Skip to main content
Turun yliopisto

UTUGradu

Opinnäytetyön esitarkastuksessa huomioitavaa ja UTUGradussa käytettävät Moodle-työkalut

Aloita opinnäytteen tarkastus- ja hyväksymisprosessi (=UTUGradu) sitten, kun olet yhdessä opiskelijan/opiskelijoiden kanssa sopinut, että työ on valmis ja siihen ei tule enää muutoksia (vrt. kansitetun työn palautus tarkastukseen). UTUGradu-prosessin aloittamisen jälkeen työn sisältöä ei voi enää muuttaa ilman, että prosessi aloitetaan alusta. Työn muotoseikkojen ja lähdeviitteiden tarkistus sekä alkuperäisyystarkastusmerkintä ja mahdolliset alustavat Turnitin-tarkastukset (plagiaatintunnistus) tulee siis olla tehtynä ennen UTUGradu-prosessin aloittamista.

 

Huomioitavaa opinnäytteen viimeistelystä

 • Opiskelijalle löytyy opiskelijan ohjeista muistilista työn viimeistelyyn, mm. tiedoston nimeämiseen. Muistathan kuitenkin ohjeistaa opiskelijaa oppiaineen omista työn muotoseikkoihin liittyvistä tekijöistä ja lisäämään työnsä nimiösivulle Turnitin-alkuperäisyystarkastusmerkinnän.
 • Sähköisten opinnäytteiden kohdalla on kiinnitettävä erityistä huomiota työn tekijänoikeudellisiin ja julkaisuun liittyviin seikkoihin. Nämä on syytä käydä opiskelijan kanssa läpi ohjauksen yhteydessä ja kannustaa opiskelijaa huomioimaan nämä koko opinnäytetyöprosessin ajan. Tekijänoikeudellisista asioista on opiskelijalle suunnatut yksinkertaistetut ohjeet työn viimeistelyvaihetta ajatellen tämän ohjesivuston välisivulla Tekijänoikeudet ja julkaiseminen.

 

Moodle-tehtävät ohjaajan Moodle-kurssialueella: PDF/A-validaattori ja Turnitin-plagiaatintunnistustehtävät

 • Varmista, että Moodle-kurssialueesi on UTUGradu-prosessin mukainen (sis. PDF/A-validaattorin ja Turnitin-plagiaatintunnistustehtävät, kts. kuva). Mikäli tarvitset uuden UTUgradu-prosessin mukaisen Moodle-kurssialueen katso ohjeet tämän sivun kohdasta "Moodle-kurssialueen tilaaminen UTUGradua varten".
 • Opiskelija voi ns. esitarkastaa keskeneräisen opinnäytetyön version niin monta kertaa kuin hän haluaa Moodle-kurssialueella sellaisessa Turnitin-tarkastustehtävässä (väliarviointi), joka ei  arkistoi työtä Turnitinin vertailutietokantaan. Työn esitarkastus ei ole osa UTUGradu-prosessia

 

UTUGradun mukaisella Moodle-alueella on PDF/A validointi sekä kaksi Turnitin -tehtävää

Kuva: UTUGradu-prosessin mukainen Moodle-kurssialue

 

 • Kun opinnäyte on valmis tarkastusvaiheeseen ja olet aloittanut tarkastusprosessin (=UTUGradu) UTUGradu-lomakkeella, opiskelijan tulee muuntaa työnsä pitkäaikaissäilytykseen soveltuvaan PDF/A-tiedostomuotoon ja validoida tiedosto ohjaajan Moodle-kurssialueella PDF/A-validointityökalussa. 
  • PDF/A-validointityökalu liittyy opinnäytetiedoston arkistokelpoisuuden varmistamiseen. Opiskelija muuntaa työnsä itse PDF/A-tiedostomuotoon, mutta kaikissa tapauksissa tiedoston asetukset eivät kuitenkaan ole riittävät arkistointinäkökulmasta vaikka tekstinkäsittelyohjelma toisin väittäisikin. Muuntamisen onnistuminen varmistetaan PDF/A-validointityökalulla. Opiskelija syöttää tiedoston validointityökaluun, joka tekee tiedostoon erinäisiä tarkistuksia ja ilmoittaa, onko validointi onnistunut.
 • Kun työ on pdf/a-validoitu onnistuneesti, voi opiskelija palauttaa työnsä samalla ohjaajan Moodle-kurssialueella valmiin työn Turnitin-tarkastustehtävään, joka arkistoi työn Turnitin-tietokantaan. Tähän Turnitin-tehtävään opiskelija voi palauttaa työnsä vain kerran.

