Skip to main content
Turun yliopisto

UTUGradu

Uutta!

Opinnäytetiedoston PDF/A-muuntaminen- ja validointi

1. PDF/A-tiedostoksi muuntaminen

Kun ohjaajasi on aloittanut UTUGradu-opinnäytelomakkeella opinnäytteesi tarkastusprosessin ja sinut on merkitty UTUGradu-opinnäytelomakkeelle päävastuulliseksi opiskelijaksi, saat UTUGradu-järjestelmästä (noreply@utu.fi) sähköpostin utu-osoitteeseesi, jossa sinua pyydetään täyttämään opinnäytteen tiedot UTUGradu-lomakkeelle ja palauttamaan opinnäytetyö Turnitin-plagiaatintunnistustehtävään työn alkuperäisyyden tarkastusta varten. Mikäli opinnäyte on tehty parityönätoinen opinnäytteen tekoon osallistunut opiskelija saa sähköpostiinsa tilannetietona ilmoituksen kun ohjaaja on aloittanut opinnäyteprosessinmutta häneltä ei vielä edellytetä prosessissa toimenpiteitä.

Jotta prosessin aloitus sujuu ongelmitta, muista käydä läpi ohjeet työn viimeistelystä

Ole huolellinen! Varmista, että olet muuntamassa ja palauttamassa opinnäytteesi viimeisteltyä, valmista versiota. Palauttamisen jälkeen et voi tehdä tiedostoon enää oma-aloitteisesti muutoksia.

Ennen kuin voit palauttaa opinnäytetiedoston valmiille työlle tarkoitettuun Turnitin-tehtävään, sen pitää olla muunnettu PDF/A-tiedostomuotoon ja PDF/A-validoitu.

Mikä PDF/A?

  • PDF/A on pitkäaikaissäilytykseen ja arkistointiin tarkoitettu tiedostomuoto. Sen tiedostopääte on pdf. PDF-tiedostomuotoja on useita erilaisia eivätkä kaikki pdf-päätteiset tiedostot ole PDF/A-tiedostoja.
  • PDF/A-tiedostomuodolla pyritään turvaamaan opinnäytteen muuttumattomuus ja luettavuus tulevaisuudessa.
  • PDF/A -tiedostomuotoon muuntamisen onnistuminen varmistetaan Moodlen PDF/A-validaattorilla, johon työ palautetaan ennen Turnitinia.

Opinnäytetiedoston muuntaminen PDF/A-tiedostomuotoon

(Ohjeita uudistettu 28.5.2019)

Muistathan nimetä tiedoston ohjeiden mukaisesti sekä liittää opinnäytteen nimiölehden alalaitaan/nimiölehden jälkeiselle tyhjälle sivulle viimeistään tässä vaiheessa merkinnän Turnitin-järjestelmällä tehdystä tarkastuksesta (kts. työn viimeistely). 

Koko tekstimuotoisen opinnäytteen nimiölehtineen tulee olla yhdessä tiedostossa, myös liitesivuilla olevat kuvat, taulukot, grafiikat, tutkimusluvat ym

 

PDF/A-tallennus Muuntaja-palvelussa

Saat tallennettua työsi PDF/A-tiedostoksi yliopiston Muuntaja-palvelussa osoitteessa https://muuntaja.utu.fi. Voit syöttää Muuntajaan eri formaateissa olevia tiedostoja kuten esimerkiksi Wordin .docx tiedoston tai tavallisen PDF-tiedoston ja Muuntaja muuttaa sen PDF/A-muotoon.

Muunnettava tiedosto syötetään Muuntajaan Lataa tiedosto -välilehdellä. Muuntaja aloittaa muuntamisen automaattisesti, kun tiedosto on ladattu/lisätty sinne. Löydät muunnetun eli PDF/A-muodossa olevan version työstäsi Ladatut tiedostosi -välilehdeltä. Saat ladattua PDF/A-muotoisen tiedoston tietokoneellesi [lataa PDF] linkistä.

Huom. Mikäli tiedosto aukeaa koneellesi lataamisen jälkeen lukutilaan, ÄLÄ klikkaa tiedoston ylälaidassa olevaa "Enable Editing/Ota muokkaus käyttöön". Tämä voi aiheuttaa PDF/A-asetusten häviämisen tiedostosta.

Muuntaja on saattanut tehdä muutoksia työsi sisältöön, joten selaa PDF/A-tiedosto muuntamisen jälkeen läpi ja tarkista, että kaikki teksti- ja kuvaelementit näkyvät tarkoittamallasi tavalla. Kiinnitä huomiota myös tavutukseen.

