Skip to Main Content
Turun yliopisto

UTUGradu

Uutta!

PDF/A-tiedostoksi muuntaminen

Kun ohjaajasi on aloittanut UTUGradu-opinnäytelomakkeella opinnäytteesi tarkastusprosessin ja sinut on merkitty UTUGradu-omakkeelle päävastuulliseksi opiskelijaksi, saat UTUGradu-järjestelmästä (noreply@utu.fi) sähköpostin utu-osoitteeseesi. Viestissä sinua pyydetään palauttamaan opinnäytetyö Turnitin-plagiaatintunnistustehtävään työn alkuperäisyyden tarkastusta varten ja tämän jälkeen täyttämään opinnäytteen tiedot UTUGradu-lomakkeelle. Mikäli opinnäyte on tehty parityönä, toinen opinnäytteen tekoon osallistunut opiskelija saa sähköpostiinsa tilannetietona ilmoituksen kun ohjaaja on aloittanut opinnäyteprosessin, mutta häneltä ei vielä edellytetä prosessissa toimenpiteitä.

Jotta prosessin aloitus sujuu ongelmitta, muista käydä läpi ohjeet työn viimeistelystä

Ole tarkkana! Varmista, että olet muuntamassa ja palauttamassa opinnäytteesi viimeisteltyä ja valmista versiota. Palauttamisen jälkeen et voi tehdä tiedostoon enää oma-aloitteisesti muutoksia.

Ennen kuin voit palauttaa opinnäytetiedoston valmiille työlle tarkoitettuun Turnitin-tehtävään, sen pitää olla muunnettu ja tallennettu pitkäaikaissäilytykseen soveltuvaan PDF/A-tiedostomuotoon ja PDF/A-validoitu Moodle-kurssialueella.


PDF/A muuntaminen Muuntaja.utu.fi-palvelussa

(Ohjeita uudistettu 28.5.2019)

Saat tallennettua työsi PDF/A-tiedostoksi yliopiston Muuntaja-palvelussa osoitteessa https://muuntaja.utu.fi. Voit syöttää Muuntajaan eri formaateissa olevia tiedostoja kuten esimerkiksi Wordin .docx tiedoston tai tavallisen PDF-tiedoston ja Muuntaja muuttaa sen PDF/A-muotoon.

Muunnettava tiedosto syötetään Muuntajaan Lataa tiedosto -välilehdellä. Muuntaja aloittaa muuntamisen automaattisesti, kun tiedosto on ladattu/lisätty sinne. Löydät muunnetun eli PDF/A-muodossa olevan version työstäsi Ladatut tiedostosi -välilehdeltä. Saat ladattua PDF/A-muotoisen tiedoston tietokoneellesi [lataa PDF] linkistä.

Huom! Mikäli tiedosto aukeaa koneellesi lataamisen jälkeen lukutilaan, ÄLÄ klikkaa tiedoston ylälaidassa olevaa "Enable Editing/Ota muokkaus käyttöön". Tämä voi aiheuttaa PDF/A-asetusten häviämisen tiedostosta.

PDF/A muotoon muuntaminen on saattanut aiheuttaa muutoksia työsi sisältöön, joten on tärkeää, että selaat työsi läpi ja tarkistat, että kaikki teksti- ja kuvaelementit näkyvät tarkoittamallasi tavalla. Kiinnitä huomiota myös tavutukseen.

Jos työsi sisältö on muuttunut Muuntajassa, niin kokeile tehdä uusi PDF/A-muunnos siten, että tallenna työsi ennen muunnosta alkuperäisformaatista tavalliseksi PDF-tiedostoksi ja muunnat sitten PDF-muotoisen tiedoston Muuntajalla PDF/A-muotoon.