 

Siirry ohjeiden seuraavaan kohtaan "Tarkastus- ja hyväksymisprosessin aloittaminen UTUGradussa" klikkaamalla "Next" tämän sivun alalaidasta.

Moodle-kurssialueen tilaaminen UTUGradua varten

Jotta opiskelijat voivat palauttaa työnsä tarkastukseen, tulee ohjaajan tilata palautuksia varten ensin Moodle-kurssialue (yksi per ohjaaja), jolta löytyvät PDF/A-validointityökalu sekä Turnitin-alkuperäisyydentarkastustehtävät (toinen ei-arkistoiva, toinen arkistoiva). 

 • Turnitin-tarkastuksiin käytettävä Moodle-alue on opiskelijan edun mukaisesti ja tietosuojasyistä ohjaajakohtainen, eli opettajien yhteisiä kurssialueita ei voi enää käyttää opinnäytteiden Turnitin-tarkastukseen. Ohjaajan oman Turnitin-tarkastuksia varten luodun Moodle-kurssialueen voi toki edelleen linkittää opettajien/oppiaineen yhteiskäytössä olevalle kurssialueelle, mutta teknisesti kyseessä on erillinen kurssialue, jolle pääsy on vain ko. opiskelijan/opiskelijoiden opinnäytteen Turnitin-raportin arvioivalla ohjaajalla. 
 • Kurssialueelle voi halutessaan lisätä myös muuta ohjausprosessiin tai valmistumiseen liittyvää tietoa. Pääasia, että Turnitin-tehtävien tai PDF/A-validointityökalun asetuksia ei muuteta. 

⇒ Jotta opinnäytteen palautus- ja tarkastusprosessi toimisi opiskelijan ja myöhempien vaiheiden kannalta sujuvasti, toteutetaan UTUGradu-prosessiin liittyvien Moodle-tehtävien- ja alueiden luominen keskitetysti UTUGradun ja Moodlen käytön tuen toimesta.

 

UTUGradun mukaisen Moodle-kurssialueen tilaaminen:

 • Avaa Kurssialueen tilaus -lomake osoitteessa utu.fi/tilaaturnitin.
 • Lomaketta avatessa kirjaudut Moodleen Turun yliopiston tunnuksella.
 • Täytä kurssintilauslomake.
  • (?)-merkkiä klikkaamalla näet tekstikenttien täyttöohjeet.
  • Kurssin nimi = esimerkiksi "Syventävien opintojen Turnitin /" + oma nimesi 
  • Kurssin lyhenne = esimerkiksi "Syventävät, ohjaaja " + oma nimesi tai nimikirjaimesi
  • Kurssikategoria = valitse alasvetovalikosta tiedekuntasi/yksikkösi/oppiaineesi tai valitse kategoria "Moodlen koulutukset ja muut / Turnitin"
  • Lisätiedot = merkitse tähän kenttään “UTUGradu Turnitin-tehtävä”, niin saat opinnäytetekstien PDF/A validoinnin sekä plagiaatin-tunnistuksen suorittavat palautustehtävät.
  • Huom! Moodle-kurssialue on mahdollista saada joko suomenkielisenä tai englanninkielisenä. Jos haluat kurssialueen englanninkielisenä niin lisää tieto kurssintilauslomakkeen Lisätietoihin.

Lomakkeelle syötetään haluttu kurssin nimi, lyhenne ja kurssi kategoria.

 • Lopuksi klikkaa ’Tilaa kurssialue’ -painiketta
 • Saat kurssin samana päivänä tai seuraavana arkipäivänä.