Jos työsi sisältö on muuttunut Muuntajassa, niin kokeile tehdä uusi PDF/A-muunnos siten, että tallenna työsi ennen muunnosta alkuperäisformaatista tavalliseksi PDF-tiedostoksi ja muunnat sitten PDF-muotoisen tiedoston Muuntajalla PDF/A-muotoon.

 

Word-dokumentin tallentaminen PDF-muotoon tapahtuu seuraavasti:

Valitse Wordissä Tallenna nimellä/Save as ja valitse tiedoston tyypiksi / Save as type valinnasta PDF(*.pdf)

Word-tiedoston tallentaminen PDF-muotoon

 

Mikäli huomaat edelleen työssäsi ongelmia, tarkistathan vielä ensin ohjeet muuntamisesta. Jos et löydä ratkaisua ohjeista, ota yhteyttä utugradu@utu.fi.​​

Huom! Muuntamisessa on esiintynyt ongelmia erityisesti Mac-koneilla. Mikäli sinulla on mahdollisuus, tallenna tiedosto Windows-koneella PDF-muotoon, jonka jälkeen tiedoston voi normaalisti muuntaa PDF/A muotoon Muuntaja-palvelussa. Vaihtoehtoisesti voit lähettää opinnäytetiedoston osoitteeseen utugradu@utu.fi ja muunto tehdään puolestasi.

 

Mikäli em. vaiheet sujuivat onnistuneesti, voit seuraavaksi siirtyä validoimaan tiedoston ohjaajasi Moodle-kurssialueen PDF/A-validaattorissa. 

2. PDF/A-validointi validaattorissa Moodlessa

Kun olet onnistuneesti muuntanut opinnäytetiedostosi PDF/A-tiedostomuotoon, voit siirtyä validoimaan tiedoston PDF/A-validaattoriin ohjaajasi Moodle-kurssialueelle. Muista, että sinun tulee olla vastaanottanut tieto aloitetusta UTUGradu-prosessista sähköpostiisi (noreply@utu.fi) ennen kuin voit palauttaa työsi  PDF/A -validaattoriin ja Turnitin-tarkastukseen (kts. Opiskelijalle)

1. Mene ohjaajasi määrittelemälle Moodle-alueelle, jonka linkin löydät UTUGradu-järjestelmästä saamastasi sähköpostista.

  • Moodle-alueelle pääsy saattaa edellyttää kirjautumista Turun yliopiston tunnuksilla.

2. Etsi Moodle-alueelta kohta 'Valmiin työn tarkastaminen' tai 'Palauta valmis opinnäytetyösi tähän' ja klikkaa validaattoritehtävän kuvaketta (kts. kuva), jolloin työn lataussivu avautuu. 

  • HUOM! Validaattoriin palautettava tiedosto tulee nimetä ohjeiden mukaisesti ja nimessä ei saa olla välimerkkejä, å, ä ja ö kirjaimia (kts. lisää opinnäytetyön viimeistely)

 

PDF/A työkalu Moodlessa

 

3. Valitse  "Browse" ja etsi oikea PDF/A-tiedosto koneeltasi. Klikkaa "Upload pdf for validation", jolloin validaattori aloittaa työn validoinnin. Tämä voi viedä parista minuutista kymmeneen minuuttiin, riippuen hieman tiedoston koosta.

  • Validaattori ilmoittaa, onko validointi onnistunut.
    • Onnistuneesta validoinnista tulee "Success! File has a valid PDF/A - format" -ilmoitus.

PDF/A validointi

  • Epäonnistuneesta validoinnista tulee virheilmoitus. Korjaa ilmoitetut virheet tiedostossa ja tee validointi uudestaan kunnes saat  ilmoituksen onnistuneesta validoinnista.
  • Mikäli olet noudattanut tällä sivulla annettuja ja validaattorin antamia ohjeita, mutta validaattori ei silti hyväksy työtäsi, ota yhteyttä utugradu@utu.fi. Lisääthän viestin liitteeksi opinnäytetyösi sen alkuperäisessä Wordin. docx tms. muodossa. 

Onnistuneen validoinnin jälkeen olet valmis siirtymään seuraavaan vaiheeseen eli työn Turnitin-palautukseen. Klikkaa tämän sivun alalaidassa 'Next'-painiketta päästäksesi ohjeissa eteenpäin.