittelu

Tutkimuksen eettisyys

Tieteellisessä tutkimuksessa tulee noudattaa hyvää tutkimusetiikkaa. Tämä on sekä Turun yliopiston että keskeisten tutkimusrahoittajien kuten Suomen Akatemian, vaatimus. Tutkimuseettinen neuvottelukunta, TENK, ohjeistaa hyvään tieteelliseen käytäntöön (HTK). Aineistonhallintasuunnitelma on osa tutkimuksen eettistä arviointia. 

Tutkimuksen eettisyyden periaatteita ja käytäntöjä on kuvattu verkkosivulla Tutkimuksen eettisyys Turun yliopistossa.

Eettinen arviointi lääketieteessä

Lääketieteellisissä tutkimuksissa laki edellyttää aina eettistä ennakkoarviointia. Lääketieteellisistä tutkimuksista lausunnon antaa sairaanhoitopiirin eettinen toimikunta. Turun yliopiston ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueen tutkijat voivat pyytää Turun kliinisestä tutkimuskeskuksesta henkilökohtaista ja maksutonta apua sen ratkaisemiseksi, onko tutkimus lääketieteellinen. Laki lääketieteellisestä tutkimuksesta määrittelee ne tutkimukset, jotka tulee käsitellä eettisessä toimikunnassa. Toimikunnalla on lisäksi biopankkilain  ja Lain ihmisen elimien, kudoksien ja solujen lääketieteellisestä käytöstä mukaisia lausunnonantotehtäviä.

Terveystieteellisessä tutkimustoiminnassa on noudatettava hyvää tieteellistä käytäntöä. Koska terveystieteellisen tutkimuksen kohde on ihminen, tulee toiminnassa noudattaa ihmiseen kohdistuvaa tutkimustoimintaa koskevia, yleisesti hyväksyttyjä kansainvälisiä eettisiä ohjeistoja. Turku Clinical Research Centerin sivuilla on koottu tietopaketti kansallisesta lainsäädännöstä ja viranomaisohjeistuksesta, joka koskee terveystieteellistä tutkimusta: Turku CRC

Sosiaali- ja terveystietojen toissijaisesta käytöstä säädetty laki (ns. toisiolaki 552/2019) säätelee potilaan hoitoa varten kerättyjen  rekisteritietojen käyttöä tutkimuksessa .

Linkkejä valtakunnallisiin eettisiin toimikuntiin ja alan  työryhmiin:

Eettinen arviointi ihmistieteissä

Myös ihmistieteellinen tutkimus voi vaatia eettistä ennakkoarviointia. Ennakkoarviointia edellytetään esimerkiksi silloin, kun tutkimuksessa puututaan tutkittavien fyysiseen koskemattomuuteen tai tutkimukseen osallistumisessa poiketaan tietoon perustuvan suostumuksen periaatteesta. TENK on julkaissut ohjeet eettisestä ennakkoarvioinnista ihmistieteissä.

Nagoyan pöytäkirjan alaiset luvat

Mikäli käytät tutkimuksessasi tai kehitystyössäsi eliöiden (ei ihmisen) geenivaroja saatat joutua noudattamaan Nagoyan pöytäkirjan ohjeistusta. Lisätietoa Nagoyan pöytäkirjasta ja mitä velvollisuuksia se asettaa geenivaroihin liittyvää tutkimusta kohtaan tutustu lakipalveluiden intrasivuun: Nagoyan pöytäkirjan alaiset luvat. Lisätietoja geenivarojen käyttöön liittyvästä lainsäädännöstä löytyy Ympäristö-sivustolta.