Siirry pääsisältöön
Turun yliopiston kirjasto

Väitöskirjan julkaiseminen

Väitöskirjan julkaiseminen

Väitöskirjan voi julkaista Turun yliopiston julkaisuna yliopiston Annales-sarjassa, muussa sarjassa tai yksittäisenä monografiana.

Julkaiseminen yliopiston Annales-sarjassa

Julkaiseminen Turun yliopiston muissa sarjoissa tai yksittäisenä monografiana

Väitöskirjan voi julkaista myös yliopiston ulkopuolella, esim. kaupallisena julkaisuna. Mikäli kirjan julkaisija sen sallii, väitöskirjan voi julkaista myös elektronisena rinnakkaisjulkaisuna Turun yliopistossa.

Sähköisen väitöskirjan pitää olla saavutettava.

Väittelijän yleisohjeet ja tiedekuntien väitöskirjoja koskevat ohjeet

Väitöskirjan tiivistelmä

Kaikissa Turun yliopiston väitöskirjoissa tulee olla tiivistelmä (abstract) sekä suomen- että englannin kielellä. Suomen ja englannin kielen lisäksi tiivistelmä voi olla jollakin muulla työn kannalta tarkoituksenmukaisella kielellä. Teoksen lopussa voi olla tiivistelmiä laajempi lyhennelmä (esim. Summary / Zuzammenfassung / Sammanfattning /suomenkielinen lyhennelmä) työn kannalta tarkoituksenmukaisella kielellä. Tällainen lyhennelmä ei ole kuitenkaan pakollinen.

Julkaisulupien haku väitöskirjojen osajulkaisuille

Väitöskirjan osajulkaisuille tulee olla tekijänoikeuden haltijan lupa. Usein tekijänoikeudet on jouduttu luovuttamaan artikkelin kustantajalle julkaisusopimuksessa. Julkaisusopimuksessa voi olla toteamus, että artikkelia saa käyttää osana väitöskirjaa. Mikäli julkaisusopimuksesta ei selviä voiko artikkelia käyttää osana väitöskirjaa, luvan artikkelin käytölle voi hakea usein RightsLink-palvelun kautta. RightsLink on Copyright Clearance Centerin (CCC) palvelu, joka on käytössä suurimmalla osalla kansainvälisistä kustantajista. Jos palvelu on kustantajalla käytössä, se on ainoa tapa saada lupa artikkelin käyttöön. Lupa tarvitaan vain väitöskirjan painettuun versioon, sillä UtuPub-julkaisuarkistossa ei julkaista alkuperäisiä artikkeleita.

Jos olet julkaissut artikkelisi avoimesti, voit tarkistaa kustantajan kirjoittajaohjeista tai RightsLink-palvelusta sallitaanko artikkelin käyttö osana väitöskirjaa. Useimmiten OA-artikkelit voi liittää osaksi väitöskirjaa ilman luvan pyytämistä.

 

Oheinen video ohjeistaa RightsLink-palvelun käytössä. Videoupotuksen alapuolelta löydät samat ohjeet tekstimuodossa.

Video (Youtube):Julkaisulupien haku väitöskirjojen osajulkaisuille ( kesto 02:57 min)

 

RightsLinkin käyttö

  1. Hae artikkelin tiedot kustantajan palvelussa.
  2. Artikkelin tiedoissa on usein painike, jota klikkaamalla pääset palveluun. Painikkeen nimi vaihtelee kustantajittain: Permissions, Request permission, Get rights and content, tms.
  3. Painiketta klikkaamalla avautuu RightsLink-sivu, jossa sinulta kysytään erilaisia lisätietoja, kuten käyttötarkoitusta, mitä teoksen osaa pyydetään ja kuka on pyytäjä. Kysymykset vaihtelevat lehdittäin. Pyydä lupa käyttää artikkelia osana väitöskirjaa.
  4. Väittelijän täytyy hakea lupa itse, lupaa ei voi hakea toisen puolesta.
  5. Lupa tulee joko sähköpostiisi tai se tulee näkyviin kuvaruudulle. Voit ottaa kuvankaappauksen luvasta. Lähes aina luvan saa maksutta väitöskirjan painettuun versioon.
  6. Jos artikkelilla on avoimen tieteen lisenssi, esim. Creative Commons -lisenssi CC BY, sinun ei tarvitse hakea lupaa enää erikseen. Asian voi tarkistaa RightsLink-palvelun avulla.