Turun yliopiston sähköinen tenttipalvelu "Exam" mahdollistaa tenttien ja kypsyysnäytteiden joustavan toteuttamisen tietokoneella videovalvotussa (äänen ja kuvan tallennus) tenttitilassa
Turussa, Porissa, Raumalla ja Vaasassa. Tarkemmat tilakohtaiset ohjeet, aukioloajat ja tentin valvontaan liittyvät ohjeet löydät opiskelijan ohjeesta.
Sähköisinä tentteinä voidaan toteuttaa opintojakso- ja rästitenttejä, kirjallisuuskuulusteluja, sana- ja välikokeita sekä kypsyysnäytteitä ja muita henkilökohtaisia tenttejä. Tenttien vastuuopettajat määrittelevät sähköisesti suoritettavissa olevat tentit ja aikataulut, joiden puitteissa tenttiminen on mahdollista.
Sähköiseen tenttijärjestelmään sopivat parhaiten sellaiset yleiset tentit, joiden kysymykset eivät ole kaikille opiskelijoille samat, vaan tenttijärjestelmä satunnaistaa jokaiselle opiskelijalle omat tenttikysymykset opettajan laatiman rakenteen pohjalta kysymyspankista.
Sähköisessä tentissä opiskelija ei voi käyttää suttupaperia, kirjallisuutta, sanakirjoja tai muuta kirjallisessa muodossa olevaa oheismateriaalia, joten materiaalitenttejä ei voi järjestää (ks. tarkemmin opiskelijan ohjeesta). Exam- järjestelmän tenttien kysymyksiin voit liittää liitemateriaalia esim. pdf-, Word- ja Exel -muodossa sekä kuvina.
Opastusta Examin käyttöön saat keskitetystä tuesta: exam@utu.fi. Oman yksikkösi Exam -tukihenkilöltä voit kysyä Examin käytöstä ja saat lähitukea Examin käyttöön.
Examiin liittyviä perustietoja:
- Examiin kirjaudutaan osoitteessa https://exam.utu.fi
-
Examiin voi kirjautua utu-tunnuksella. Jos opettaja ei ole Turun yliopiston henkilökuntaa, voi hän käyttää Examia vierailijatunnuksella, jota hakee TY:n henkilökuntaan kuuluva puoltaja. Tunnuksen hakemisen on ohje intrassa. Kun ulkopuolinen henkilö on saanut utu-tunnukset, kirjautuu hän Examiin ja laittaa viestiä osoitteeseen exam@utu.fi jotta hänelle annetaan tentaattorin oikeudet Examiin.
- Examin tenttejä voi suorittaa Turussa (76 konetta) Agorassa, Aurumissa, Educariumissa, kauppakorkeakoulussa, Teutorissa sekä Porin yliopistokeskuksessa (8 konetta), Rauman opettajankoulutuslaitoksella (9 konetta) ja Vaasassa Åbo Akademin tilassa Akademillissa (1 kone).
- Turussa on Publicumissa käytettävissä myös erityistenttitila (Pub 418). Tilassa sähköisen tentin voi tehdä opiskelija, jolla on tenttimistä koskevassa erityisjärjestelysuosituksessa lupa erityistilan käyttöön tenttitilanteessa. Tilan käyttöön oikeuttavia järjestelyjä ovat esimerkiksi mahdollisuus tehdä tentti muista tenttijöistä erillisessä tilassa, mahdollisuus jonkin oman apuvälineen tai avustajan käyttöön tenttitilanteessa. Tentin vastuuopettajalla tulee olla myös tieto, että opiskelija voi tehdä tentin erityistenttitilassa. Ks. tarkemmin erityistenttitilan käytöstä tai kysy lisää yksilöllisistä järjestelyistä tentissä: esteet@utu.fi. Opiskellijan erityistenttitilaa koskevat ohjeet löydät opiskelijan Exam-ohjeesta ja intrasta.
- Turun yliopiston opiskelijat voivat tehdä Turun yliopiston Exam-tentin myös muiden Exam-järjestelmää käyttävien korkeakoulujen tenttiloissa. Tentaattorin ei tarvitse tehdä mitään, jotta tentin voi tehdä toisen korkeakoulun tilassa ja vastaus on arvioitavissa TY:n Examissa. Tarkemmin tästä löytyy opiskelijan ohjeista: "Tenttiajan varaaminen toisesta korkeakoulusta".
- Tentaattorin tulee informoida opiskelijoita, että tentti on varattavissa: Yleisten tenttien Julkaisuasetukset –sivun alalaidassa oleva opiskelijoiden ilmoittautumislinkki on hyvä jakaa opiskelijoille esim. Moodlen ja opinto-oppaan kautta. Opiskelijat pääsevät tästä suoraan tentin ilmoittautumisnäkymään ja varaamaan ajan tentin suorittamiseen. Opiskelijat löytävät myös Examissa varattavissa olevat yleiset sähköiset tentit suoraan Examista Tentit –hakutoiminnolla (esim. opintojakson koodilla tai tentaattorin nimellä).
- Opiskelijan ohjeista voit lukea tarkemmin tentin varaamisesta ja tekemisestä.
Tältä sivustolta löydät ohjeet Exam tentin rakentamiseen. Ohjeet on jaettu sivuiksi tentin laatimisen vaiheiden mukaan:
- tenttipohjan luominen (lisätään tenti perustiedot),
- tentin rakentaminen (tehdään tentin rakenne ja lisätään kysymykset),
- tentti julkaisu (avataan opiskelijoiden varattavaksi) ja
- tentin arvioiminen.
- osasta löydät tentin sisältöjen muokkaamisesta ja kopioimisesta uuden tentin pohjaksi.
Jokaisen sivun alla olevilta välilehdiltä löydät ohjeet kyseisen vaiheen toimintoihin ja asetuksiin yleisessä tentissä, henkilökohtaisessa tentissä sekä kypsyysnäytteessä.