 

Word-dokumentin tallentaminen PDF-muotoon tapahtuu seuraavasti:

Valitse Wordissä Tallenna nimellä/Save as ja valitse tiedoston tyypiksi / Save as type valinnasta PDF(*.pdf)

Word-tiedoston tallentaminen PDF-muotoon

 

Mikäli huomaat edelleen työssäsi ongelmia, tarkistathan vielä ensin ohjeet muuntamisesta. Jos et löydä ratkaisua ohjeista, ota yhteyttä utugradu@utu.fi.​​

Huom! Muuntamisessa on esiintynyt ongelmia Mac-koneilla. Mikäli sinulla on mahdollisuus, tallenna tiedosto Windows-koneella PDF-muotoon, jonka jälkeen tiedoston voi normaalisti muuntaa PDF/A muotoon Muuntaja-palvelussa. Mikäli muuntaminen ei onnistu, voit lähettää opinnäytetiedoston osoitteeseen utugradu@utu.fi ja muunto tehdään puolestasi.

 

Mikäli em. vaiheet sujuivat onnistuneesti, voit seuraavaksi siirtyä validoimaan tiedoston ohjaajasi Moodle-kurssialueen PDF/A-validaattorissa. 

PDF/A validointi Moodle-kurssialueella

Kun olet onnistuneesti muuntanut opinnäytetiedostosi PDF/A-tiedostomuotoon, voit siirtyä validoimaan tiedoston PDF/A-validaattoriin ohjaajasi Moodle-kurssialueelle. Muista, että sinun tulee olla vastaanottanut tieto aloitetusta UTUGradu prosessista sähköpostiisi (noreply@utu.fi) ennen kuin voit palauttaa työsi  PDF/A -validaattoriin ja Turnitin-tarkastukseen (kts. Opiskelijalle)

1. Mene ohjaajasi määrittelemälle Moodle-alueelle, jonka linkin löydät UTUGradu-järjestelmästä saamastasi sähköpostista.

  • Moodle-alueelle pääsy edellyttää kirjautumista Turun yliopiston tunnuksilla.

2. Etsi Moodle-alueelta kohta 'Valmiin työn tarkastaminen' tai 'Palauta valmis opinnäytetyösi tähän' ja klikkaa validaattoritehtävän kuvaketta (kts. kuva), jolloin työn lataussivu avautuu. 

  • HUOM! Validaattoriin palautettava tiedosto tulee nimetä ohjeiden mukaisesti ja nimessä ei saa olla välimerkkejä, å, ä ja ö kirjaimia (kts. lisää opinnäytetyön viimeistely)

 

PDF/A työkalu Moodlessa

 

3. Valitse  "Browse" ja etsi oikea PDF/A-tiedosto koneeltasi. Klikkaa "Upload pdf for validation", jolloin validaattori aloittaa työn validoinnin. Tämä voi viedä parista minuutista kymmeneen minuuttiin, riippuen hieman tiedoston koosta.

  • Validaattori ilmoittaa, onko validointi onnistunut.
    • Onnistuneesta validoinnista tulee "Success! File has a valid PDF/A - format" -ilmoitus.

PDF/A validointi

  • Epäonnistuneesta validoinnista tulee virheilmoitus. Korjaa ilmoitetut virheet tiedostossa ja tee validointi uudestaan kunnes saat  ilmoituksen onnistuneesta validoinnista.
  • Mikäli olet noudattanut tällä sivulla annettuja ja validaattorin antamia ohjeita, mutta validaattori ei silti hyväksy työtäsi, ota yhteyttä utugradu@utu.fi. Lisääthän viestin liitteeksi opinnäytetyösi sen alkuperäisessä Wordin. docx tms. muodossa. 

Onnistuneen validoinnin jälkeen olet valmis siirtymään seuraavaan vaiheeseen eli työn Turnitin-palautukseen. Älä tee tiedostoon muutoksia validoinnin ja seuraavan vaiheen välillä! 

Klikkaa tämän sivun alalaidassa 'Next'-painiketta päästäksesi ohjeissa eteenpäin.