Skip to Main Content
Turun yliopisto

UTUGradu

Opinnäytetyön esitarkastuksessa huomioitavaa

Opiskelijalle löytyy opiskelijan ohjeista muistilista työn viimeistelyyn. Muistathan kuitenkin ohjeistaa opiskelijaa oppiaineen omista työn muotoseikkoihin liittyvistä tekijöistä ja  lisäämään työnsä nimiösivulle Turnitin-alkuperäisyystarkastusmerkinnän.

Sähköisten opinnäytteiden kohdalla on kiinnitettävä erityistä huomiota työn tekijänoikeudellisiin ja julkaisuun sekä saavutettavuuteen liittyviin seikkoihin. Nämä on syytä käydä opiskelijan kanssa läpi ohjauksen yhteydessä ja kannustaa opiskelijaa huomioimaan nämä koko opinnäytetyöprosessin ajan. 

Opiskelija voi ns. esitarkastaa keskeneräisen opinnäytetyön version niin monta kertaa kuin hän haluaa Moodle-kurssialueen sellaisessa Turnitin-tarkastustehtävässä (väliarviointi), joka ei  arkistoi työtä Turnitinin vertailutietokantaan. Työn esitarkastus ei ole osa UTUGradu-prosessia

Aloita opinnäytteen tarkastus- ja hyväksymisprosessi (=UTUGradu) vasta kun olet yhdessä opiskelijan/opiskelijoiden kanssa sopinut, että työ on valmis ja siihen ei tule enää muutoksia (vrt. kansitetun työn palautus tarkastukseen). 

UTUGradu-prosessiin vaadittavat työkalut Moodle-kurssialueella

Ohjaajan Moodle-kurssialueella on oltava PDF/A-validaattori ja Turnitin-plagiaatintunnistustehtävät jotta se on UTUGradun mukainen (kts. kuva).

Mikäli tarvitset uuden UTUGradu-prosessin mukaisen Moodle-kurssialueen katso ohjeet tämän sivun kohdasta "Moodle-kurssialueen tilaaminen UTUGradua varten".

 

UTUGradun mukaisella Moodle-alueella on PDF/A validointi sekä kaksi Turnitin -tehtävää

Kuva: UTUGradu-prosessin mukainen Moodle-kurssialue

 

Mihin näitä työkaluja tarvitaan?

- Kun olet aloittanut UTUGradu prosessin, opiskelija muuntaa valmiin opinnäytetyön pitkäaikaissäilytykseen soveltuvaan PDF/A-tiedostomuotoon ja validoi tiedoston Moodle-kurssialueesi PDF/A-validointityökalussa. 

 • PDF/A-validointityökalu varmistaa, että tiedosto todella on PDF/A-muodossa. Kun validointi menee hyväksytysti läpi, tiedosto saa tunnisteen jonka UTUGradu lomakejärjestelmä tunnistaa. Mikäli tiedostolla ei ole tunnistetta niin työtä ei saa linkitettyä lomakkeelle.

- Onnistuneen validoinnin jälkeen, opiskelija palauttaa työnsä Moodle-kurssialueesi valmiin työn Turnitin-tarkastustehtävään, joka arkistoi työn Turnitin-tietokantaan. Tähän Turnitin-tehtävään opiskelija voi palauttaa työnsä vain kerran.

 

Siirry ohjeiden seuraavaan kohtaan "Tarkastus- ja hyväksymisprosessin aloittaminen UTUGradussa"

Moodle-kurssialueen tilaaminen UTUGradua varten

Jotta opiskelijat voivat palauttaa työnsä tarkastukseen, tulee ohjaajan tilata palautuksia varten ensin Moodle-kurssialue (yksi per ohjaaja), jolta löytyvät PDF/A-validointityökalu sekä Turnitin-alkuperäisyydentarkastustehtävät (toinen ei-arkistoiva, toinen arkistoiva). 

 • Turnitin-tarkastuksiin käytettävä Moodle-alue on opiskelijan edun mukaisesti ja tietosuojasyistä ohjaajakohtainen, eli opettajien yhteisiä kurssialueita ei voi enää käyttää opinnäytteiden Turnitin-tarkastukseen. Ohjaajan oman Turnitin-tarkastuksia varten luodun Moodle-kurssialueen voi toki edelleen linkittää opettajien/oppiaineen yhteiskäytössä olevalle kurssialueelle, mutta teknisesti kyseessä on erillinen kurssialue, jolle pääsy on vain ko. opiskelijan/opiskelijoiden opinnäytteen Turnitin-raportin arvioivalla ohjaajalla. 
 • Kurssialueelle voi halutessaan lisätä myös muuta ohjausprosessiin tai valmistumiseen liittyvää tietoa. Pääasia, että Turnitin-tehtävien tai PDF/A-validointityökalun asetuksia ei muuteta. 

⇒ Jotta opinnäytteen palautus- ja tarkastusprosessi toimisi opiskelijan ja myöhempien vaiheiden kannalta sujuvasti, toteutetaan UTUGradu-prosessiin liittyvien Moodle-tehtävien- ja alueiden luominen keskitetysti UTUGradun ja Moodlen käytön tuen toimesta.

 

UTUGradun mukaisen Moodle-kurssialueen tilaaminen:

 • Avaa Kurssialueen tilaus -lomake osoitteessa utu.fi/tilaaturnitin.
 • Lomaketta avatessa kirjaudut Moodleen Turun yliopiston tunnuksella.
 • Täytä kurssintilauslomake.
  • (?)-merkkiä klikkaamalla näet tekstikenttien täyttöohjeet.
  • Kurssin nimi = esimerkiksi "Syventävien opintojen Turnitin /" + oma nimesi 
  • Kurssin lyhenne = esimerkiksi "Syventävät, ohjaaja " + oma nimesi tai nimikirjaimesi
  • Kurssikategoria = valitse alasvetovalikosta tiedekuntasi/yksikkösi/oppiaineesi tai valitse kategoria "Moodlen koulutukset ja muut / Turnitin"
  • Lisätiedot = merkitse tähän kenttään “UTUGradu Turnitin-tehtävä”, niin saat opinnäytetekstien PDF/A validoinnin sekä plagiaatin-tunnistuksen suorittavat palautustehtävät.
  • Huom! Moodle-kurssialue on mahdollista saada joko suomenkielisenä tai englanninkielisenä. Jos haluat kurssialueen englanninkielisenä niin lisää tieto kurssintilauslomakkeen Lisätietoihin.

Lomakkeelle syötetään haluttu kurssin nimi, lyhenne ja kurssi kategoria.

 • Lopuksi klikkaa ’Tilaa kurssialue’ -painiketta
 • Saat kurssin samana päivänä tai seuraavana arkipäivänä.

Moodle-kurssialueen nollaus

Euroopan unionin tietosuoja-asetus (General Data Protection Regulation, GDPR) oikeuttaa ja velvoittaa säilyttämään tietoa vain niin kauan kuin se on välttämätöntä. Tämän vuoksi Turun yliopiston säilytysaikapäätöksen mukaisesti opettaja on velvollinen nollaamaan kurssin eli poistamaan opiskelijatiedot kurssialueelta kun suoritteet ovat arvioitu, kurssi on päättynyt ja 6kk aika on kulunut.

Kurssialueen nollaamisesta lisää Moodlen-ohjeissa.